澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
無用,一係PhD加20分,一係Bachelor/Master加15分。
點搞好?沒搞過
Send email 比邊個宣傳?
係咪有好多恐怖蟲
可以考慮下

即場簽約有著數
會比係香港見到蜘蛛既機會大D,曱甴就小D。

其他昆蟲既話就要去到荒山野嶺先會見到。
由我巴

見到配偶新計分法都真係幾擔心
因我老婆最多都係貢獻到5分 (ielts全6)

我係RN
而家等緊AHPRA process AUS RN牌
(10/4 acknowledged application)
之後再ANMAC, then 190 visa
現時計分法下係60

諗住跟你建議,用VIC擔保60+5咁190
我而家係咪淨係可以希望AHPRA & ANMAC快啲搞惦,可以係11月前俾到LOD我去申請190?

都有啲不知所措…
係啊,又唔早D開始搞,依家只能等機構結果。
係咪如果11月前入到 190 application,都會跟現有policy去process? 如果係的話,佢點同時process兩種application?

同埋上migration desk個forum睇,見1月入vic 190嘅RN都未有消息,而家rn 60+5係咪已經無乜機會?

係咪應該試下CCL? 想問下由我巴對CCL有咩睇法?係咪多數報個陣都唔知幾時,邊到有得考?難考嗎?
190又唔會有變化。只係會停489同多左491/493。

VIC最近係放邀請放得好慢,只能等。你要考CCL都得既但係一定要過黎澳洲考,大概IELTS 4個7.5 左右水平。
https://www.naati.com.au/other-information/ccl-testing/
但190計分都會變架,即係例如16/11後嘅申請婚姻狀況個分會不同左。咁govt點決定?會俾曬invitation俾16/11前的申請人先?定俾16/11後的較高分申請人?定兩條隊咁處理兩種申請?我真係不知道。

咁由我巴有無除VIC之外嘅快捷建議?

BTW, CCL而家唔係考口譯兩段文only咩?
Cantonese to English then Eng to canto?
應該相對之前易左吧
無你諗得咁複雜。一樣同一條隊,只不過11月之後既受邀人數既分數肯定會比之前要高,邀請既計法都係取發邀請戈一刻最高分戈班。

你係邊方面nurse?

具體structure唔清楚,但係考試既過程肯定唔係你想象咁簡單。好多人都話比以前難。
如果pte 全79...係咪考CCL 吾太難pass
Competent English 同 Proficient English都係oet拎最少b?
未考過
Yes.
我個pr批左4年幾啦,仲有兩個月過期,但我仲未正式過去,淨係第一年first land 左,冇計啦,香港搵錢真係多好多。

我而家先過去,之後兩年都唔出境,兩年後先申請RRV , 得唔得架?
可以。
想問下而家有澳洲公司想請我,未傾之前想知道下啲條件同有咩要準備。

我職業係on list all work visa嘅

485 嘅話人工高過9xxxx就唔需要ielts

186就要ielts 6 + skill assessment

咁諗啱唔啱? 仲有無其他選擇?應該就唔會短期果個

僱主方面佢又有咩程序同要俾幾多錢嫁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞