澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
代問
Uni of WA Bcom A&F
Uni of Adelaide Master of Applied Finance 今年畢業
IELTS7.5

移民的話建議搵咩工?
Finance好難留?
Perth好唔好住
提名職位走 Management Accountant 221112,然後行WA Graduate Stream,無記錯WA Graduate Stream無話畢業左幾耐既要求。

SA Accountant or Finance都比較麻煩。
想問下WA讀master of account大機會可留低搵到野做嗎?
你有料,英文好,實可以。
樓主你好

想請問一下而家人在Syd, Accounting graduate, 打算博85分, 申請189
大概情況係:
25歲以上: 30分
澳洲學歷: 20
NATTI: 5分
PY: 5分
1 year Australian work experience: 5 分
IELTS 8 /PTE 79: 20分

有兩個問題想請問一下:
1. 而家係正當公司做緊tax accountant 既野, 負責都係一般tax accountant 既野, 想問一下咁樣攞唔攞到5分Australian work experience 既 5分, 有d 咩要注意?
2. 我個graduate visa 大概 下年4月尾過期, 如果我到時唔掂, 得75-80分, 下年3月左右先轉去申請489 or 190 (any region) 會唔會太遲?
1 可以,評估記得做番Taxation Accountant (ANZSCO 221113)就得。

2 3月先做兩手準備太遲了,最遲12月就要做準備申請489/190州擔保啦。
想問下有僱主擔保係咪就唔洗理幾多分
Thank you! 想問多小小野
而家regional area 既489/190 有咩條件? 之前睇話一定要係regional area 做半年野先得? 如果係Sydney 一直做野到12月, 係唔係唔可以直接submit EOI申請regional area 既489/190?
做半年有關工作
Correct.
Sydney/NSW無得擔保489。

你依家幾分?一係你就快D上個EOI Sydney 190先,然後 hope for the best。
你指既應該係如果想申請NT州擔保,作為 interstate international graduate既要求吧。

咁就應該講清楚,係要搬過去NT住同工作半年先可以申請NT州擔保。
係啊
想問多問 假設我係aus 讀完Master of Social work
有顧保同無用既時間同要求有咩分別?
我係讀同做compitet science (Software Engineer ) , 而家搞緊ACS skill assessment, 想問下知唔知喺香港搵人certify 係唔係唔可以搵民政署幫手? 香港醫生/會計師可唔可以幫手簽?
想問下如果我係澳洲會計畢業
諗住返香港做三四年野
雅思有全7
再加埋我阿爸嗰邊嘅所有親戚例如阿嫲我阿爸啲細佬妹都係澳洲人(親屬擔保好似有10分)
基本上我係唔係可以話係接近一定移到民?
如果都係滿足唔到要求嘅話仲有啲咩方法可以改進下?

仲有想問下如果用5,000,000買澳洲政府債券嘅移民方法係咪過幾年之後就可以攞返啲本金連埋息全數去返自己度?
澳洲學歷20分?
你博士畢業咩?
如果俾錢雇主擔保咪唔使煩?
呢個師兄,答野堅pro, 又回得快,100%支持
計過自己應該夠分,但係驚去到搵唔返而家人工,甚至無人請

銀行Compliance 有CPA
成日驚搵少左嘅真係幫你唔到
冇人一黎到會搵得多過以前
咁點解唔直接留?
因為我愛香港
同埋我係香港嘅生活質素高過澳洲
但係又覺得澳洲唔差
更何況之後香港嘅政治問題應該會越嚟越嚴重所以都有諗過移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞