澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
我係悉尼讀緊master of teaching,仲有一年畢業,畢業係咪去偏遠地區工作兩年就可以申請洲擔保?或者技術移民?偏遠地區嘅invitation係咪少啲?我partner 個職業 唔係MLTSSL入面,但係係CSOL,有無分加?
首先第一個要搞清楚既你係邊方面既Teaching?

Assuming你唔係Primary,你只要湊夠70分就可以申請技術移民。你唔一定要走去偏遠地區工作。係大城市做1年都可以加5分。Teaching要考雅思7 7 8 8,所以英文最少加10分(4個7)甚至20分(4個8)。

另外如果你準備申請NSW州擔保既技術移民簽證既話,你partner就算係STSOL上既職業都可以幫你加5分(依家唔叫CSOL了)。前提係佢要通過佢既職業評估同埋雅思4個6水平。
首先如果你既學歷唔係澳洲完成既話,工作經驗要扣2年,即係無得加經驗分。

261111既話,Victoria同NSW都可以無job offer就可以擔保。但係NSW既要求係個人最少要有65-70分,而Victoria要最少5年相關工作經驗同IELTS全7水平。
本來投資移民就唔係for打工仔既。
想同女朋友過去讀書留低搵野做,但唔知儲幾多先過去好,而家返緊政府,但之前去澳洲旅行真係好鍾意佢既天氣同生活節奏
我絕對明
呢3年申請緊嘅時間兩公婆都儲咗70萬
希望初期夠燒啦
利申唔係晒命,真係呢繼年慳出嚟嘅,希望過到去可以快手搵份穩定嘅工,買樓落地生根
我都係
除左讀書 技術移民仲有咩方法移民澳洲
佢好似有個退休移民計劃?
真愛擔保移民。
巴打 我想問 係我女友續簽學生簽同申工簽個陣應該點樣加我落去? 洗唔洗提供任何證明到同居左一年既證明?

另外 其實timeline係咁 我畢業後工簽今年11月2到期

女友學生簽8月到期 但要續簽多一個學期 大概變到12月 應該 然後佢申工簽 但問題係佢最快都要11月頭先考曬試
我簽證已經過左要番香港

可以點搞? 唔該巴打
你女友8月續簽既時候加入埋你作為佢既家庭成員一齊遞交申請一齊攞簽證。

然後一樣一齊申請一齊攞485簽證。
geelong 同 Newcastle 都係rural?
維州既州擔保,你自己有60-65分就可以申請。具體要求就係IELTS 4個7/OET 4個B,同埋最少3年相關工作經驗。
維洲算係易既state?
洗唔洗提供咩證據之類? 定就咁加就得?
多謝你巴打
可能因為最近睇得多討論區,好多人話去到搵唔到嘢做咁,個人淆淆哋

係呢,兩公婆過去,你會 suggest帶幾多錢過去呀一開始?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞