『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
老豆老母有冇bno?
寄埋副本過去試下
我第一張身分證93年出 91出身 試唔試得過
果d bb 申請 交埋副簽會唔會安全d 仲有我個fd 係學校做TA 有bno 簽唔簽得?
親人唔簽得 有冇話幾親先唔得?表姐得唔得?

有副署當然係最好,你個friend識得你兩年以上就得,最好就佢本嘢本過期,唔係就有機會唔得。

規定就係,親人無論遠親定近親都唔得,無論係血統關係定係婚姻關係。

但佢好似唔肯定自己有BNO喎
留個名先 呢度既巴打之前幫左我好多 所以宜家都以我有限既知識講幾句
副簽果度 有人冇副簽都續到 我自己就好好彩 搵到miss個老公幫手肯做副簽 佢係bno持有人 做it manager 最尾照得
Btw各位巴打有冇填hmpo果個調查?本身想填 但填左十幾題都未完覺得好煩就放棄左

閱讀理解拎幾多分

咁佢份declaration form P.1真係出左adult first time

嗰一行中文都理解唔到,係咪應該考慮吓唔好用BNO
留個名先 呢度既巴打之前幫左我好多 所以宜家都以我有限既知識講幾句
副簽果度 有人冇副簽都續到 我自己就好好彩 搵到miss個老公幫手肯做副簽 佢係bno持有人 做it manager 最尾照得
Btw各位巴打有冇填hmpo果個調查?本身想填 但填左十幾題都未完覺得好煩就放棄左

你連老師個老公都搵到,真係夠曬犀利...

sam兄搞成點

我之前都好似你咁無資料

你點冇資料法?
睇返友台同一個POST

HMPO對改名好似揸得好緊要有PROOF....所以有需要巴打好去入境處apply定

唔係又多一程DHL

我12月拎BNO,轉成人身份證嗰陣加咗英文名,寄文件時有封信寫咗話無改名契

唔知上面位巴打嘅改名係直程全改定點呢

我都係 只係加英文名
續到仲加埋英文名
屌佢老母西乜撚回鄉證話我加左英文名要補返兩舊水 垃撚圾

個miss仲要識左冇耐 係讀兼讀課程既老師黎
所以好感激佢

所以好感激佢

要識2年先可以簽....
岩岩收到 再次多謝呢到咁多位
btw 簽收前10秒先收到sms話件貨到左

所以好感激佢

Mola mola
岩岩收到 再次多謝呢到咁多位
btw 簽收前10秒先收到sms話件貨到左

恭喜哂

所以好感激佢

冇理呢樣野 老虎蟹都當識左兩年
23/1寄
27/1去列英國
到而家仲未派件

更新
23/1寄
27/1副英國
1/2HMPO收件
2/2DISPATCHED

我PRINT張FORM佢話要副簽但我冇簽仲眼殘手殘喺果度寫埋自己資料
一直都驚佢要我再寄份有副簽比佢
點知佢照比,仲一日已處理好

咁撚求其都有

巴打本BNO過左期幾耐?

10年
23/1寄
27/1去列英國
到而家仲未派件

更新
23/1寄
27/1副英國
1/2HMPO收件
2/2DISPATCHED

我PRINT張FORM佢話要副簽但我冇簽仲眼殘手殘喺果度寫埋自己資料
一直都驚佢要我再寄份有副簽比佢
點知佢照比,仲一日已處理好

咁撚求其都有

巴打本BNO過左期幾耐?

10年

剛收DHL個SMS短訊通知話2月6日會派件

sam兄搞成點

我之前都好似你咁無資料

你點冇資料法?

我以前個名加左落老母本BNO到 本野唔見左

然後個officer話我無申請過 因為無你個名係database 但係我記得用本野去過旅行

跟著反轉間屋先搵返本bno 真係有我個名係上面 最後成功申請

個officer話資料電子化 可能因為咁有啲data唔見左

你真係好好彩

sam兄搞成點

我之前都好似你咁無資料

你點冇資料法?

然後個officer話我無申請過 因為無你個名係database 但係我記得用本野去過旅行

跟著反轉間屋先搵返本bno 真係有我個名係上面 最後成功申請

我會考慮出 FOI request 問下 HMPO 一啲有關嘅問題
因為唔見咗資料都好大影響
想睇下佢哋點答

但係首先要睇下重點問咩同埋點問

你點冇資料法?

你真係好好彩

Sam巴打有無可能係咁樣
dhl出左舊名位巴打有update未?
dhl出左舊名位巴打有update未?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞