澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
1) 除咗去澳洲讀外, 有無機會香港讀? 有無得 check 邊啲佢會認可?
3) 80分經會計路走, 可以去到 VIC/NSW/QLD 嗎?
感謝巴打指點
甘姐係我之前UQ Bachelor of science 3 年加 master 1.5年 加黎緊如果讀master of teaching 2年就可以豁免7788? thanks
如果讀IT master, 我點先可以確認我要修啲咩courses 先附合skill assessment.
巴打想問多唔多人拎到superior English個20分,佢地係考IELTS,OET定PTE多
你所講嘅485 如果我攞咗喺度工作多幾年會唔會對攞居留權有幫助?

你嘅意思係咪唔推薦我去sydney/melbourne讀master? 仲諗住搵間好啲嘅u讀master
係澳洲相關工作經驗1年就+5分,同樣+5分但係香港工作經驗要3年,你話有無幫助?

University of Adelaide都係Go8大學,都唔差啦。咁你係想移民定想讀好大學?
PTE。
係澳洲既IT Master都符合ACS要求。
是的。
1 如果係為移民既話,唔建議。因為黎澳洲讀仲可以額外加最少5分(2年澳洲讀書),如果去偏遠地區讀仲可以加多5分。

2 80分會計走189就去邊度都得。
Accountant移民無分有牌無牌。
考到4個7基本都穩。走NT/Tas擔保唔使80分。
Nursing / Teaching / Social Worker / QS。
建議考慮下過黎讀個master。
都係“maan”車邊八大仲要讀cs感覺上au都麻麻地
咁我諗睇吓如果u grad後有人請先再諗讀master係唔係比較好thank you
以移民角度黎講,最理想應該係 UGrad -> 485 -> 工作+PR -> 做多幾年野 -> Master。
你會建議我去nt 讀IT master 定係 Tasmania 讀Teaching Master, 我大前提係想移民。thanks
請問pr係咩意思?

其實如果讀master同ugrade出嚟搵工差唔多待遇嘅話我又唔急讀個master嘅
但係如果遲啲讀master洗唔洗留喺南澳讀?
唔該
PR stands for Permanent Residency.

攞左PR你鐘意去邊度讀master都無所謂。
你應該問你自己適合同岩讀邊個。反正兩個移民黎講都差唔多。
巴打, 考到4個7先報master 係咪都得?
我見TAS 讀一年master 都可以拎PR
所以想考到7777再報master

同埋係咪account master + 7777 就有PR? 其他EOI分數唔洗理?
如果吾洗考7788, teacher 係澳洲係咪前景好啲?
呢邊cs u grad易唔易批working visa? 最驚無公司肯請 肯請u grad就幾時讀master都得

唔該你
仲有拎485做夠兩年轉pr有咩requirement?
唔該晒 sorry我好多問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞