『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike

而家要過上議院呀

唔係過左啦咩

法院判左一定要國會過先可以啟動脫歐程序

過左下議員了

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院
習慣上絕少反對下議院通過咗嘅議案

文翠話下個月應該可以開始脫
btw脫左之後係咪全國一齊換護照

共享

而家要過上議院呀

唔係過左啦咩

過左下議員了

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院

共享

另類平權

而家要過上議院呀

唔係過左啦咩

過左下議員了

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院

共享

另類平權

有人仲話要將passport顏色轉返做藍色

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

而家同支那紅好似....都唔係咁好

加拿大PASSPORT 隻藍同字體最好睇

而家要過上議院呀

唔係過左啦咩

過左下議員了

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院

共享

另類平權

係就發達
其實BNO同中華民國比無戶籍國民既護照有咩分別?

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

我最鍾意加拿大護照
請教各位巴打

1. Parent nationality at the time of your birth 是咪填 Hong Kong ?

2. Grandparents' details如果唔清楚, 是咪揀 Don't Know 再解釋番就得?

1.我填左British Hong Kong 都得
2.係

British Hong Kong啦緊係

如果你父母香港出世正常應該係British Dependent Territories Citizen
其實有啲想問清楚
身份證首次發出日期係 07-97 之前而嗰陣係未到 11 歲嘅話,係咪肯定只係得申請 CI 或者申請 BNO 依兩個可能性?

我覺得性質好類似

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

個字體好唔classic

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

我最鍾意加拿大護照

但個盾幾乎每樣嘢都係象徵英國
又獅又獨角獸又米字旗
其實咪又係出自英國手嘅設計

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

我最鍾意加拿大護照

又獅又獨角獸又米字旗

加拿大同英國仲有好密切不可分離嘅關係

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

我最鍾意加拿大護照

又獅又獨角獸又米字旗

加拿大澳洲新西蘭都係同一個英女皇

BNO 會好d,免簽證地方多d。

民國護照免簽得幾個國家,其他免簽都要求有台灣身分證,連回台都要簽證。

Actually,97前,香港人都係有資格申請做台灣海外華僑,拎台灣護照,因為台灣承認香港做英國一部分,香港人係「外國」居住嘅華僑。

不過,同BNO一樣,97年香港割讓比中國後,台灣唔再核發護照比香港人了,因為香港已經變成「非自由國家」嘅一部份。

台灣護照的話,除左名份,冇其他咖喇,因為台灣係細國家,海外領事保護呢d,絕對冇英國咁全面。

另類平權

同廁板一樣,不了

我最鍾意加拿大護照

又獅又獨角獸又米字旗

加拿大澳洲新西蘭都係同一個英女皇

只係白人似樣咋

原來過左下議員咋

上議院權力細過下議院

共享

另類平權

同廁板一樣,不了

應該加埋佢個隻皮我都好鍾意

冇咩人了

冇咩人了

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞