澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
單身個10分好似大把人都會有咁好似作用不大

維州讀緊MSW 2020底畢業
想問讀物理治療master移民難唔難
有咩條件要符合
唔該晒
Hi 巴打 想問護士儲經驗果到係要一定要關於醫院定出面NGO/clinic 用rn身分工作就可以? 我問過唔同人都有唔同答案 ahpra問過都係無答一樣thanks a lot
一般只要你係註冊RN,同埋僱主有對應既establishment/setting可以證明你既職責同ANZSCO對應既護士既duties一致,就可以。
http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Product+Lookup/B42C2EFDF727CCA4CA2575DF002DA61F?opendocument

簡單比喻就好似一個係psychiatric ward既RN就claim唔到Aged Care Nurse既工作經驗。

你就咁問當然無人可以肯定答到你。
唔係間間大學都提供,有提供既大學既入學條件都唔太一樣。基本都需要最少IELTS 6.5-7每科,有個同health science之類相關既bachelor,GPA要大概credit左右。

比個例子你自己睇下Admission Criteria:https://sydney.edu.au/courses/courses/pc/master-of-physiotherapy.html
其實呢條主要係針對/disadvantage戈D有一個無skilled無英文既配偶既家庭。
有個配偶但係無skilled無英文就直頭要拆散人地啊陰功。
政府又唔係扯皮條。
本身想靠配偶加多5分
依家變左同單身人士一樣
感覺條隊又長左
多謝樓主解答,另外想問係咪去辟啲嘅州讀再係當地揾工會容易啲成功?
如果成功左仲有冇機會搬返去東邊啲主要州分
可以咁講,競爭少D嘛。

如果攞到既係州政府擔保戈種移民簽證既話,會要求你係該地區住2-3年,之後就去邊都可以。
尋晚個189 invitation round據說已經標到上85/90。

等11月新政策一出,可能就會突破3位數啦。
account 果堆都85左好耐
2613 早幾個月都係70就有
唔知關唔關呢排d 人畢業事
我估應該新政出完最大影響都係多左堆單身同本身有skill spouse 既爭
但au 想人入偏遠地區 但489/491又要同189人搶位
巴打你好,想確認一下,配偶(不加分)有三年全英語教授的大學課程,是否就不用考雅思/PTE?
我指90係熱門(例如會計),85係非熱門(例如護士/教師)。
是的。
唔該巴打。有大學畢業證書夠唔夠證明?需唔需要寫信去大學問佢拎證明係英語授課?
由我巴
想問下新政,配偶要通過職業評估同ielts 全6先有得加10分
我女友係tafe 讀commercial cookery
想問下佢係咪要過chef skill assessment 先可加我分而cook係唔得?
反而想知多唔多人用stem 學科加分呢part
呢part 好影響海外申請人
STEM個加分係for科研戈批人。
如果係澳洲讀Commercial Cookery走TRA既JRP Program出黎一定係Chef唔係Cook。

答番你個問題,如果係根據依家既法例既話,唔一定,Cook都可以加分,但係只能申請州政府擔保技術移民先可以加,如果配偶申請既係獨立技術移民就唔可以加(只有Chef可以)。
唔夠,仲要交埋Trancript證明讀左最少2年。
唔該晒由我巴

我讀緊msw今年十一月讀書
讀完申請eoi 時,即係我女友一定要過到chef skill assessment 先有得加我分而cook係唔得
去tra 個網睇要過chef skill assessment 好難同埋好貴
As I said 係澳洲讀commercial cookery出黎做JRP既Chef Skills Assessment一D都唔難。

TRA既position就係基本上搵到個Cook既工作就可以過到stage 2 and 3。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞