澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
嗯 多謝你嘅回覆

我會考慮多兩年 因為我今年開始仲要讀個 master
Good luck.
巴打,想問下如果我用現職去做skill assessment negative左 ,或者positive左但唔夠分(因為南澳489 high point要80,過到skill assessment都未必夠分,要英文+20先夠)
之後我轉去讀master會唔會有record令到個gte過唔到申請唔到student visa?
謝謝 咁想問多少少
如果in case真係想試試經澳洲社工association去核實個學歷
係咩都一定要有少已3年工作經歷比佢assess㗎?
因我見好似有啲工作需要relative work experience,有啲就唔需要
Thanks!
都一定要有至少3年工作經驗比佢assess㗎?

Sorry狂打錯字
問個問題而已,唔使咁緊張

AASW係你口中既澳洲社工association。Criteria好詳細咁set out係度:
https://www.aasw.asn.au/document/item/7401

大概意思就是,如果你學歷無500小時field education既話,就必須要有1年全職相關工作經驗先可以通過職業評估。
職業評估結果 同 申請學生簽證既GTE要求一D關係都無。
巴打, 有冇870既申請詳情?
未出啊。

估計都依家5年旅遊探親簽證600差唔多,差別只有 1唔需要必須遞交排隊父母移民;同 2申請費貴好多。都係要體檢同買保險。
你無人申請eng grade visa?
難唔難搵工?
移去大湾区
我講得唔好,我意思係移民局會唔會有紀錄知我申請過skill assessment唔批轉申請學生簽證,所以reject我?
我唔做Engineering,唔知難唔難搵工。
唔會有記錄(不過移民局有權調)。但係regardless亦都唔會構成拒簽理由。
師兄有冇WSAPP之類 可唔可以加你問下?
TG啦,安全好多。

will1878 is my username.
感謝巴打。

見到西澳讀2年master + 有12個月相關職業contract = 可以申請PR。如果係Accounting,呢條路需要計EOI? 需要幾多分?

另外,222112 金融经纪人Finance Broker,做m Referral果類中介公司sales算唔算?EOI要求幾多分?

Thanks
如果你一定要去西澳讀accounting,就要走EOI,最少要自己有55分(個人認為呢個基準以後會提高,因為遲下越黎越多WA既Accounting Graduate既話實會升),然後申請WA擔保加5-10分。

222112 一定要有相關diploma同相關工作最少1年先可以過到評估。呢個職位依家好似只有申請人係西澳既master畢業生先可以比擔保,一樣最少要自己有55分,然後申請WA擔保加5-10分。
想問下QLD4300 算唔算偏遠地區?
巴打 可以add你TG 問攞你間中介嘅地址?
想去你到傾下visa D野
利申 就grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞