澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
Hello 由我巴
我21年底職業治療畢業 到時得65分 (under new policy)
好唔好申請489 加15分 定190 加5分
路過

你畢咗業先啦
移民嘅嘢諗一年後都耐
仲要兩年半後
到時policy 可能變晒

同埋你申請乜嘢visa
要準備嘅嘢都一樣
除非你會去嗰邊讀書
我係下年底會係VIC謢士畢業 到時會有85分 under 新policy 我應該用VIC190 定491移民 同埋其實visa 190係咪只要個職業係職業list入面就apply得 敢吾咪要同好多人爭 同埋190要吾要有job offer架?
係vic 讀緊 都知啲政策成日改
都想問定睇下有無得早啲準備好
你都係21年中番黎問罷啦。

如果你係想問有咩提早準備既話,2020年考定4個8同CCL差唔多架啦。
你都係下年7月番黎問啦

到時RN係咪係VIC個list到都未知啦,點知到時仲要唔要 Job Offer?

不過既然189都cut左一半名額,都係考定OET 4個A同CCL著數D。
所有技術移民都係打分。
RN有可能會吾係個list?好驚啊⋯⋯我一直以為RN係係長期個移民list到
同埋點解係考OET 吾係PET都得咩?
Thanks !
1 今日唔知聽日事,尤其依家無野係肯定既。就算都係仲係長期短缺清單上,競爭都一定由於名額少左一般而變得非常激烈。

2 你係RN一般都係考OET喎,OET入面既用語偏你地學開既多。
Thanks 由我巴!!
其實我過左EA 個mech eng skill assessment,而家祼分得60分,努力衝緊4個8,希望考到就裸分70, 如果老婆都考到4個7就裸分75, 不過而家唔知下一步應該點做.....想請教下:

1. 我而家係咪應該申請190先,等衝到4個8再入189?
2. 我3年工作經驗係2011~2014, 會唔會因為太耐唔count, 我現職唔係工程。需唔需要現職都係mech eng 相關?
3. 我個case係咪去tas 讀master 都可以移到民?

感激不盡!🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
1 你得60上面幾個州都唔會理你。依家就算70/75都未必穩189,上一輪講緊既係熱門90非熱門85。

都係個句,考慮489。

2 工作經驗計遞交前10年。

3 可以。
BSMQ has received additional quota for the Skilled Program and is re-opening the ‘Working in Queensland’ and ‘Masters’ and ‘PhD’ Queensland Skilled Occupation Lists from Thursday, 18 April 2019. Applicants must be ONSHORE only. Once this quota has been filled the program will close again until July 2019.

https://migration.qld.gov.au/skilled-occupation-lists/

睇下邊個巴打人依家係QLD有機會合資格走州擔保。
因為有其中一間公司個ref letter 唔比重新做過
想知個declaration 要點搞先serve 得晒acs 同移民局

我有澳洲份template 但問過話係只係適用澳洲境內宣誓

如果要係香港做呢d 文件係咪只有國際公証人呢個option?
會唔會有document 既template, content 我已經跟acs 搞好
去香港既澳洲領事館預約公證服務
https://hongkong.china.embassy.gov.au/hkngchinese/SRVAU_Appointment.html

選 Hong Kong - Notarial Services including witnessing and certifying
呢個service 唔係澳洲公民先用得?
無見到邊度話只能澳洲公民先用得。
有冇人拎著個香港社科degree
再過去tas讀是但一個兩年文憑課程
咁樣當唔當
有degree分 同 偏遠地區讀書 再拎埋個洲擔保分?
香港做緊野 有一個英國degree 一個香港master
如果過澳洲讀phd /master 移民有無機?

利申 25歲,Ielts: 8877
肯定會有機會。

Major?
可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞