澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
您好啊巴打!
請問一下Apr11果round 189有消息未?
我見官網暫時都仲未有UPDATE咁..
THX!~~~
一般都要等個幾月先出官方報告喎。

暫時私下總結係熱門職業全部90,非熱門85先邀請。
489係咪玩完左?
你好, 小弟既情況係咁:
1. Mechanical Engineering degree
2. 3年相關工作經驗
3. 30歲
4. Ielts 4個7
5. 老婆accounting top up degree, ielts 未有4個7

想請教下:
1. 而家夠60分係咪應該入左190先?
2. 如果190 可以申請邊個州?
3. 除左189, 190, 仲有咩方法最快移民到澳洲?
4. 工作經驗洗唔洗比Engineer Australia 批?
5. 老婆係咪 ielts 4個7就過到accounting skill assessment?

感激!!!!
visa 189改咗,civil engineering唔駛degree都得
Source or?
1&2. NSW/NT/VIC/TAS 都可以擔保 Mechanical Engineer,具體要求請參考個別州政府既網站。
3. 489。有NT/VIC/TAS,但係Tas/Vic都要job offer,估你都唔會馬上有。
4. 可以申請 Engineers Australia 既 skilled employment assessment。不過其實之後移民局都要審一次。
5. IELTS Academic 4個7就可以。
仲有7個月命。
今年年尾先係nsw 係咪趕唔切去nt搞489
489係咪玩完左?
仲有7個月命。
今年年尾先係nsw grad 係咪趕唔切去nt搞489
到時候搞491啦。
除左拎pr時間長左之外 仲有d咩變左?
FYI.

https://www.australiavisa.com/immigration-news/new-491-494-191-visas/

唔係官方,不過summarise得幾好。
由我巴,
Changes on Points test for General Skilled Migration: (apply to 189, 190, 489, and 491) from 16 November 2019
15 points for nomination by a State or Territory government agency or sponsorship by a family member residing in regional Australia, to live and work in regional Australia;

想問下呢個係FOR 190同491?
15分只係491,190依然會係加5分。
移民局官網, civil engineering technician
唔該晒由我巴
想問下如果申請左491,係咪一定要做nominated occupation 先可以係三年後申請PR?
呢個要求仲未確定。

我個人覺得有可能同依家489轉PR一樣,唔需要一定做返nominated occupation都可以轉PR。
CET一直都係唔需要Bachelor Degree就得架啦,一直都無改過。有咩好大驚小怪?

主要問題係過唔過到職業評估。
Hi 巴打, 剛想聯絡您tg, 但可能因為未係mutual contacts 未喺tg 個contact list, 佢當我spam 您block 咗我tg 而家申請緊解鎖...
有冇其他咩方法聯絡到您/點add 您tg? Thanks!
唔該晒由我巴
因為見佢有寫要有一定收,所以問下使唔使做nominated occupation.
BTW由我巴真係好勁同好專業,解答簡而精!
由我巴打

之前係度留過名

而定想問多仔細D

講番自己少少背景

而家香港三大Final Year Major: Electronic Engineering

1. 有兩條路一係就畢業過黎讀Master移民,都係讀番Electronic Engineering Masyer by Coursework 你覺得邊個洲份有助日後移民 ?
如果讀完Master 應該係咪行189/190 Visa?

2. 另一條路就係喺香港做番2-3年野,儲下工作經驗,喺香港做番engineer 到時就直接過黎申請Visa移民定再讀書移民會好D?

唔該晒巴打
1. Tasmania / WA / NT / SA / Queensland

2. 以依家政策既趨勢,唔建議係海外儲工作經驗(因為效率太低,5分 = 3年海外工作經驗 = 澳洲讀2年書),另外過到黎成為澳洲畢業生對以後搵工會有好處,所以有能力負擔既話都過黎讀 master 啦。
咁去幾下洲份讀完master
Tasmania / WA / NT / SA / Queensland
個移民方式係咪都係申請189/190 visa
189/190 都係計分制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞