澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
竟然咁多人想黎UTAS。
利申:讀緊UTAS
感謝巴打詳細回覆!想確認一下3個出路:
1) 進修 Valuer / Physio 相關之Bachelor Degree - 請問點樣先知個 Bachelor Degree 係咪認可?Overseas part-time degree ok? 讀澳洲大學之 overseas degree 有幫助? 會唔會見係 top-up degree 讀1-2年唔認可?
2) Property Manager - 如果有雇主擔保,有無機會可以去到 VIC/NSW/QLD?
3) 拎80分,經會計路走 - 是指 Accountant (General) 221111? 唔洗 CPA, 係計工作經驗?係189 or 190? 190既話可以少啲分?另外,到步後必需從事會計嗎?或做滿指定年期後可以轉做其他行業?
太太讀會計degree, 從事會計10年以上,非CPA,經佢去申請會較容易?
Thanks!
好山好水好地方,Hobart樓價已經升唔少了。
過黎讀tafe有冇可能移?
1 最認可肯定係黎澳洲讀。
2 海外直接黎僱主擔保,除非係 internal transfer,如果唔係成功率 <10%。
3 是指221111,唔使CPA,189,190會計依家唔會少D分(除非你係NT會計生畢業直接攞NT州擔保),到步後唔使做會計。

咁就你太太打分,就咁睇,佢要考4個8,加上你要考4個7黎做會計職業評估for配偶加分,先有機到80分(年齡25+學歷15+工作經驗15+英文20+配偶加分5)。
當然有可能。
有冇話去邊到易啲
咩科易啲
Tafe都係草分定搵擔保?
比如去南澳TAFESA讀個motor mechanic之類既TAFE,然後搵到工之後走州政府擔保。
未考ielts! 有4 個8 就有機會?
我想問下喺澳洲讀完accounting 係咪當accountant 個分一樣?
我聽聞accountant 要80分
讀完master of accounting 之後,入紙拎pr要求個分係等同accountant?
如果讀兩年master of teaching, skill assessment 仲洗吾洗ielts 7788, thanks
想問下巴打,你覺得未來tas/nt個邊既移民政策黁唔會有變動?( 如果以過去數據做參考,呢d偏遠洲份有幾大機會成個policy轉?

巴打你好

前牌你講過NSW會計要有裸75先有機
我計過條數,要等到下年10月做夠3年先會有裸75,睇個勢到時會唔會上到85先開始有invitation?

諗緊今年10月做夠兩年之後即刻遞489,但係如無意外已經close左,個EOI可唔可以照樣交左先,定等佢再開先交?

唔該巴打
依家NSW都無偏遠地區收489喎。

NT收offshore會計又要job offer。

你不如拼下IELTS 4個8/PTE?
係澳洲讀大學超過4年就可以豁免7 7 8 8,但係都要4個7黎加10分。
讀完 master of accounting 就係做 accountant 黎移民。
你有8年會計工作經驗既話加15分,加上年齡30分學歷15+5分英文20分工作經驗有85分就穩陣了。
油漆佬 top up 學歷有冇機會剩移到
80分 ,分分鐘幾年後要85分
讀啲移民分要求低啲既科算,有咩科介紹?如果唔想讀engine
Accounting Master 係唔係NT同TAS都穩拎PR?
駛唔駛都要80分 ?
THANKS
PTE7月考,CCL8月去Mel考

最大concern係下年有裸75分嘅時候已經要裸80分先有invitation
意思係讀完但未考正式accountant 但要同真正既accountant 排同一條隊加同一個分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞