澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
是的。

或者直接申請190PR,西澳擔保加5分。
可以入,但係既然都讀EN點解唔上RN?

Anyway, SA可以擔保EN走489,都係一個選擇。
申請500 Subsequent Entrant,或者佢續簽時帶埋你一齊申請。
NSW就難D。

你有兩年相關工作經驗既話可以試下走VIC 190。
無知一問 咩叫裸分? 我成日聽人講護士好高分 剩係計職業記叫裸分?
裸分既意思係你呢一刻既情況背景已經fix既分數,一般係年齡+學歷+工作經驗+已經考左出黎既英文程度。裸分唔包括要過黎澳洲讀書先可以加既分,同埋州政府擔保分。
垃圾巴,而家公報左技術移要係偏遠地區住三年先,究竟出左實質資料同條件未?
去西澳係咪穩陣啲 呢個政策會唔會兩年讀完變左留唔到
澳洲拎work permit洗唔洗下下都要搵個雇主簽先出比你?
Not necessarily,有D情況下申請某種簽證都會有full work right而唔需要僱主擔保,例如跟住一個讀master既配偶申請既學生簽證就可以。
西澳岩岩新政策應該唔會短時間大改。

不過其實都驚唔黎。澳洲邊個移民政策係實唔會邊架?哦有既,真愛擔保移民。無真愛就要take risk架啦。
當然未啦,澳洲政府成日擺大個頭先,之後先慢慢一D一D細節擠出黎。

同之前僱主擔保改革一樣道理。
真係想去SA就選修車啦。
岩岩收到風有兩個新臨時簽證會係今年11月開始實施,專門針對偏遠地區,總共會有23000個名額分比呢兩個簽證,兩個都會係5年有效期,係偏遠地區工作3年轉PR。

一個係偏遠地區僱主擔保簽證(即係同等於依家既187簽證),將會有700個左右職業選擇。

另一個係偏遠地區州政府擔保簽證(即係同等於依家既489簽證),將會有500個左右職業選擇。

最重要係會將偏遠地區既definition簡化,除左Melbourne,Sydney,Brisbane,Gold Coast同Perth既metro area之外其他都可以算regional。

具體申請要求會係之後慢慢公佈。
Assessment Summary

Skilled Independent Subclass 189
Your occupation is available for this subclass. You have a score of 60 which is under the pass mark of 65 points.

Skilled Nominated Subclass 190
Your occupation is available for this subclass. You have a score of 65 which meets the pass mark of 65 points.

Skilled Regional Provisional (Family Sponsored) Subclass 489
Your occupation is available for this subclass. However, you do not meet an essential requirement for the visa

Skilled Regional Provisional (State Nominated) Subclass 489
Your occupation is available for this subclass. You have a score of 70 which meets the pass mark of 65 points.

請問如果想提升機會係咪唯有考好 d IELTS ?

State Nomination 係點攞 ?
What's the occupation?
RN & Occupational therapist
可唔可以講下
澳洲 同 紐西蘭 邊個好啲?
諗緊移民呢兩個
而家22歲 就快degree grad
去西澳讀master 假設考到4個8嘅話
兩年後申請190visa 計分係咪咁
24歲:25
ilets 4條8:20
澳洲master:15+5
西澳擔保:5
如果你順利24歲grad,點解唔做多年野等到你25歲,拎夠30分,再有一年work exp拎多5分
25歲:30
IELTS:20
澳洲master:15
澳洲內讀任何澳洲認可既program:5
政府擔保:5
Work exp:5
去偏遠地區讀master:5
Total 85分
我係擔心冇pr搵唔到野做姐 不過都可行
btw讀uwa都計偏遠地方?
Food tech Queensland 有咩要求?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞