澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
再夠經驗又可以伸請189?
應該係草夠1年工作經驗加5分,然後睇到時打分情況申請PR,例如依家獨立技術移民最少70分,或者走州政府擔保移民最少60+5分。
長遠黎講 ,有冇投資價值?
Mechanical/electrical
本身想讀unsw
但係讀完好難湊夠70分

見wa有graduate scheme讀完master搵到工就有pr
去西澳讀係咪大機會啲
巴打 我想問如果走會計移民 畢業後個工簽2年入面遞左80分申請 工簽完都仲未收到邀請 係咪無計? 有咩方法 可以繼續續簽證
點解好易出問題
其實而家係咪都係行489,偏遠地區,IELTS 6分(偏遠地區好似5.5/5都得),職業評估,僱主擔保,4年。
多謝解答

呢個方法我用唔到,有無其他方法?
你覺得我個回覆

我覺得你仲要同樣問題追問多一次先

一係你就認真D講下你既教育工作背景情況同英文水平。
(偏遠地區好似5.5/5都得)
489無D咁既事,坐底要4個6。

僱主擔保
申請489唔需要僱主既擔保。只需要係攞到489後搵到野做就OK。
因為要準備文件最少double,同埋要guarantee證明文件可以列出你既工作時數(例如payslip)。

以我所知要老闆比文件證明你既工作時數唔係咁容易。
所有技術移民都係最少65分。無論你讀TAFE定係PhD。
一係搞個學生簽證留低,一係睇下配偶咩情況可否陪讀/畢業生簽證副申,一係旅遊簽(最多3個月)。
無措,去WA讀完畢業可以走WA Graduate occupation list攞州擔保。

咁樣亦都符合依家澳洲政府既大方向政策 - 鼓勵留學生唔好去Sydney/Melbourne,提供州擔保優惠比願意去偏遠地區讀書既學生。
澳洲樓市長遠實有投資價值,講緊最少5-10年。

唔好有好似香港大陸班習慣炒樓既人既mindset,拜託。
情況有點尷尬 我條女讀完spring semester 先畢業 大概11月頭先考完試 但我工簽11月2到期 有無辦法
有無可能番左香港再用副申番過黎
你年中左右加入去你女友個student visa先。

前提係你地兩個同居1年或者已經結婚。
唔好意思

我粒係比我問既問題
已經同居左年半了 有開joint account ,佢visa8月到期 但因為fail左課所以會續簽多4個月大概 ,咁我照加? 點加 ? 就黎走個陣要點做
唔該巴打
想請問tastafe nursing難唔難入
我本身學歷完全冇關,見都多人想讀
宜家準備緊考ielts,車牌,寫statement, 去一轉tas
我仲有咩可以做等讀完書順利啲拎190
咁樣係咪計分多10分 用489visa申請pr?
巴打佢問得咁膠你都仲肯答佢
禮貌性都要覆一下既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞