澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
Thank you

請問點樣拎到洲政府擔保?
SA我見佢個list2月update嗰個nurse好多都話要special condition,但就冇講要有job offer?
尋日覆太快無proofread

SA既special condition係無包括job offer,但係要 high point / 有family member / 已經係南澳工作12個月 / 當地畢業生。
遞交申請。唔同州針對唔同職業有唔同要求。

總之唔會就咁送比你。
有無話通常幾耐會再 update 一次?
巴打,咁偏遠地區 做既野可以唔同degree個科有關
姐係可以讀science,但做bakery(list上面既職業)?

做梗3年 + 有 50-55分 + ielts 大約7分+ 通過職業評估就得?
同埋想問 偏遠地區 你有無咩心水地方係易d搵工 治安唔錯 方便小小 唔該曬
冇錢冇技術唔識英文可以點移民
搵真愛,攞旅遊簽/WHV過黎溝鬼妹。

天無絕人之路,你冇錢冇技術冇英文既話一定好靚仔。
可以。

唔該調番轉,應該係睇番到時有邊個偏遠地區可以比擔保比你(因為我估到時情況可能同依家差唔多,即係每個偏遠地區會有自己一套職業短缺清單,唔係所有偏遠地區都擔保所有人)。

所以要睇番你既背景同提名職位符合邊幾個地區,然後再揀。
都唔係regular,點會知下次幾時update。
個短缺清單係咪公開架 ? 邊度可以睇到 ?
請教

30歲銀行非專業文職

Motor Mechanics 係西澳讀好嗎?讀邊間好?條路係唔係:2年TAFE Motor Mechanics=>搵到工+洲擔保?

西澳讀Accounting Master拎PR易?要搵到工先可以?條路係唔係:2年Accounting Master=>搵到工+洲擔保?

感謝回答,救幾代人
係eligibility個tap上面就有提到會提名邊D職位。

nominated an occupation on the relevant list of eligible skilled occupations

個所謂 relevant list of eligible skilled occupations 就係依家既STSOL。
Motor Mechanic 同 Accounting 都係去南澳讀好D。西澳唔擔保motor mechanic,兼且Perth唔當係偏遠地區加唔到多5分。
你google每個州既 489 occupation list 都會出到。

例如NSW既:
https://www.industry.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/66879/NSW-489-list.pdf
多謝你

我暫時最擔心係去到搵唔返我個行

同 d 朋友打聽過 當地人最 Asian 似乎始終有 d 差別待遇

同埋行頭又唔算闊但近年競爭愈嚟愈激烈

如果轉行收入應該會俾依家差一截

講真依家喺香港生活唔算差

諗移民最主要喺想喺一個好 d 嘅地方生下一代

唉 好難取捨
1 第一代移民係要犧牲最大架啦,都係為左下一代著想。

2 ‘同 d 朋友打聽過 當地人最 Asian 似乎始終有 d 差別待遇’,我覺得呢個只係個myth。我有Asian朋友係大公司做高管啦,就連我太太都係中型local accounting firm做supervisor。

3 話唔定轉行會有更好既發展,我唔知你咩背景,我只係知道你既想法比較保守同守舊。

4 ‘講真依家喺香港生活唔算差’ 希望你之後10年生活越黎越好,咁就唔使考慮移民,留係香港就最好啦係咪?
其實 醫護行業嚟講,visa 189 or 190 會比分數嗎?
高分會 invite 先?
定係符合條件夠分就順返 application 次序?
1. 2. 希望好似你講咁

3. 分享多少少 當傾偈咁傾

本身我同老婆嘅屋企人都係剛剛顧得掂自己嗰隻

佢地 Support 我地就唔洗點諗 基本上移得民就要破釜沈舟 未計有咩東瓜豆腐

我地兩個依家搵到嘅錢比上不足比下托賴都叫有餘

係勝在都叫穩定

而份工係 u grad 做開始做到依家 工作經驗嚟講係得呢一行

另外我地啱啱供咗兩年樓 假如真係要走我地套唔套現又係忐忑

唔賣又要繼續供

賣咗一嚟就無退路 二嚟我阿媽細佬遲早都要諗住屋問題

加上我地澳洲無人脈

所以你話我保守我認同嘅 我唔係好多野可以輸

4. 你講得好啱 除咗收入同穩定

呢份工帶俾我地嘅就只有愈嚟愈惡劣嘅工作環境

而生活質素亦都係愈嚟愈差
依家既情況都係高分越好,尤其係189。

如果係190既話,就裸分夠60分就馬上申請州擔保先,話唔定好彩。(當然都係depending on different requirements of State Government.)
其實做左移民就快10年,遇到既客戶10個有8個都係為勢所逼而決定移民。

我見過最糾結既客就係有太多選擇同考量既客。移民係一個影響下半世既決定,保守D都係應該既。但係就咁睇你既description,要移民就有D野要犧牲架啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞