『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
符合哂巴打講嘅條件
不過屋企人話當年申請回鄉證先整冇相身份證
已寄哂野去英國搞 不過突然叫我本人同父母出世紙
再加父母結婚證明
心諗應該唔成功 不過會照寄去

無知一問: 有冇可能係當年有申請bno 但冇比錢整
姐係有bno資格 但冇實質整本bno
因為我父母keep資料keep得好齊
如果我有整過bno 佢地一定會有正副本

你父母都係香港人?

係 父母香港出世 佢地有BNO

老豆老母個本有沒加你名呀?
以我所知當年我老母幫我整bno好似係為左返大陸
以我所知當年我老母幫我整bno好似係為左返大陸

妯過用過黎去馬交only

未必,有機會係簽證身份書

因為而家就好大機會搵唔番本BNO
諗緊比唔比一千買個心息

呢D搏定唔搏既掙扎真係最好睇

鬼叫我窮

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。

但BNO都要另外再申請家嘛
識唔少人都係同我差唔多年紀 符合哂你講個啲條件 但係都係冇BNO 就係因為屋企人冇幫手申請
除非巴/絲打有出過國 咁就大機會有過BNO
講得唔啱唔好屌咁大力

你搞錯咗啲嘢
1. 11歲以下兒童身份證只會因申請人須要申請BN(O)或身份證明書而簽發,而張嘢係無相嘅,唔連住其中一本嘢用係廢嘅。
2. 就算張嘢可以單獨申請,我係唔會相信有父母咁得閒會無啦啦拎張無鬼用嘅卡,而且11歲以下人士嘅人事登記唔係強制。
3. 嗰啲無申請過BN(O)嘅人如果佢哋11歲前都無申請過任何旅遊證件嘅話,咁佢咪11歳先拎身份證。
4. 基於 11歲以下兒童身份證只會因申請人須要申請BN(O)或簽證身份書而簽發,所以只要符合我啱啱講嘅條件,基本上都可以幾肯定佢係BN(O).。

因為BN(O)嘅申請資格為香港英國屬土公民,而出生時父或母係香港永久性居民的話,咁你就會因出生而取得香港英國屬土公民身份,你有英國屬土公民身份嘅話,咁你一定唔會有資格申請身份證明書,而你揸得住一張首次簽發日期係主權移交前嘅身份證,係主權移交前未夠11 歳嘅話,咁已經差唔多肯定係BN(O),呢類巴打過往成功率係100%,未聽過有人衰過。

多謝巴打賜教
有冇巴打用過bno去日本留學?在留卡個國籍係寫咩

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。

但BNO都要另外再申請家嘛
識唔少人都係同我差唔多年紀 符合哂你講個啲條件 但係都係冇BNO 就係因為屋企人冇幫手申請
除非巴/絲打有出過國 咁就大機會有過BNO
講得唔啱唔好屌咁大力

重點係有過冇相身份證
啱啱先由個 fd 度驗證咗一次
(佢話屋企人有但係以為自己冇,我睇佢身份證首次簽發日期發覺 match 之後叫佢試下搵下啦,跟住佢又真係搵到本 child BNO )

好奇一問 97前申請BNO有咩手續?
呢到其實有冇咁上下年紀嘅巴絲

淨係記得去過灣仔入境處

記得老豆定老母去左排通宵先攪到

你要好好多謝佢地,同幫佢地續

佢地冇申請到,係幫我同我阿哥攪

上年同佢地去旅行佢地揸特衰我用bno

吓!!居然...

聽過好似會係英國(香港)

肯撚定唔係中國

重點係有過冇相身份證
啱啱先由個 fd 度驗證咗一次
(佢話屋企人有但係以為自己冇,我睇佢身份證首次簽發日期發覺 match 之後叫佢試下搵下啦,跟住佢又真係搵到本 child BNO )

淨係記得去過灣仔入境處

吓!!居然...

當年我老豆老母都有資格拎
但係得我一個有拎到

淨係記得去過灣仔入境處

吓!!居然...

但係得我一個有拎到

唔幫自己拎埋的

肯撚定唔係中國

在留資格認定證明書:

BN(O): 英国(香港)
廁板:中国(香港)

在留卡/e-gate卡:

BN(O):英国
廁板:中国
符合哂巴打講嘅條件
再加父母結婚證明

既然係 keep 齊嘅
你細個啲中國入境證有冇寫身份證號碼?
符合哂巴打講嘅條件
再加父母結婚證明

既然係 keep 齊嘅
你細個啲中國入境證有冇寫身份證號碼?

細個申請完回鄉證冇用過
之後就到我18歲再續回鄉證
所以唔知入境證之類嘅資料

佢兩個本bno冇我名

淨係記得去過灣仔入境處

吓!!居然...

但係得我一個有拎到

唔幫自己拎埋的

老豆應該係大中華膠黎
當時都係因為諗住出國先整,但我第一次出國係回歸後3年

淨係記得去過灣仔入境處

吓!!居然...

但係得我一個有拎到

唔幫自己拎埋的

老豆應該係大中華膠黎

主權移交

淨係記得去過灣仔入境處

吓!!居然...

但係得我一個有拎到

唔幫自己拎埋的

老豆應該係大中華膠黎

主權移交

自膠
獨子表示阿爸阿媽都係拎CI,全家得我拎BNO。

但當年出世之後至97前都沒無離開過香港,但幫我整哂回港証,BNO
當年好多父母都幫子女申請自己唔申請
因為首先要入籍 BDTC, 再轉 BNO
兩公婆好似差唔多要三千銀
分分鐘係一家人半個月人工

當然可能係支那膠底啦

點解要入籍申請做英國屬土公民
一出世咪係英國屬土公民囉

有D香港出世既人,會因為種種奇怪問題沒做出生登記而沒左英國屬土公民身份而要拎CI。 (我阿媽當年就係咁。。。

當然可能係支那膠底啦

佢地啲父母有啲可能唔係香港出世

當然可能係支那膠底啦

大把BNO holder父母都係大陸出世
落嚟做晒永久居民但唔知自己都有辦法入BNO籍
咪淨係幫D仔女申請

當然可能係支那膠底啦

大把BNO holder父母都係大陸出世
落嚟做晒永久居民但唔知自己都有辦法入BNO籍
咪淨係幫D仔女申請

當年好多人以為淨係香港出世嘅先可以申請BNO
Dispatched
Dispatched

多謝各位巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞