澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
差唔多,兩邊唔同方向。都好。
“我見TAS 讀一年master 都可以拎PR ” How? 你教下我?
485畢業生簽證,你只要係最近6個月內畢業生同埋考到IELTS 6就得。

轉PR都係走番189/190,唔知189/190係咩麻煩自己爬下文唔好做伸手黨。
係Tas讀1一年只會比489擔保。
唔該你返到去爬吓文 唔該晒
如果skill assessment authority 改了……是否要重新做skill assessment?
想問下 "Strengthening the Integrity of Australian citizenship", 呢單野澳洲政府搞成點?
現在係咪要4年PR 先可以申請citizen?
我個case係, 我剛有489 invitation,咁我要拎到citizen 要唔要6-7年?

reference:
https://www.acacia-au.com/Citizenship-Requirements-Back-on-the-Agenda.php
https://www.acacia-au.com/changes-to-australian-citizenship-guide-for-applicants.php
當然。咩情況?Be specific.
仲未落實,亦未知幾時落實。
occupation 係residential care officer

今天起由vetasees 改為 Acwa
巴打 我仲有1年係nsw grad 想留低
黎緊諗住去nt搵工(accounting/audit) grad 左就用grad visa草夠一年經驗夠65分
之後係咪可以係nt個邊直接搞pr?
係190定係489我唔係太清楚
我當初申請489時無加我女朋友個名,我地今年先開始同居,我可唔可以用"489 Subsequent Entrant" 加佢做副申請人,遲d同我同時來澳洲?

好擔心....要long d
讀咩科會等人用又易入?
Accounting最易入,其次IT。
Subsequent Entrant需要一係結左婚一係已經同居一年。唔係比你無同居過而過黎同居。
我記得你唔係residential care officer喎,關你咩事?

Anyway我上個post回錯,舊評估機構及assessment outcome依然有效,新政策apply to新申請。
按照你描述既情況,係NT工作1年後申請NT州擔保,佢地最後係比190定係489擔保係discretionary。即係要夾埋到時既情況(例如配額)等黎決定係比PR擔保你,定希望你攞住TR做/貢獻多2年先比PR你。

我咁講既原因係因為我見過類似情況結果NT唔比擔保190PR,只願意比489TR。
依家一個香港註冊護士移民澳洲機會仲大唔大?
考到OET 4個B或者IELTS 4個7,加上33歲以下並且有3年工作經驗就可以走維州190黎移民。
如果係俾左489就要做多兩年先可以apply pr?
我記得上網睇過NT係case by case咁俾489/190

係咪淨係工作半年就得?唔洗一年
配偶既skill assessment
請問4個8, 真係要8888? 7788, overall 8得嗎?
Overall 8就叫1個8要求,唔係4個8要求啦。

所以4個8就真係要8888。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞