『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike

咁多事發生都係得十幾萬
救我地得架喇

我決定畢左業出黎要用第一份糧幫阿媽續BNO

我之前估16-17, 估唔到16都無

廿年黎洗腦洗得最成功,莫過於「BN(O)無用」呢句嘢

點都有用過廁板啦
睇番d香港人旅行出事嘅新聞已經知咩事

當年成三百萬人申請,唔好話三分一,今天個數字連50萬都無,真係太小了。

少好呀

因為啲人已經麻目哂掛

可能死淨一百萬人
睇下報紙佬幾時講

講都係得個一小格
睇下報紙佬幾時講

講都係得個一小格

隨時炒我地post料
睇下報紙佬幾時講

講都係得個一小格

隨時炒我地post料

睇咩報紙啦
毒果會有一段動新聞嘅
簽發數仲多過屬土公民護照
簽發數仲多過屬土公民護照

應該係佢哋好多都轉咗拎BC護照,所以簽發量先咁低。
原來BNO得返15萬
原來BNO得返15萬

有冇source?
新鮮滾熱辣

上年度續領BN(O)數字為:37,501
到2016年為止有效BN(O)護照數目為:152,351

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/380862/response/939326/attach/2/FOICR%2042613%20Luke%20Lo%20Final%20Response.pdf

點解GBC 上年103本 issue

但去到12月31日得90幾本valid
新鮮滾熱辣

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/380862/response/939326/attach/2/FOICR%2042613%20Luke%20Lo%20Final%20Response.pdf

會唔會係計埋 emergency travel document?
新鮮滾熱辣

唔知,我都係佢覆先知佢HMPO原來內部咁多code嘅,淨係GBD同GBS都因為歐盟國民身份而分開兩項計算,GBE同GBC我係啱啱先知有啲咁嘅嘢,但係我諗唔到除咗緊急護照之外HMPO仲會有咩情況會簽發護照畀英聯邦國家同歐盟國民。

但係問題係緊急護照係FCO簽發架喎 而且如果係緊急護照嘅話,又解釋唔到GBE全年只係簽發咗3本但係有效嘅就有15本
新鮮滾熱辣

唔知,我都係佢覆先知佢HMPO原來內部咁多code嘅,淨係GBD同GBS都因為歐盟國民身份而分開兩項計算,GBE同GBC我係啱啱先知有啲咁嘅嘢,但係我諗唔到除咗緊急護照之外HMPO仲會有咩情況會簽發護照畀英聯邦國家同歐盟國民。

但係問題係緊急護照係FCO簽發架喎 而且如果係緊急護照嘅話,又解釋唔到GBE全年只係簽發咗3本但係有效嘅就有15本

wiki 有提過下,啱啱睇過,不過已經唔記得晒
今晚LIHKG好慢

得返15萬人...有少少SAD
今晚LIHKG好慢

前年約有143200本有效護照
上年152351本有效護照
比前年多咗約9151本有效護照

所以無咩好sad嘅,雖然人數唔多但係應該係近年新高黎(掛)

只係,

上年簽發咗37501本護照
咁樣計法即係約 28350 本護照係上年到期而無續到

睇怕唔係李波單嘢,上年有效護照嘅數目可能會保持唔到而下跌
今晚LIHKG好慢

前年約有143200本有效護照
上年152351本有效護照
比前年多咗約9151本有效護照

所以無咩好sad嘅,雖然人數唔多但係應該係近年新高黎(掛)

只係,

上年簽發咗37501本護照
咁樣計法即係約 28350 本護照係上年到期而無續到

睇怕唔係李波單嘢,上年有效護照嘅數目可能會保持唔到而下跌

你又唔應該咁睇嘅,bno 10年10年續,96年deadline拎嘅到06年,再續到而家16年,呢批到期嘅人數其實會多一d嘅,咁多左過期護照,自然就多左人忘記左續期咖啦
今晚LIHKG好慢

因為兩單案出爐嘛
又可以用BNO喇 可惜台灣唔會吸印仔落本passport度,冇得儲
原來BNO得返15萬

有冇source?

追post btw 15萬有效中
過百萬隨時可續
原來BNO得返15萬

有冇source?

追post btw 15萬有效中
過百萬隨時可續

人少就好⋯⋯如果人在海外,香港有乜事,隨時扲居留權

64果時好似有人就係咁
入境香港用bno得唔得

係海外,無左HKID成年
入境香港用bno得唔得

係海外,無左HKID成年

用得 早排先俾條入境處男職員問有冇hkid
唔俾都入到香港境
16萬都唔過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞