澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
計。
如果你兩個都係early childhood teaching或者相關既話,可以refer番:
https://www.aitsl.edu.au/docs/default-source/assessment-for-migration-forms/afm_early_childhood_application.docx
睇下自己可否通過職業評估,另外如果你係UK既degree係4年full-time既話,就無需考7 7 8 8了。

如果可以過到職業評估,就睇下自己可否湊夠70分。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/points-table

或者考慮走州擔保,依家比較容易可以擔保Early Childhood Teacher有Victoria,NSW,Tasmania,北領地。
問多少少,
如果我想以後定居嘅話, u grad之後係咪最好可以喺度拎到working visa攞幾年相關工作經驗?
我而家讀緊一年diploma 下年先入u讀degree,
本身條路係諗住讀au,如果diploma成績好我就諗trans唔trans去第二度讀
如果我去Melbourne / Sydney 會唔會相對難啲拎到visa?
依家係Mel讀梗undergraduate econ & fin,出年畢業。

小弟冇相關工作經驗。畢業後去搭州申請190/489易唔易?有冇其他方法可以攞到pr

小弟需要一個pr比我讀碩博
ACT 190 難嗎?
巴打, 之前請教完你去左報flinders同utas既master of social work, 2間應該都應該會有offer, 係utas 可以要讀多幾個course, 想問下邊個州會好d?可以比d意見嗎?
唔該晒你呀
巴打 如果本身有個degree, 轉行做plumber,係咪要讀番d related course先得?但個d course唔係degree level, 學歷加分咪加得好小?
係咪要讀番d related course先得?
當然,如果唔係你點做plumber?

但個d course唔係degree level, 學歷加分咪加得好小?
唔會,你有個degree就可以加15分,無論同唔同plumber相關都無所謂。
個人認為Tasmania既政策會比SA穩定D。所以有得選擇我會建議UTAS。
你想我點答你?符合資格就容易,唔符合就好難。
邊學邊做;
咁即係我冇得再讀書加分啦!?
你既情況既重點係你既提名職位,而唔係去邊個州申請。

Eco 同 Finance之類既工都必須相關工作經驗先可以過評估。你無工作經驗連評估都無更唔好考慮去邊個州申請190/489了。

一係你就畢業後攞485搵工做1年野先,一係就疊埋心水直接去UTAS讀個master,你既背景只有好似只有讀accounting最近。
你既情況既重點係你既提名職位,而唔係去邊個州申請。

Eco 同 Finance之類既工都必須相關工作經驗先可以過評估。你無工作經驗連評估都無更唔好考慮去邊個州申請190/489了。

一係你就畢業後攞485搵工做1年野先,一係就疊埋心水直接去UTAS讀個master,你既背景只有好似只有讀accounting最近。
U grad後你可以申請個485畢業生簽證比你留底工作,個簽證係2年。

留係南澳啦,南澳畢業生會有州擔保政策優惠。Melb/Syd都唔會有。
你可以黎澳洲既TAFE讀個2年既Diploma,可以加5分,如果係偏遠地區,可以再加5分。
但爬文又話tafe有degree唔收#haha#do
我都係做夠幾年拎經驗算
宜家讀緊yr 2 degree 係 arts and social work, 讀5年,有無機,洗唔洗坐定移民監唔返咁多香港
[quote]宜家讀緊yr 2 degree 係 arts and social work, 讀5年,有無機,洗唔洗坐定移民監唔返咁多香港
Btw 計算畢業時候啱啱23歳
你無相關學歷,有經驗都無用。

一係係香港讀,但係移民局未必認。
你連PR都未攞,移民監同你無關係。

練好英文之後考好4個7同睇下州擔保先啦。
咩係4個7?
你連4個7都未知不如真係好好追下post,唔好做伸手黨。

https://www.ielts.org
我已有skilled assessment....職業在open occupation....Canberra matrix 計過有55 分
下 即係我本身個degree加15分, 但仲要有提名職業(plumber)既相關學歷? 咁有冇話要讀到咩level,say high dip in plumbing?
但技工又邊個有咁高學歷啊?
巴打 想問下我另一半係澳洲藉
如果婚後想搞入藉係咪拎張結婚證書申請 就可以直接做PR
然後坐3年定5年移民監就可以入藉?
謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞