[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我fd又係咁叫我田買 32ul950, 朋友通常都好仆街~
話新好多勁好多~
差不多架炸
有全陣列區域調光就話姐
Acer x27邊度買收較平
我買嗰時撞正black friday萬3蚊,宜家好似貴返哂
一千鬆左右22-24寸 有啲乜野選擇好
執相用,100% sRGB 好似好少選擇
諗咗好耐 買27吋2k好定32吋2k好
執相用 至少要sRGB 100%
好似無乜選擇咁
sRGB 100%係基本野黎 好多都有
執相又唔執著4k的話可以搵27" 2k 100% ARGB嗰堆
100%ARGB
我表示最後都係開srgb mode
up2716d?
諗緊買pg27aq,有冇其他更好選擇?
巴打 係mac post成日見到你
其實我買比部mac mini 2018用
因為scaling問題決定都係用2k native
我有隻UP2716D,有時會插MBP13" 2018用,因為Mojave無左以前既font anti-aliasing license所以直出1:1mon既字會幾難睇的,再加埋粒粒mon... 你插俾mini用就另外因為iGPU廢既問題而要避scaling,所以都幾兩難

不過咁睇,如果你考慮執相行先,咁一隻IPS ARGB mon係最理想的,而4K闊色仲好貴,降一格去2K即刻易入口
我會偏向VA多啲
因為睇戲上網既時間多過剪片執相
驚IPS啲暗位好唔掂同漏光
CG279X
平價ips垃圾黎 均度 漏光控制 色準都廢
衣家成堆27" 2K都係IPS,係32" 2K先多VA不過pixel pitch會勁低
如果黑位表現同漏光係咁高考慮的話,不如放棄色域
換唔難不過換整都係有問題囉
1000算喇
u2718q換5-6次應該換到部正常
其他型號有無咁誇?
Dell除左你送黎第一部係新
之後你都會係咁換問題貨即係人地退既貨比你
最抵玩大約乜嘢range
呢樣我知
我都煩緊呢樣,本身U3219Q同32UL950之間揀,已經揀左U3219Q不過就係驚Dell垃圾QC+售後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞