澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
加油,Welcome to Australia.
樓主請問你公司香港有冇office
想搞移民,走就一定會走
想知點搞成功率最高
係香港無office,下次番黎搞個講座唔知有幾多人有興趣?
咁由我巴,想請教你以下問題:

我一家四口,我只係asst. sales manager, 做commercial kitchen b2b, 做左10年, 但asst. manager 位只係一年, top up degree, ielts 應該最少6666。我老婆做美容做左手10幾年,有cert, 亦都做左2年child care, non degree holder。

1. 如果我經489用州提名sales and marketing, 或者我老婆提名beauty therapist, 機會係咪好細?

2. 聽聞澳洲aged care 好缺,如果我老婆過黎讀aged care 然後直接當地搵工,再經489申請又有冇機會?

3. 又如果我黎nt / tas 讀兩年,再申請489又得唔得?

唔該曬
Great Ocean Road, Mornington, Winery Tour (例如 Brown Brothers 或者 Domaine Chandon), Melbourne Zoo/Healesville Sanctuary/Moonlit Sanctuary Wildlife Conservation Park 其中一個動物園,。
1 就咁睇你唔會過到職業評估 (或者你睇下你既情況是否符合eligibility - https://managersandleaders.com.au/skilled-migration-assessment/),你太太做beauty therapist都唔係任何清單上。所以就咁做489機會十分微。

2 要經aged care工作黎移民既話,只有Registered Nurse (Aged Care),換句話說要讀個nursing degree,可唔可以讀得過黎?

3 你要讀咩?
請問如果我去tas 讀naati, 加上ielts 7777, 會唔會有機會?
想問下一般 visa 186會處理幾耐到?
官網寫16個月,但我有朋友由申請到批前後2個月搞掂左
support
兩公婆都係RN應該申請邊種簽證一齊去澳洲做護士?
同埋係咪60分已經夠?
巴打你打我見到呢段news 發現黎緊計分會有幾大嘅改動 所以有啲野想問下
www.visabureau.com/australia/news/15-04-2019/new-visa-points-system-announced.aspx

入邊加分criteria有兩個係
有一個係10points for skilled spouse
另一個係5points for spouse with competent english
有啲網話呢兩個唔可以相加 啫係最多加10分
咁樣嘅話咪啫係同單身申請人一樣 無咗之前個優勢?(因為單身申請都係加10分)
唔該哂巴打
首先你睇下可以否係維州註冊先(海外教師有test要做),可以註冊就可以係維州教書。
https://www.vit.vic.edu.au/registering-as-a-teacher

同時亦要參考返你可否通過職業評估(對你既Bachelor同PGDE學歷有一定要求)
https://www.aitsl.edu.au/migrate-to-australia

都通過既話就可以試下申請維州既州擔保簽證。

搵工方面唔清楚,不過應該問題不大。
唔可以相加。

呢個改革係邏輯應該係:有個有英語有技術既配偶 = 單身 > 有英語但係無技術既配偶 > 有個無技術既配偶。
兩位一齊考IELTS 4個7或者OET 4個B,然後申請維州州擔保190簽證(係個PR移民簽證)。

60分依家既話都未必夠,不如描述下個人情況?
你安排下
唔該哂巴打
官網個service standard信唔過,其實都係睇移民局既心情同埋當時既情況環境等。

2個月算正常,最近我手上有case從4個月到1個禮拜都有,非常海鮮波。
有既。
依方面將來再問 儲下工作經驗分先
但佢RN 有分aged home, medical, community, etc. 會唔會話簡邊一種會大機會D? 或者簡左A 但將來派你去B做?

同埋有master係咪無用
係,phd 先用加分
澳洲RN分以下咁多類,移民黎講佢地都係一樣(因為都係同一個Unit Group入面):
http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Product+Lookup/B42C2EFDF727CCA4CA2575DF002DA61F?opendocument
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞