澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
其實好多人以為有僱主擔保會容易D。

我好肯定咁話比大家知,或者僱主擔保對於申請人黎講的確會容易D(唔使打分),但係個難度其實係shift左去僱主度(i.e. 要睇僱主既背景,規模,財務能力,需求等等),以上條件一D都唔容易達到。

再加上澳洲經濟唔係咁好,好多小生意3-4年左右就摺,萬一係申請人未轉PR之前個擔保僱主就收左皮,到時更加麻煩。
如果係SA 讀一個一年既grad dip..再加一個一年既MASTER

係咪可以加十分
1. 讀teaching 既話呢,揀early childhood edu, primary edu 定係secondary edu 易d移民?

2. 係咪偏遠地區讀master 既話再加5分?

3. 偏遠地區係指WA, SA 同NT? tasmania 係咪架?

4. 移民流程: master 畢業->2年臨時居留去搵工-> 搵到工之後申請技術移民

4.1 我有冇理解錯個流程?
4.2 搵工地點有冇限制架?會唔會話偏遠地區工作會加分?
4.3 份工要係當地做左幾耐先申請得技術移民?
唔可以,除非該Grad Dip本來就係下一年既Master既其中一部分。
1 Early Childhood = Secondary >>> Primary
2 是的。
3 是的,是的。加上部分Vic同NSW既地區,例如Geelong。
4.1 差不多。中間2年臨時居留仲可以:A考4個8;B考CCL;C搵個可以加分既配偶;
4.2 無。唔會。
4.3 無限,總之澳洲相關工作經驗1年加5分。湊夠可以邀請到你申請技術移民既分數線就得。
想問香港bachelor ot 畢業 想189過去要幾多分?
定話要再起澳洲讀多個master of ot 先可以189移民?
甘讀二個一年制ge master?
70。

最好,因為香港OT澳洲唔可以直接承認,有銀兩有時間有心移民建議過黎讀書加分之餘,移民都容易D。
可以。
師兄 你同我既背景好似
師兄 請問相關學歷係? diploma?有個水喉牌會唔會好d呢?
😢😢😢😢😢😢
10年前畢業申請過,但冇經agent自己申請,程序上出左d錯誤reject左我,有冇得再申請
澳洲既相關學歷係 Certificate III in Plumbing & Certificate IV in Plumbing and Services。

會好D。
CCL 係Credentialed Community Language? pass 到就可以加分?

想問下如果好彩攞到永久居留權,之後可唔可以離開教書行業轉其他工種架?
點解1 年postgrad dip 加1 年master 吾得
因為移民法definition將獨立既certificate同grad diploma拎左出黎唔比計入australian study requirement。

原因?我唔知道。
是的。

可以。我當年靠會計畢業移民,依家都唔係做會計啦。
要睇番refusal reason,同埋你依家仲想申請咩簽證。

中介都係有d存在意義既。
thanks! 感激不盡
轉咗?上網仲見有agent咁寫

Australian Study Requirement

The main requirements in meeting the 2 year "Australian Study Requirement" are as follows:
Type of Qualification: You must complete a degree, diploma or trade qualification. Masters, graduate diplomas and PhDs are considered degrees and so may be counted towards the 2 year study requirement.
可以既話都係睇番官網,或者問個可靠D既代理睇內部手冊啦。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/australian-study-requirement

總之除非CIII/CIV/Grad Diploma係part of完成Diploma/Bachelor/Master既要求先可以計入ASR入面,如果單獨完成係唔可以算入既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞