『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike

其實區區一張住址證比正本又有咩問題呢?
反正銀行會定時定候會寄一大堆,根本唔使驚無

因為我銀行果d整晒ebanking冇信寄黎
同埋最近搬左屋新地址既信得一封工作證明,我又有其他地方要用
所以我諗住如果影印本得既我就影印

我見pdf冇寫明咪問一問
咁我都係去銀行叫佢寄封過黎穩陣d

想拎銀行嘅地址證明好簡單

首先取消左電子通知書先

然後用信用卡瘋狂連結apple/android pay

你就會收到一堆銀行信

要幾多有幾多

無限印住址證明
我第一張身分證93年出 91出身 試唔試得過
果d bb 申請 交埋副簽會唔會安全d 仲有我個fd 係學校做TA 有bno 簽唔簽得?
親人唔簽得 有冇話幾親先唔得?表姐得唔得?
果時 bb 申請 交埋副簽會唔會安全d 仲有我個fd 係學校做TA 有bno 簽唔簽得?

其實區區一張住址證比正本又有咩問題呢?
反正銀行會定時定候會寄一大堆,根本唔使驚無

因為我銀行果d整晒ebanking冇信寄黎
同埋最近搬左屋新地址既信得一封工作證明,我又有其他地方要用
所以我諗住如果影印本得既我就影印

我見pdf冇寫明咪問一問
咁我都係去銀行叫佢寄封過黎穩陣d

首先取消左電子通知書先

你就會收到一堆銀行信

要幾多有幾多

無限印住址證明

我 connect Apple Pay 係一定寄信黎 利申收開 estatement
睇返友台同一個POST

HMPO對改名好似揸得好緊要有PROOF....所以有需要巴打好去入境處apply定

唔係又多一程DHL
睇返友台同一個POST

HMPO對改名好似揸得好緊要有PROOF....所以有需要巴打好去入境處apply定

唔係又多一程DHL

唔知樓上朋友係咪真係出左舊名比佢呢⋯⋯
睇返友台同一個POST

唔係又多一程DHL

留名等睇出舊名
果時 bb 申請 交埋副簽會唔會安全d 仲有我個fd 係學校做TA 有bno 簽唔簽得?

你自己諗
依度有個特殊 case 係細個拎 CI 嗰陣拎埋身份證
ymmv
睇返友台同一個POST

唔係又多一程DHL

留名等睇出舊名

真係改咗名嘅話點會咁順攤
23/1寄
27/1去列英國
到而家仲未派件

更新
23/1寄
27/1副英國
1/2HMPO收件
2/2DISPATCHED

我PRINT張FORM佢話要副簽但我冇簽仲眼殘手殘喺果度寫埋自己資料
一直都驚佢要我再寄份有副簽比佢
點知佢照比,仲一日已處理好

咁撚求其都有
23/1寄
27/1去列英國
到而家仲未派件

更新
23/1寄
27/1副英國
1/2HMPO收件
2/2DISPATCHED

我PRINT張FORM佢話要副簽但我冇簽仲眼殘手殘喺果度寫埋自己資料
一直都驚佢要我再寄份有副簽比佢
點知佢照比,仲一日已處理好

咁撚求其都有

巴打本BNO過左期幾耐?
睇返友台同一個POST

唔係又多一程DHL

留名等睇出舊名

好刺激

你自己諗
ymmv

你講緊我?

你自己諗
ymmv

你講緊我?

個陣時拎ci係咪一定要跟身份證

定係唔洗拎埋都得

嗰陣 CI 同 BNO 一樣有寫明 holder has right of abode in HK

首先取消左電子通知書先

你就會收到一堆銀行信

要幾多有幾多

無限印住址證明

我 connect Apple Pay 係一定寄信黎 利申收開 estatement

唔知係咪一定會收信

但係第一次連結apple pay嘅時候成日話失效要我重連

結束幾日之後塞爆左個信箱

其實睇個別銀行點做嘅,不過塞爆信箱又真係幾誇張
睇返友台同一個POST

唔係又多一程DHL

我12月拎BNO,轉成人身份證嗰陣加咗英文名,寄文件時有封信寫咗話無改名契

唔知上面位巴打嘅改名係直程全改定點呢
比左錢先知要副簽
比左錢先知要副簽

咁未俾錢就知嘅話會有影響?
比左錢先知要副簽

有限期
知要緊係搵左先比錢
https://thestandnews.com/politics/%E8%8F%AF%E8%A3%94bno%E8%83%BD%E5%90%A6%E8%BD%89%E7%82%BA%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%85%AC%E6%B0%91/
況且《中華人民共和國國籍法》關於退出中國國籍的規定,退出中國國籍的門檻非常高,亦非常難。

第十條

中國公民具有下列條件之一的,可以經申請批准退出中國國籍:

外國人的近親屬;

定居在外國的;

有其他正當理由。

首兩個理由,都可以理解為由於你可能因此擁有外國國籍,中國國籍法不容許雙重國籍而容許你退出中國籍。另一方面,有這樣的規定也是希望避免你在沒有其他國籍的情況下退出中國籍,而造成無國籍的狀況。再者若你擁有其他國籍,即使你可以退出中國籍,但也不符合Explanatory Note所指的要求。至於第三個理由就龍門任他搬,你懂的。

故此,華裔BNO持有人,並不符合《2009年邊界、公民身分及移民法案》的規定,不能因此而獲得英國公民資格。
比左錢先知要副簽

有限期
知要緊係搵左先比錢

我係今日apply 佢比個份form多左副簽個版
而問題係我已經比左錢 身邊無人合資格做副簽人
(雖然有人無副簽都成功)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞