澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
以我所知WA政府擔保既條件係,你讀完master 要有至少12個月既full time contract ,加IELTS 4條7,先會擔保你。
係咪偏遠地區,樓主上面既comment 有講官方既偏遠地區definition係咩
想問 一年work exp 加5分,係要係澳洲一年work exp?

同埋偏遠地區做三年有PR, 你做既工 係咪要同個degree有關, (偏遠地區ielts唔洗超高分,咁洗唔洗通過職業評估?) thx
上個月apply左820 聽人講要得起碼年半以上先有回音 想問樓主經驗黎睇 而家申請820一般要等幾耐先有結果?
巴打想問下你當時過去讀acct駛左幾多錢?有冇得申請資助?
好開心
我個489 visa批咗
同時又好緊張
要掉底香港所有嘢去一個未知嘅地方
仲要咩福利都冇

而家個心天人交戰咁
投資移民係咪2.5m AUD ? 然後可以全家移民?
要投資落去d咩同埋要壓住筆錢幾耐?
無係果邊讀書我諗除左呢樣都無咩方法可以移民去
岩岩去完西澳柏斯旅行好想移民過去
投資移民無2.5mAUD喎。有以下5種,1開頭係4年臨時居留,8開頭係永久居留身份。可以全家移民。

188A (55歲以下, 于申請前持有30%股份連續管理一間公司至少2財年, 基本要求營業額50萬澳幣(前4財年其中任何2財年), 不少於80萬澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分)
188B (55歲以下, 最少3年投資理財不少於1.5m澳幣經驗, 不少於2.25m澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分, 承諾投1.5m澳幣(投資盈利)到州政府債卷年)
188C (承諾投5m澳幣到指定投資組合4年, 5m資產必須合法得來)
188P (承諾投15m澳幣到指定投資組合1年, 15m資產必須合法得來, 必須為成功商業人士)
188E (說服風投基金願意俾你200k運作你既商業計劃,並且得到州政府支持)

888A (以188A身份做滿2年生意, 有60萬澳幣資產, 最少30萬澳幣年營業額)
888B (投1.5m澳幣(投資盈利)到州政府債巻滿4年, 其中4年係澳洲住滿2年)
888C (投5m澳幣到指定投資組合滿4年, 其中4年係澳洲住滿160日或配偶其中4年係澳洲住滿2年)
888P (投15m澳幣到指定投資組合滿1年)
888E (商業計劃成功運作至少2年)
你既想法唔應該咁負面。

你應該係以一個可以重新開始新生活係態度去擁抱同迎接黎緊既新挑戰。

大把人連489都無機會,你唔要可以比佢地啊。
我10年前就過黎讀書,Melbourne既RMIT畢業。戈陣好似2萬左右1年。

當然無資助,以前無咁多呢D花臣。
好真實既情況,NZ一直都係Aus既younger brother。
差唔多要14-18個月。
想問 一年work exp 加5分,係要係澳洲一年work exp?
無錯,係澳洲境內工作1年經驗加5分。

同埋偏遠地區做三年有PR, 你做既工 係咪要同個degree有關, (偏遠地區ielts唔洗超高分,咁洗唔洗通過職業評估?) thx
以依家既情況推算既話,應該唔需要有關。但係依然自身要最少50-55分同埋要通過職業評估。
234212: Food Technologist?

呢個職位無QLD州政府擔保,只能走獨立技術移民,自己努力D湊70分啦。
簡單D黎講,NZ無既澳洲有,NZ有既澳洲都有。

所以結論,澳洲好D,完。
我應該係另一個post答過你。

RN有維州州政府擔保,具體要求係英文(IELTS 4個7/OET 4個B),2年工作經驗,澳洲註冊同通過職業評估。申請就得啦。

28歲有30分,我估你應該係bachelor of nursing有15分,考到4個7加10分,你有RN3年工作經驗加5分,再加上維州既州政府擔保5分,就夠65分申請190移民。

唔使搵到工都可以移民。
888B係指擺一百五十萬AUD係州政府四年,其中兩年住係澳洲就可以拎PR?
唔該晒巴打
前提係要攞到188B,取決於你既投資資產架構是否符合要求。
Molamola
係香港打死一世工都未必有5.5m AUD
巴打你做投資移民顧問搵得多唔多
有冇人試過489 ..但揾吾到工……轉吾到887
要搵實搵到,睇你肯唔肯做。489唔限你一定喺嗰個地方,呢到無咪去第個地方
佢係做移民顧問,唔係投資顧問喎

夠後生不如去讀master好過
明白 謝巴打
事先聲明: 拎左外國護照唔係大哂,去到一樣要搵工,一樣要返工,一樣要搵食,只係個環境好D公平D咁解,唔會無故發達
我想問ICT BA 190有冇邊度係唔需要job offer同埋分數要有幾多嫁?

依家計只有60分(如果英文有7),189係唔夠分

年紀25-32
大學學歷
3年工作經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞