澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
which state will u go?
維州(Melbourne)係比RN最優惠既州。
當然要提供你地最少同居1年級既證明。
建議就帶6個月既支出啦,其實有數得計。

租金200/禮拜 = 5200
吃喝行1500/月 = 9000
買架n手車 = 10000(包牌費保險)
Round up大概 25000-30000 澳幣啦。
是的。必須 full-time 工作一年。
audiology 前景如何……flinders 有提供
想問考雅思有冇咩特別要求

例如考試地點要澳洲,考academic定general?
我同學話motor mechanic係你張學徒證書,係咪架?
我同學話motor mechanic係 你張徒證書,係咪架?
我同學話motor mechanic係 你張學徒證書,係咪架?
意思係?
我見其他州都有sponsor nurse.係會難啲?
想請教一下
我2011年喺nsw嘅high school考hsc高中畢業
之後返咗香港讀社工嘅bachelor
畢咗業後做社工 依家做咗一年半度
如果想移民去澳洲 有冇咩suggested pathway?
因都好多親人喺澳洲citizen
有住Sydney, Dubbo (偏遠地區?), Gold Coast
會唔會有親人sponsor都有方便?
另外同男友未結婚 如想一齊過去有方法嗎?
Thanks!
親屬擔保依家講緊每個月得10個名額,所以建議唔好考慮了。

香港社工好似唔可以直接比澳洲當局承認黎走技術移民。所以我會建議你考慮過黎讀個master of social worker。

如果你有同男友同居一年既證明材料既話都可以一齊申請過黎。
其他州既要求都好高架,例如Tasmania/SA你一定要有job offer先比擔保。NSW就不穩定性太大。你要考慮去Canberra/NT都OK既。
澳洲畢業既話,係要睇你有無相關學歷,而唔係學徒。

唔明白你想問咩。
對地點無要求。

A類定G類就睇番你係咩職位。例如會計既話一定要考Academic。IT就接受Academic or General。
你除左做澳洲仲有無做其他國家
Only Australia.
咁既,學徒證書係vtc同一間企業合簽既證書
以前既學徒證書仲係同勞工署合簽

要完成學徒證書就要讀完相關diploma or hd
再另外有3-4年既企業承認既工作訓練,先可以完成成個學徒訓練

張證書證明左認可既工作經驗同學歷
所以香港d公司都幾重視呢份野

我就想知對澳洲移民有冇d咩加分位
因為我都係整車,幾想知道下
學歷加10分。需要最少3年相關全職工作經驗黎通過職業評估。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞