[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#25

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
MG279Q IPS 27" 2K 144HZ
都條轉其他算,廢事又中伏
請問有無moon推介 黎緊搬屋 而家用緊Samsung c27fg70
但係要就個moon既話就一定要 一張打橫5尺 深60cm既desk 如果我換27其他mon可唔可以用到4尺桌
好耐冇睇MON
27" 2K/4K有冇推 小打機
已經有隻32" 144 2K 所以新果隻唔洗要144
目前睇岩 276E8VJSB 好似好平 GAMMA又唔太高 廣色域 有冇巴打用過有感想
同埋有冇推其他既MON
尋晚用左陣就早瞓今朝睇avengers 4
31.5吋curve mon望落好舒服
暫時用standard mode,色水冇投訴
BI+幾有用,夜晚玩電腦對眼舒服好多
同埋我pc ps4兩用
隻mon食到ps4 4k signal同用到HDR
尋日有貨即係9冲去買
Btw 個盒好大個,一定要call車走人
巴打幾錢入
算正常呢?
睇落唔似samsung 6子像素 panel
我覺得ok
你可以落黃金睇demo
有說過了阿 這款是友達面板的
BENQ EX3203R
LG 32GK850F/32GK650F/32GK850G
這幾款都是友達的

https://sites.google.com/view/twmonitors/查看表格/尋找台製品-製造廠整理
製造廠整理都有整理出來的, 這兩天把4K, 2K也整理出來了.

友達可讀性問題還好啦 比較有問題的是三星VA
比較嚴重的是27" FHD/24"FHD 的三星VA, 32"QHD其次吧
27" QHD就還OK
BenQ EX3203R 是跟韓國官方客服確認的
官方直接說那是自家友達的A級面板

http://prod.danawa.com/info/?pcode=6362721

https://benq4ever.blog.me/220426610698?Redirect=Log&from=postView
ok 喎巴打. 唔該晒
咁可以安心買
你覺得hdr 感覺如何?
喔 整理完整點好了 三星VA可讀性嚴重度, 個人現在認為是這樣吧

( 最嚴重 ) 31.5" FHD > 27" FHD = 49" 3840x1080 > 23.6" FHD > 31.5" QHD = 43.4" 3840x1200 > 27" QHD = 34" 3440x1440 = 49" 5120x1440 > 31.5" UHD ( 最輕微 )

整數化

( 最嚴重 ) 32" FHD > 27" FHD = 49" 3840x1080 > 24" FHD > 32" QHD = 44" 3840x1200 > 27" QHD = 34" 3440x1440 = 49" 5120x1440 > 32" UHD ( 最輕微 )

三星VA的可讀性 跟 他的結構還有總像素數量/點距有關係
友達VA可讀性應該會比三星 27" QHD/ 34" 3440x1440還要好
有好過冇咁囉

最近發現aoc ag322qcx9 螢幕上方發紫情況惡化咗, 一年幾前買嗰陣時只係左上角同右上角有發紫情況, 呢幾日發現螢幕上方中間偏右新增兩處發紫, 打算再打去代理投訴, 希望能換新或者維修, 睇下佢可唔可以再用正常瑕疵打發我走
呢間鋪可靠, 可以先試機後畀錢, 就算有一點死點或者光點都會換畀你, 不過你要同佢講呢個價錢喺price.com.hk睇到
泡菜panel一個發紅一個發紫
冇local dimming嘅hdr=冇hdr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞