『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike

放棄咗本BNO?

唔係放棄呀

Sam不要放棄 計劃下一步吧
最後HMPO應該會比你真誠感動.

其實咩事
冇追

SAM巴打印象中用BNO出過香港

但本野已經唔見左

HMPO話佢係BDTC....已經失效

係咁上下

但係果邊應該唔會搞錯掛

放棄咗本BNO?

唔係放棄呀

其實咩事
冇追

但本野已經唔見左

係咁上下

但係果邊應該唔會搞錯掛

我怕係怕當年人民入境事務處整錯野...

放棄咗本BNO?

唔係放棄呀

其實咩事
冇追

但本野已經唔見左

係咁上下

但係果邊應該唔會搞錯掛

你嗰個年代應該已經係 British Trade Commission 搞啦

如果真係電腦化嗰陣漏咗,你想佢哋查 record archive 嘅話,佢哋有成 350萬份記錄喎
肯用 NS form 未? (雖然佢哋都未必會查)

btw 你自己都未有啲有力嘅證據證明到你嗰陣係真係用 BNO,會唔會真係你記錯呀
父母同祖父母D資料寫錯左係咪有影響?

唔係放棄呀

其實咩事
冇追

但本野已經唔見左

係咁上下

但係果邊應該唔會搞錯掛

你嗰個年代應該已經係 British Trade Commission 搞啦

如果真係電腦化嗰陣漏咗,你想佢哋查 record archive 嘅話,佢哋有成 350萬份記錄喎
肯用 NS form 未? (雖然佢哋都未必會查)

btw 你自己都未有啲有力嘅證據證明到你嗰陣係真係用 BNO,會唔會真係你記錯呀

唔係trade commission,係入境處。

之前咪有人介紹有間野幫人填表收$500-650嘅,其實我上過去(特登搵日8:30上去...早到

個前examiner解釋,我個記憶可以係冇錯,因為就算1996出,都可以係出錯本5年有效bdtc比我,如果真係咁嘅情況,咁
1. 唔會有BNO記錄,
2. 而家追究唔到因為個immigration dept而家係SAR的
3. 97年後英國唔承認bdtc但其他國家可以照承認,as long as本野個日期未過

佢嘅建議就係,因為當時我係同屋企人一齊申請,嘗試比屋企人個本嘅copy佢地試試佢地可唔可以搵返前後嘅申請。

剛巧2001佢renew個本有效到2006,所以冇掉到,有前一本個number,我寄左比佢地。

但佢地只係好簡單回覆話「I am satisfied with the previous investigation results. 」就冇其他了。

放棄咗本BNO?

唔係放棄呀

其實咩事
冇追

但本野已經唔見左

係咁上下

但係果邊應該唔會搞錯掛

Home office 搵唔到 bno 記錄就話你 bdtc 肯定係 9up
巴打玩大佢等 Home office 出醜再搵 ombudsman 屌佢
冇追文,你首先要做嘅係令佢白紙黑字寫 we confirm you were just a fucking bdtc 之後,再 request 佢提供返你作為前 bdtc 嘅記錄,包括 bdtc passport 號碼,比唔出即係好大機會全部 9up

咁多單都係開頭 Insist 冇 BNO, 最後搵返本嘢就好似冇件事咁, 同 ombudsman 投訴佢行政失當佢都幾麻煩,分分鐘當年運文件跌咗一個櫃落海都唔定

再玩盡 D,直頭搵個肯定冇英籍嘅人 (利如有過渡版本嘅 CI) 申請 BNO, 覆返封信話佢係 bdtc 就好笑

我都想搵ombudsman,我絕對唔係d咩怕麻煩嘅人黎,但問題我而家乜證據都冇,英國嘅申訴專員機制又規定一定要國會議員入紙先得,咁有邊個議員會肯將自己名聲bet on冇證據嘅「未知是否外國人」度
搵唔到副簽人係咪都寄左先?
SAM 巴打好勤力
有無想過放棄?
搵唔到副簽人係咪都寄左先?

盡量寄多d 有你照片既證件文件會有幫助

無人 countersign 去 certify 喎
今日朝十點收件

好金好靚

好快就開始甩

唔係放棄呀

其實咩事
冇追

但本野已經唔見左

係咁上下

但係果邊應該唔會搞錯掛

Home office 搵唔到 bno 記錄就話你 bdtc 肯定係 9up
巴打玩大佢等 Home office 出醜再搵 ombudsman 屌佢
冇追文,你首先要做嘅係令佢白紙黑字寫 we confirm you were just a fucking bdtc 之後,再 request 佢提供返你作為前 bdtc 嘅記錄,包括 bdtc passport 號碼,比唔出即係好大機會全部 9up

咁多單都係開頭 Insist 冇 BNO, 最後搵返本嘢就好似冇件事咁, 同 ombudsman 投訴佢行政失當佢都幾麻煩,分分鐘當年運文件跌咗一個櫃落海都唔定

再玩盡 D,直頭搵個肯定冇英籍嘅人 (利如有過渡版本嘅 CI) 申請 BNO, 覆返封信話佢係 bdtc 就好笑

我都想搵ombudsman,我絕對唔係d咩怕麻煩嘅人黎,但問題我而家乜證據都冇,英國嘅申訴專員機制又規定一定要國會議員入紙先得,咁有邊個議員會肯將自己名聲bet on冇證據嘅「未知是否外國人」度

禁都要試,當你連自己都唔堅持自己係英國人,人地可以點?
今日朝十點收件

好金好靚

好快就開始甩

己收到一年...用過2次

D漆仲未甩

根本就得返呢條路行 加油
SAM 巴打好勤力
有無想過放棄?

係我仲有辦法嘅情況之下我唔會放棄
SAM 巴打好勤力
有無想過放棄?

Sam巴打 睇得出你是一個不怕麻煩的人 既然行到這步
你應該寫信比合適的國會議員和登記聯署集合支持
引起英國對BNO 前BDTC又好的關註 造福97前港人
黎緊會去歐洲exchange
用bno搞student visa應該填咩nationality?

禁乜撚嘢
今日朝十點收件

好金好靚

好快就開始甩

己收到一年...用過2次

D漆仲未甩

一定要帶套

我要等佢回應埋佢寄錯野以及我d野唔見左嘅處理方案先
SAM 巴打好勤力
有無想過放棄?

上神枱
SAM 巴打好勤力
有無想過放棄?

上神枱

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞