『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
當年好多父母都幫子女申請自己唔申請
因為首先要入籍 BDTC, 再轉 BNO
兩公婆好似差唔多要三千銀
分分鐘係一家人半個月人工

當然可能係支那膠底啦

點解要入籍申請做英國屬土公民
一出世咪係英國屬土公民囉

有D香港出世既人,會因為種種奇怪問題沒做出生登記而沒左英國屬土公民身份而要拎CI。 (我阿媽當年就係咁。。。

有個說法係好耐之前出生登記嘅費用係好貴,唔係個個人都畀得起,所以有啲人係無做到出生登記,呢啲人結果就成個身份都無埋。
Dispatched

多謝各位巴打

Dispatched

多謝各位巴打

當然可能係支那膠底啦

我想問97前如果出世住滿7年就係永久居民,就係bdtc?

當然可能係支那膠底啦

有D香港出世既人,會因為種種奇怪問題沒做出生登記而沒左英國屬土公民身份而要拎CI。 (我阿媽當年就係咁。。。

我就係咁
Dispatched

多謝各位巴打

當然可能係支那膠底啦

有個說法係好耐之前出生登記嘅費用係好貴,唔係個個人都畀得起,所以有啲人係無做到出生登記,呢啲人結果就成個身份都無埋。

我父母五十年代在香港出世
出世紙寫住登記費用港幣一元

當然可能係支那膠底啦

好似唔係,要去申請歸化先得。香港永久性居民與否同係咪英國屬土公民沒關係。

當然可能係支那膠底啦

好似唔係,要去申請歸化先得。香港永久性居民與否同係咪英國屬土公民沒關係。

就算宜家都係一樣
香港永久性居民 ≠「中國公民」
Dispatched

多謝各位巴打

Dispatched
超過10年 bb相 冇副署 冇交額外文件
好想知bno 居歐權問題
係咪bno holder 可以直接工作 定同特區一樣要申請working visa

Technically not

搏大霧㗎咋只可以
而家脫歐,bc好快都共享榮耀
有冇巴打用過bno去日本留學?在留卡個國籍係寫咩

聽過好似會係英國(香港)

肯撚定唔係中國

在留資格認定證明書:

BN(O): 英国(香港)
廁板:中国(香港)

在留卡/e-gate卡:

BN(O):英国
廁板:中国

太好了
Dispatched
超過10年 bb相 冇副署 冇交額外文件

有冇巴打用過bno去日本留學?在留卡個國籍係寫咩

聽過好似會係英國(香港)

肯撚定唔係中國

在留資格認定證明書:

BN(O): 英国(香港)
廁板:中国(香港)

在留卡/e-gate卡:

BN(O):英国
廁板:中国

太好了

上個月續左bno
廁板仲有兩年到期
續唔續好
上個月續左bno
廁板仲有兩年到期
續唔續好

如果你用BNO多嘅話 仲咩仲要續廁板
Report

14/2 上網交表
15/2 郵局特快寄出
18/2 英國果邊收到
21/2 state轉左despatched
24/2 收到新Bno

舊bno係bb相
佢要求副簽一欄
我冇副簽到照寄出

已經成功續Bno
上個月續左bno
廁板仲有兩年到期
續唔續好

如果你用BNO多嘅話 仲咩仲要續廁板

Agger
我發夢個時已經將廁版塞入碎紙機碎鳩咗佢
有冇人試過拎bno讀書
人地當EU/EEA學生全免學費

呢啲唔會發生啦下嘛 負責呢啲野嘅人應該分得到BC & BNO
我係德國搞residence permit 佢地都知我係香港人
雖然佢一開頭見到個封面都以為我係英國人
跟住一打開黎睇就話「哦,你BNO黎嘅」
想問下 11歲以下兒童身份證 係咪一定跟passport有
因為我屋企人唔記得我有無
但第1張ID卡係96年
但係佢地又話有申請回港證
咁我係咪之係應該無BNO

未必,有機會係簽證身份書

因為而家就好大機會搵唔番本BNO
諗緊比唔比一千買個心息

呢D搏定唔搏既掙扎真係最好睇

鬼叫我窮

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。

全部都係 但佢地又話細個覺得唔去旅行無搞PASSPORT 但我又有無相身份證(未搵到 但全家都記得有 包括我自己)
所以我應該會試下
但等緊個FD 副簽
想問下 11歲以下兒童身份證 係咪一定跟passport有
因為我屋企人唔記得我有無
但第1張ID卡係96年
但係佢地又話有申請回港證
咁我係咪之係應該無BNO

未必,有機會係簽證身份書

因為而家就好大機會搵唔番本BNO
諗緊比唔比一千買個心息

呢D搏定唔搏既掙扎真係最好睇

鬼叫我窮

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。

但BNO都要另外再申請家嘛
識唔少人都係同我差唔多年紀 符合哂你講個啲條件 但係都係冇BNO 就係因為屋企人冇幫手申請
除非巴/絲打有出過國 咁就大機會有過BNO
講得唔啱唔好屌咁大力

岩呀 一定無出國嫁啦
所以係想知張身份證點黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞