『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
DD第一次係度LM
我1月24去HK POST寄EMS去英國
26到到利物浦
今日就轉左Dispatched
BNO Team 手腳真係好快
我又改過名,
又冇比改名契
只係比左個有寫我改過名嘅出世紙FULL COLOR COPY
BNO又過期左16年
副簽人又唔係BC OR BNO
只係澳洲公民
4日就批左,真心快手

OH SHIT 啦,DHL SEND 比我個Email個台頭寫我舊名嘅
會唔會本BNO都寫我舊名架

hmpo 真有時真係求其到你唔信

佢寄左個美國女仔嘅文件比我
而我個d文件就冇寄黎

成日寄其他人既文件比你 可能佢地想考驗你的應對能力 如pass自然會寄返一本屬於你的BNO 比你
3) 去山崎蒸溜所參觀 有條愛爾蘭仔超靚仔
我話我英藉 不過唔識英文
佢笑咗 話知香港97歷史 仲話愛爾蘭有好多香港人 講緊咩 又係自己諗

gay

頂 要脷伸not gay
重點係愛爾蘭係香港人既好地方
下次去旅行要去下愛爾蘭
不過唔知有咩玩

OH SHIT 啦,DHL SEND 比我個Email個台頭寫我舊名嘅

而我個d文件就冇寄黎

成日寄其他人既文件比你 可能佢地想考驗你的應對能力 如pass自然會寄返一本屬於你的BNO 比你

咁又冇「成日」一次咁大把,不過都夠我煩,因為我d野佢冇寄返黎,分分鐘去左美國啊Vu小姐度

而我個d文件就冇寄黎

咁又冇「成日」一次咁大把,不過都夠我煩,因為我d野佢冇寄返黎,分分鐘去左美國啊Vu小姐度

極危險

gay

下次去旅行要去下愛爾蘭
不過唔知有咩玩

去過 好鐘意 啲人好nice!!!
仲好多利記fans
利申撐多蒙特

咁可能係海關哥哥搞錯左掛
如果BC冇印 一係我都跟住冇印 一係就同廁板一樣都係6個月免簽證

老實講如果連美國佬都試過唔畀足90日嘅,咁我就真係唔知佢咩準則,太少資料好難討論,不過就好肯定佢無當你係BC,我google 搵到呢張圖就應該係BC/愛爾蘭BS嘅英國護照,個印就只有日期印,無另一個有逗留期限嘅印

等我試下答啦
左下角張圖係我第一次入愛爾蘭關員吸畀我嘅,當時我係去exchange,呢個印其實係for要去登記GNIB嘅人,留意下個印左上角寫住GNIB Port xxx 。圖中其他愛爾蘭印就係我登記左GNIB後嘅出入境印

下面呢個係我個GNIB登記印

跟住我半年前返左去一次探朋友,關員係吸呢個印畀我,而呢個以我所之係for普通旅客嘅,用bno英國去愛爾蘭正路係一定有印嘅

我最記得有一次返到愛爾蘭個關員進兩望我本bno跟住好興奮咁叫左隔離3個關員過黎話:「拿呢本就係hong kong british passport喇 (大概意思) 」跟住幾個好似發現新大陸咁係咁研究我本野 所以呢:
1. 其實唔係個個愛爾蘭關員都識分BC同BNO
2. 係都柏林入過1x次,有幾次係冇吸印就咁畀我過
3. 係其他細port (shannon)試過又係冇吸印
結論:有冇印都係撞手神

多謝解答
所以其實佢係咪吸錯印比我 我明明只係去旅行
點解仲係shipment on hold

如果BC冇印 一係我都跟住冇印 一係就同廁板一樣都係6個月免簽證

老實講如果連美國佬都試過唔畀足90日嘅,咁我就真係唔知佢咩準則,太少資料好難討論,不過就好肯定佢無當你係BC,我google 搵到呢張圖就應該係BC/愛爾蘭BS嘅英國護照,個印就只有日期印,無另一個有逗留期限嘅印

等我試下答啦
左下角張圖係我第一次入愛爾蘭關員吸畀我嘅,當時我係去exchange,呢個印其實係for要去登記GNIB嘅人,留意下個印左上角寫住GNIB Port xxx 。圖中其他愛爾蘭印就係我登記左GNIB後嘅出入境印

跟住我半年前返左去一次探朋友,關員係吸呢個印畀我,而呢個以我所之係for普通旅客嘅,用bno英國去愛爾蘭正路係一定有印嘅

我最記得有一次返到愛爾蘭個關員進兩望我本bno跟住好興奮咁叫左隔離3個關員過黎話:「拿呢本就係hong kong british passport喇 (大概意思) 」跟住幾個好似發現新大陸咁係咁研究我本野 所以呢:

多謝解答

bno入愛爾蘭冇印可以留幾耐?

等我試下答啦

多謝解答

冇印咪非法入境?
你鐘意留幾耐都得,不過唔好俾人捉到同埋要用自己方式走

而我個d文件就冇寄黎

應該係HMPO想我親自去美國還d護照駕照比Vu小姐,認識對方然後締結良緣結埋婚,跟著拎美國護照就唔使煩HMPO搞本BNO

而我個d文件就冇寄黎

應該係HMPO想我親自去美國還d護照駕照比Vu小姐,認識對方然後締結良緣結埋婚,跟著拎美國護照就唔使煩HMPO搞本BNO

但vu小姐都係申請緊英國護照

而我個d文件就冇寄黎

但vu小姐都係申請緊英國護照

又美帝又袓國 好葡萄
23/1寄
27/1去列英國
到而家仲未派件

更新
23/1寄
27/1副英國
1/2HMPO收件
2/2DISPATCHED

我PRINT張FORM佢話要副簽但我冇簽仲眼殘手殘喺果度寫埋自己資料
一直都驚佢要我再寄份有副簽比佢
點知佢照比,仲一日已處理好
有冇人知dhl最長放幾耐
一份到左一份仲卡係shipment on hold
想一次過攞
有冇人知dhl最長放幾耐
一份到左一份仲卡係shipment on hold
想一次過攞

Shipment on hold 的話有可能係DHL上過黎冇人(或者係「被冇人」),要自己打上去再安排送上門咖
sam巴 進展如何

多謝解答

冇印咪非法入境?
你鐘意留幾耐都得,不過唔好俾人捉到同埋要用自己方式走

愛爾蘭出境冇印
sam巴 進展如何

我封信都係20號寄空郵,應該前兩日先到,冇咁快咖喇
sam巴 進展如何

我封信都係20號寄空郵,應該前兩日先到,冇咁快咖喇

應該冇掛號???

gay

下次去旅行要去下愛爾蘭
不過唔知有咩玩

仲好多利記fans
利申撐多蒙特

愛爾蘭好多利撚?

下次去旅行要去下愛爾蘭
不過唔知有咩玩

仲好多利記fans
利申撐多蒙特

愛爾蘭好多利撚?

好多,咁利物浦同都柏林都係隔住個海之嘛
好多都柏林人都會係利物浦個邊做野,自自然就撐利
不過都唔係淨係利迷多嘅,曼/鏝都有唔少,都係因為近
個陣歐霸,利對維拉利爾,我落bar睇,啲人勁high
本來我自己坐嘅,後來就因為太多人唔夠位,所以有人搭我枱
佢地都係利迷,咪同佢地吹幾句,佢地就解釋左比我聽
最後知我係多迷仲幾開心
利申冇睇英超,冇話鐘意邊隊
唔好意思想問一問
地址證明係咪一定要正本?

睇左pdf剩係簽證果度有特別寫明可以係彩色影印本
唔好意思想問一問

其實區區一張住址證比正本又有咩問題呢?
反正銀行會定時定候會寄一大堆,根本唔使驚無
係咪冇得改名?
唔好意思想問一問

其實區區一張住址證比正本又有咩問題呢?
反正銀行會定時定候會寄一大堆,根本唔使驚無

因為我銀行果d整晒ebanking冇信寄黎
同埋最近搬左屋新地址既信得一封工作證明,我又有其他地方要用
所以我諗住如果影印本得既我就影印

我見pdf冇寫明咪問一問
咁我都係去銀行叫佢寄封過黎穩陣d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞