澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
另外, 有聽過: 會計需要考A類雅思,並不是移民局的要求。而是會計職業評估機構CPA在做會計職業評估時需要雅思A類4個7分。
咁我同太太兩位都係要考A類? Thanks
是的。

但係 ‘These students will generally only be considered for Subclass 489 visa nomination however, the NT Government will decide on applications for Subclass 190 nominations on a case-by-case basis. ’,imply既意思就係係NT工作越耐,就越有機會被 consider 190,otherwise就係minimum半年然後走489。
無錯。會計評估要求必須Academic,考唔掂可以考慮PTE。
she need to.apply again?
巴打
我今年fg職業治療師,諗住做多幾年嘢,分應該踩界60,有冇機? 定係要過去讀書? thanks!
489之後係咪有個叫887visa,呢個就係pr?
用左489兩年就apply呢個visa?
我岩岩研究左一陣,如果係EOI系統既話,應該要按番邀請當日既法例,所以換左新評估機構既話,應該要做新機構既評估黎符合番當日既法例。
海外Occupational Therapist要得到 local authority OTC 認可先,具體要求我都未研究過,你自己睇下先,就咁睇左一眼應該幾麻煩。
https://www.otcouncil.com.au/assessment/assessment-overseas/
是的。
唔好意思巴打 爬左陣QA亦都做左個test 我個case洲擔保有70分
我本身係讀civil 有degree 預期移民時會考到牌 ielts我暫時寫係全7 想問下如果呢個case值唔值得讀個master

thanks
工作經驗有幾多年?係邊方面?年齡?
489同190係可以同時申請?
我今年26 做左4年野 工程界做main con

想問下有冇d乜野可以而家做定去做準備 同埋想問下個邊搵Civil既工難唔難 唔該哂巴打
搵工難唔難向來都睇個人實力喎

去考英文啦
法例上容許,但係實際操作一般係見你攞左489擔保同簽證就唔會再比190擔保你。
咩叫main con?BTW 牌對移民無幫助。

如果你係做structural相關既話,可以考慮走489去NSW偏遠地區2年轉PR。咁樣就無需一定要讀master。
Main con即係承建商 每日跑地盤少計數個種
我就係唔鍾意做structural我仲以為考左個牌係國際認可實有得加分 如果係咁可能真係要plan下讀個master 英文我都有信心操下卷可以4條7既

我其實預計自己最快都5至10年後先會移民 都大把時間做準備唔該哂巴打
哈,希望到時政策仲係 favourable。
我大學就黎grad
fresh grad 係咪儲兩三年錢再過去讀個master, 讀完留低搵工比較容易移到民?
我degree 讀translation既,如果黎呢邊讀呢,揀番translation related 好d定係讀teaching?
好彩搵到工既話係咪以僱主擔保形式申請移民?
thanks
fresh grad 係咪儲兩三年錢再過去讀個master, 讀完留低搵工比較容易移到民?
有心過黎讀書移民既話,越早黎越好。

我degree 讀translation既,如果黎呢邊讀呢,揀番translation related 好d定係讀teaching?
以移民為目標既話,肯定係Teaching > Translation。

好彩搵到工既話係咪以僱主擔保形式申請移民?
如果條件容許既話,肯定係技術移民行先,真係唔得啦先搵僱主擔保。就算搵到工都係一樣。
你好 想問下 做水喉有5年經驗,但乜牌都無,有唔關水喉degree 有無機會搞,有需要會搵到人係個邊擔保,係咪要去做職業評估就ok?
Plumber無相關學歷既話,需要最少6年相關工作經驗先可以通過職業評估。

另外英文要求最少4個6,但係for points test purpose最少要考到4個7黎加10分先會機會大D。
都就6年,如果搵到傭主擔保會唔會易d? 同埋職業評估係點做?上評估網申請就得?駛唔駛去考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞