澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
明白晒巴打萬分感謝
WA讀緊planning degree有無機?
Urban Planning? WA唔擔保呢個職位。

試下轉唔轉到Landscape Architecture之類?
HK local u PhD 畢業可走咩途徑?
謝謝
想問如果想讀master移民,係咪要讀番同bachelor degree相關科目?邊個州讀master最易移到民?ielts要幾多先叫穩陣?

簡單d黎講係咪是但一個州,要minimum讀2年master,考埋ielts,跟住搵州擔保行489同190?
成個過程順順利利大概要幾耐?

事關自己degree果科唔知算唔算IT related,係19bba科,而家重要摺左所以唔知點好,同埋唔想讀番bba
me 19bba - master of accounting (in nt) -now working as an accountant
my bachelor wasn't related to accounting either.
submitted 190 application. bridging now
邊方面?有無試過申請過黎呢邊既PhD/post-doc?
想問如果想讀master移民,係咪要讀番同bachelor degree相關科目?
唔一定。

邊個州讀master最易移到民?
Tas/NT/WA。

ielts要幾多先叫穩陣?
4個7。

簡單d黎講係咪是但一個州,要minimum讀2年master,考埋ielts,跟住搵州擔保行489同190?
是的。

成個過程順順利利大概要幾耐?
順利既話,大概3年。

事關自己degree果科唔知算唔算IT related,係19bba科,而家重要摺左所以唔知點好,同埋唔想讀番bba
可以讀返MBIT之類既IT master都得。
only half a year but not even acct related.
巴打想請教下,
小弟喺香港讀RMIT工程科,工作經驗2年幾
想問去澳洲讀同本科有關既diploma(TAFE) 再去搵野做有冇得諗?
當然可以。

我都建議你攞個WHV過黎感受一下先,覺得OK再申請TAFE都未遲。
唔該巴打 想問多少少呢個方法用黎移民算唔算漫長?同埋我係咪要考ielts黎加分?
聽講d車經過見你chinese會”咇”你,係咪真?
最少4-6年,你覺得是否值得投資一個移民身份?

肯定要,坐底4個6,最好4個7,4個8更佳。
唔會,又唔係特別靚仔,咇你把鬼?
係香港讀緊engine degree 5月grad
想過澳洲讀master
諗緊讀mining/civil/mechanical/electrical好
Mining engineer係咪最容易移民同埋搵工嘅?
Carpentry / Motor Mechanic.
移民黎講,Civil = Electrical > Electronics > Mining.

搵工方面唔清楚。
Cookery難,因為依家只有大廚(Chef)可以攞PR,普通廚師(Cook)唔可以了。

走上面兩個職位既技術移民既話,大概4年左右啦(包括讀書,工作經驗最少1年,林林總總等待時間)。對比之下,如果係Cookery既話,最少7年(從Cook升到Chef最少要2-3年額外工作經驗)。
請問巴打 如果小弟係香港做開水喉 去讀tafe plumbing 會唔會易d移到
定係夠60 分唔讀都得 直接apply
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞