澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
自己背景: University Of Queensland bachelor of science 同master of environmental management 畢業,今年27歲。
有興趣去nt 讀2年master 之後行190, 巴打有無推薦讀啲咩穩陣又容易過skill assessment
Monash grad 手持CPAA 牌 有冇機會 29 歲
感謝巴打回覆

咁假設我畢業後係mel工作兩年,之後去昆士蘭州讀兩年碩士。之後係咪可以用昆士蘭州個碩士畢業生visa 190留果到(假設過左職業評估同有當地雇主offer)??
好奇一問,queensland唔係有碩士畢業生嘅visa 190咩?點解仲要去nt
其他方面2個州都差唔多,兩邊都係grad左過到assessment就可以申請190 ?
TAS會唔會因為少d quota而難d?
唔該晒你
巴打,32-39歲組別,Bachelor Degree,做開 Real Estate investment fund analyst / fund management / Brokerage (主要商業房地產)。有咩途徑可移民澳洲?地區無所謂,有得揀既首選 Melbourne, Sydney, Brisbane。Thanks!
就咁睇唔出你應該近邊個nominated occupation,你自己搵下先:
https://archive.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl

另外你既bachelor係咩major?
TAS係無條件畢業生擔保,SA仲有個畢業後要有最少3個月工作既要求(General Requirement 9.1.5)或者 High performing graduate Work Waiver。

所以綜合起上黎TAS好D。
Accountant既話,考到4個8未?
Working holiday 問唔問得?
Accounting/IT。

其他一係都唔適合你(Public Health),一係CDU無offer(例如teaching).
一係QLD既skilled nomination停左,一係佢既science background唔係任何一個可以移民既skilled occupation。
原則上可以。
結左婚,除左有結婚證書,仲要提供相關材料證明雙方關係真實,先會比身份你。
Diploma左右就夠了。

澳洲既技工都有最少Certificate IV或者Diploma學歷。
我見ACT每round既matrix score都跌緊,55分應該會有機既。
當然。
去到當地係未一定搵agent搵工
唔係啊,自己搵到都可以。
甘如果去Tasmania 讀會吾會有多啲選擇,謝謝你
多謝巴打回覆。UK Bachelor, Major in Accounting,過去12年裡面有4年 Accounting experience,加另外4年 job duties 跟會計有關計唔計?但我無CPA,經會計路去申請應該唔得?

刨過個 occupation list,再上網搵 job descriptions (https://deltaimmigration.com.au/Finance-Manager/132211.htm

1) 現時工作直接相關 job duties: Valuer、Real Estate Representative、Property Manager

2) 舊職直接+現職間接 job duties:Finance Manager

3) 另外本身因個人興趣有打算進修相關:Traditional Chinese Medicine Practitioner、Massage Therapist、Physiotherapist
有無啲係讀咗,免經驗都可以易批到?
Thanks!
提供材料呢點無問題,因為同另一半都一齊咗好多年,要比咩證明應該都會比到。
係想諗下第時假如要返澳洲生活要點樣搞入藉同搵工
你已經比呢度90%既巴打有優勢了,過到黎實會過得好既。
唔使CPA都可以走會計,但係依家Accountant講緊最少80分,你既情況好似好難先湊到。

你讀既accounting同valuation唔相關,所以肯定唔可以做valuer。RE Rep係offshore做唔到移民。

唯一可以試下係做個property manager既職業評估,評估通過同埋知道工作經驗可以加幾多分,然後再申請北領地既州擔保睇下有無配額。

Physio可以無工作經驗都有機會攞PR,但係可能要從bachelor開始讀起。
UTas會多一個master of teaching比你選擇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞