『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike

所以咪要check
我見doc 話可以照申請 叫佢CHECK

睇下你願唔願意比成千銀check 囉
講真你真係認為同記得自己有先好寄
始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
某程度上 我覺得係一場賭博
老豆老母個本又無我名

如果自已跟本冇BNO而又報失話自己唔見護照
比英國覺得你欺騙佢 失財兼可能留壞記錄不好
忍忍等變數仲好

欺咩騙 唔記得就係唔記得架啦,又唔係明知自己冇走去博懵,佢又唔會俾你博到懵嘅
唔通俾多百幾鎊去填 NS form 先? 佢咪又一樣係 check 嗰啲 record

所以我真係好懷疑ns form有冇用,bno 申請費用我願意比,但ns form,well⋯⋯我覺得如果真係睇返同一樣野咁就無謂喇

唔知呢
我覺得如果你搵唔到啲實質嘅證據真係只可以靠佢哋人手搵返 record
如果真係電腦化嗰陣漏咗嘅,咁你真係未必可以就咁推到佢哋去搵 archive

我有個諗法,就係出 FOI request 問下 HMPO 會點樣處理 lost BNO passport application,睇下佢哋點答
但係實際點問先會出到有用嘅答就可能要研究下

不如,出FOI問,就bno國籍嘅ns form,所睇嘅係咪同申請bno refer嘅資料一樣?
問咗人數先啦咁耐都未有
好期待星期六收到本BNO

快啲破佢處

六月去開齋
問咗人數先啦咁耐都未有

24 January 2017 開始計廿個工作天
如果唔使再 request additional info 嘅話
問咗人數先啦咁耐都未有

24 January 2017 開始計廿個工作天
如果唔使再 request additional info 嘅話

如冇意外,下星期一就有
Where has my item been?
Date: 16/02/17
Time: 16:16
Status: ARRIVED IN THE UK
Track point: HEATHROW WORLDWIDE DC

希望下星期有好消息
3號星期六寄,今日Dispatched

我以前個名加左落老母本BNO到 本野唔見左

然後個officer話我無申請過 因為無你個名係database 但係我記得用本野去過旅行

跟著反轉間屋先搵返本bno 真係有我個名係上面 最後成功申請

個officer話資料電子化 可能因為咁有啲data唔見左

你就好啦,返轉間屋都叫做搵得返,我就已經搬左兩次屋,唔見嘅唔見,掉嘅掉,冇曬證據嚕

因為記憶模糊而且屋企冇資料嘅緣故,我做呢個申請之前係睇曬過往咁多輯「薪火post」,幾百版內容我都睇過,見到裡面d人係「貨如輪轉」咁換畫,亦都見到最少兩個類似你同我呢d case

所以你唔係第一個咖喇,

其中一個(認祖歸英嘅frd)係申請第二次先出本BNO比佢。

而另一個(說謊代數)就慘d,唔肯出要佢自己proof,好在佢最後都proof到,但hmpo居然印錯左第二個人個名落佢本護照,最後佢要寄返去重做,過程搞左好似5個月。

所以某程度上,我係覺得佢地好求其。

其實搵返本BNO作用唔大

個時我兩歲幾 (1999) 無親戚照顧到我 所以跟著老豆老母去旅行

個時用老母本BNO過關 因為我第一次旅行嘅關係有影到相 而且重係手拎住本護照咁影 後尾send左呢張去做證明

同埋我記得沙土之後去同屋企人去日本玩先申請廁板 所以畀錢問入境處拎護照嘅申請資料 發現到04年第一次申請廁板

Send完呢兩樣野去 等左兩個月就收到本新passport 係本新passport嚟之前三四日搵返舊個本 寄咗掛號過去 點知之前個申請成功左 本舊證剪完角直接送返屋企

我問左入境處拎證明第一次申請護照嘅日期,冇乜人之道填咩form用咩流程,最後叫我寫封信算

我以前個名加左落老母本BNO到 本野唔見左

然後個officer話我無申請過 因為無你個名係database 但係我記得用本野去過旅行

跟著反轉間屋先搵返本bno 真係有我個名係上面 最後成功申請

個officer話資料電子化 可能因為咁有啲data唔見左

你就好啦,返轉間屋都叫做搵得返,我就已經搬左兩次屋,唔見嘅唔見,掉嘅掉,冇曬證據嚕

因為記憶模糊而且屋企冇資料嘅緣故,我做呢個申請之前係睇曬過往咁多輯「薪火post」,幾百版內容我都睇過,見到裡面d人係「貨如輪轉」咁換畫,亦都見到最少兩個類似你同我呢d case

所以你唔係第一個咖喇,

其中一個(認祖歸英嘅frd)係申請第二次先出本BNO比佢。

而另一個(說謊代數)就慘d,唔肯出要佢自己proof,好在佢最後都proof到,但hmpo居然印錯左第二個人個名落佢本護照,最後佢要寄返去重做,過程搞左好似5個月。

所以某程度上,我係覺得佢地好求其。

其實搵返本BNO作用唔大

個時我兩歲幾 (1999) 無親戚照顧到我 所以跟著老豆老母去旅行

個時用老母本BNO過關 因為我第一次旅行嘅關係有影到相 而且重係手拎住本護照咁影 後尾send左呢張去做證明

同埋我記得沙土之後去同屋企人去日本玩先申請廁板 所以畀錢問入境處拎護照嘅申請資料 發現到04年第一次申請廁板

Send完呢兩樣野去 等左兩個月就收到本新passport 係本新passport嚟之前三四日搵返舊個本 寄咗掛號過去 點知之前個申請成功左 本舊證剪完角直接送返屋企

我問左入境處拎證明第一次申請護照嘅日期,冇乜人之道填咩form用咩流程,最後叫我寫封信算

佢地真係唔知?
新鮮滾熱辣

上年度續領BN(O)數字為:37,501
到2016年為止有效BN(O)護照數目為:152,351

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/380862/response/939326/attach/2/FOICR%2042613%20Luke%20Lo%20Final%20Response.pdf
新鮮滾熱辣

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/380862/response/939326/attach/2/FOICR%2042613%20Luke%20Lo%20Final%20Response.pdf

15萬
新鮮滾熱辣

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇
新鮮滾熱辣

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

我決定畢左業出黎要用第一份糧幫阿媽續BNO
上年度續領BN(O)護照數字:26,027, 增幅44.08%
上年度有效BN(O)護照數字:(約有)143,200, 增幅約6.39%(唔準確,因上年度HMPO僅提供整數至百位嘅數字)

李波事件發生嘅一月,續領人數係三千幾人;二月發生魚蛋革命,續領人數為6,899(香港人真係「團結」,續本嘢都離唔開呢三個數字 ),之後續領人數就緩緩下跌。
新鮮滾熱辣

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

我之前估16-17, 估唔到16都無

廿年黎洗腦洗得最成功,莫過於「BN(O)無用」呢句嘢
新鮮滾熱辣

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

點都有用過廁板啦
睇番d香港人旅行出事嘅新聞已經知咩事
上年度續領BN(O)護照數字:26,027, 增幅44.08%
上年度有效BN(O)護照數字:(約有)143,200, 增幅約6.39%(唔準確,因上年度HMPO僅提供整數至百位嘅數字)

李波事件發生嘅一月,續領人數係三千幾人;二月發生魚蛋革命,續領人數為6,899(香港人真係「團結」,續本嘢都離唔開呢三個數字 ),之後續領人數就緩緩下跌。

天意
新鮮滾熱辣

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

點都有用過廁板啦

啲老嘢不肯面對現實

天意

睇下報紙佬幾時講
新鮮滾熱辣

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

點都有用過廁板啦

當年成三百萬人申請,唔好話三分一,今天個數字連50萬都無,真係太小了。

少好呀

15萬

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

點都有用過廁板啦

當年成三百萬人申請,唔好話三分一,今天個數字連50萬都無,真係太小了。

少好呀

因為啲人已經麻目哂掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞