澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
有PR 係當domestic student?
Yes.
樓主有無tg?想私底下問你
will1878
謝由我巴解答
但想問多句,我見AHPRA而家改緊IQNM既assessment model
巴打你知唔知其實改左既地方對註冊AUS RN牌會否變易或難?
因為我見佢話係新assessment model下,所有既IQNM都要參加一個orientation programme,但prg詳情又無講過。
同埋係新model下,會取消 bridging course,改由cognitive and behavioral assessment 去考核IQNM夠唔夠資格register。
我都有D擔心自己既application 會否受到影響...

BTW,請問由我巴有無幫D 本來係target NZ既人做AUS技術移民,然後用AUS PR 身份入NZ住2年變NZ PR?
就咁睇應該就未開始實行既,所以應該唔會影響已經遞交既申請。
由巴打,你好

我今年32歲, 大概十年前喺melbourne Tafe 完成咗個Degree (Bachelor of built Enviorment)畢業之後返咗香港 ,想問下有咩途徑可以,大機會移民到澳洲 (有考慮過188a, 或者偏遠地區 同埋預計ielts 會4條7), 唔該曬你.
只係响香港考AL (好多年前) + 香港Engineering degree,
無澳洲相關或者IB 既成績,可以用咩成績黎入讀?
例如Monash Uni Nutrition Science,只係見到 ATAR requirment
https://www.monash.edu/study/courses/find-a-course/2019/nutrition-science-m2001#recent-secondary-education
TAFE讀Degree?

一般應該只有係一間uni讀degree定係TAFE讀Diploma。

Anyway 中間呢10年你做過/做緊咩?
冇錯個Degree係TAFE讀ge,而張畢業證書都係Bachelor from Holmesglen Institute, 10年間頭3年係屋企嘅公司幫手, 之後個六七年都係做冷氣行業。
如果你最近既工作經驗都同你既degree無關(built environment)既話,你可以考慮188A,或者過黎偏遠地區讀個master。
489 relative sponsor 有乜規定?
其他都好似189 咁計分?
請問去NT讀TAFE有咩好介紹?讀邊間好?讀完需要顧主擔保?感謝。
我見 visa 190 skilled spouse 可以加分
請問如果我伴侶個 skill 係 home affairs 官網 federal on list 但係 state (eg Victoria) 無 on list , 咁仲有無分加??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞