『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=BY&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=KLMB2C&subuser=KLMB2C

但係IATA又咁寫喎

- Effective from 12 February 2017, passengers with normal British passports with nationality of British Citizen shown on the bio-data page arriving at and departing from Minsk (MSQ) will be visa exempt to enter Belarus for a maximum stay of 5 days. (SEE NOTE 77731)
NOTE 77731: This does not apply to passengers arriving
from the Russian Fed.

情況有啲似烏克蘭、哈薩克、格魯吉亞咁,寫就話只係英國公民可以免簽,但實質所有英國護照都免?

澳門同白俄有咩關係可以留咁多日?

白澳簽咗互免簽證協議
https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=BY&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=KLMB2C&subuser=KLMB2C

但係IATA又咁寫喎

- Effective from 12 February 2017, passengers with normal British passports with nationality of British Citizen shown on the bio-data page arriving at and departing from Minsk (MSQ) will be visa exempt to enter Belarus for a maximum stay of 5 days. (SEE NOTE 77731)
NOTE 77731: This does not apply to passengers arriving

情況有啲似烏克蘭、哈薩克、格魯吉亞咁,寫就話只係英國公民可以免簽,但實質所有英國護照都免?

唔係停止更新bno免簽喇咩?
應該唔關我地事下話
係友台上年睇仲話可以搏到大霧唔副簽
幾時無啦啦又捉緊咗

一句講哂...有得續就好續

真係要的起心肝續
祖國我返黎啦!!!

但係IATA又咁寫喎

應該唔關我地事下話

英國一直都有更新免簽情況㗎,好似BNO去越南要簽證,佢地都有更新網頁。只不過佢地唔再幫BNO去爭取多啲免簽咁解姐,況且邊個國家俾免簽,邊個唔俾,英國都無得話事。
sosad友台個POST成日一個回覆都冇

但係IATA又咁寫喎

應該唔關我地事下話

英國一直都有更新免簽情況㗎,好似BNO去越南要簽證,佢地都有更新網頁。只不過佢地唔再幫BNO去爭取多啲免簽咁解姐,況且邊個國家俾免簽,邊個唔俾,英國都無得話事。

姐係都會有新免簽,不過唔會主動爭取咁解??

個miss仲要識左冇耐 係讀兼讀課程既老師黎
所以好感激佢

要識2年先可以簽....

冇理呢樣野 老虎蟹都當識左兩年

哦,呢d..大家有時差姐

姓董果條友柒撚到

link?

睇文筆似係英文堂成日作嘅 letter to the editor

你意思即係話佢文筆好,定係文筆呆板啊?

姓董果條友柒撚到

link?

睇文筆似係英文堂成日作嘅 letter to the editor

你以為我哋香港人由細到大接受嘅英式教育係流架?

sam兄搞成點

我之前都好似你咁無資料

你點冇資料法?

我以前個名加左落老母本BNO到 本野唔見左

然後個officer話我無申請過 因為無你個名係database 但係我記得用本野去過旅行

跟著反轉間屋先搵返本bno 真係有我個名係上面 最後成功申請

個officer話資料電子化 可能因為咁有啲data唔見左

你就好啦,返轉間屋都叫做搵得返,我就已經搬左兩次屋,唔見嘅唔見,掉嘅掉,冇曬證據嚕

因為記憶模糊而且屋企冇資料嘅緣故,我做呢個申請之前係睇曬過往咁多輯「薪火post」,幾百版內容我都睇過,見到裡面d人係「貨如輪轉」咁換畫,亦都見到最少兩個類似你同我呢d case

所以你唔係第一個咖喇,

其中一個(認祖歸英嘅frd)係申請第二次先出本BNO比佢。

而另一個(說謊代數)就慘d,唔肯出要佢自己proof,好在佢最後都proof到,但hmpo居然印錯左第二個人個名落佢本護照,最後佢要寄返去重做,過程搞左好似5個月。

所以某程度上,我係覺得佢地好求其。

你以為我哋香港人由細到大接受嘅英式教育係流架?

我真心覺得香港以前教出黎嘅英文係唔錯,只要會考拎到C出黎嘅文彩唔會差得去邊。但而家新一代教出黎個d已經只係識d好basic嘅expression
Lm

我以前個名加左落老母本BNO到 本野唔見左

然後個officer話我無申請過 因為無你個名係database 但係我記得用本野去過旅行

跟著反轉間屋先搵返本bno 真係有我個名係上面 最後成功申請

個officer話資料電子化 可能因為咁有啲data唔見左

你就好啦,返轉間屋都叫做搵得返,我就已經搬左兩次屋,唔見嘅唔見,掉嘅掉,冇曬證據嚕

因為記憶模糊而且屋企冇資料嘅緣故,我做呢個申請之前係睇曬過往咁多輯「薪火post」,幾百版內容我都睇過,見到裡面d人係「貨如輪轉」咁換畫,亦都見到最少兩個類似你同我呢d case

所以你唔係第一個咖喇,

其中一個(認祖歸英嘅frd)係申請第二次先出本BNO比佢。

而另一個(說謊代數)就慘d,唔肯出要佢自己proof,好在佢最後都proof到,但hmpo居然印錯左第二個人個名落佢本護照,最後佢要寄返去重做,過程搞左好似5個月。

所以某程度上,我係覺得佢地好求其。

其實搵返本BNO作用唔大

個時我兩歲幾 (1999) 無親戚照顧到我 所以跟著老豆老母去旅行

個時用老母本BNO過關 因為我第一次旅行嘅關係有影到相 而且重係手拎住本護照咁影 後尾send左呢張去做證明

同埋我記得沙土之後去同屋企人去日本玩先申請廁板 所以畀錢問入境處拎護照嘅申請資料 發現到04年第一次申請廁板

Send完呢兩樣野去 等左兩個月就收到本新passport 係本新passport嚟之前三四日搵返舊個本 寄咗掛號過去 點知之前個申請成功左 本舊證剪完角直接送返屋企

嘩,都幾曲折喎,咁..佢地肯憑張相做返畀你都算好啊⋯⋯

你可以再講多d嗎,當時由申請到出passport嘅流程?

例如,佢係出封信話你係bdtc所以拒絕你,然後將你d資料退返黎?定係佢話佢冇你資料,拒絕你申請?定係佢地話資料唔足夠要你補?

你當時係點同佢地溝通嘅呢?全程用掛號信還是部分email?同埋發生在邊年呢,係IPS定HMPO?

其實搵返本BNO作用唔大

個時我兩歲幾 (1999) 無親戚照顧到我 所以跟著老豆老母去旅行

個時用老母本BNO過關 因為我第一次旅行嘅關係有影到相 而且重係手拎住本護照咁影 後尾send左呢張去做證明

同埋我記得沙土之後去同屋企人去日本玩先申請廁板 所以畀錢問入境處拎護照嘅申請資料 發現到04年第一次申請廁板

Send完呢兩樣野去 等左兩個月就收到本新passport 係本新passport嚟之前三四日搵返舊個本 寄咗掛號過去 點知之前個申請成功左 本舊證剪完角直接送返屋企

嘩,都幾曲折喎,咁..佢地肯憑張相做返畀你都算好啊⋯⋯

你可以再講多d嗎,當時由申請到出passport嘅流程?

例如,佢係出封信話你係bdtc所以拒絕你,然後將你d資料退返黎?定係佢話佢冇你資料,拒絕你申請?定係佢地話資料唔足夠要你補?

你當時係點同佢地溝通嘅呢?全程用掛號信還是部分email?同埋發生在邊年呢,係IPS定HMPO?

個時睇到呢個post 以為1997年出世無申請到bno啦 點知問老母佢話加左我個名 跟著就即刻搵齊文件申請 順便幫全家續期

點知屋企人嘅BNO搞好曬 個係我個本遲遲都未到 幾日之後就收到電話 話冇我資料 可能你以前申請嘅係BDTC 然後就收到一封講BDTC已經失效嘅email

但係我老母話好肯定有加我個名 所以就覆佢地話你地搞錯左 佢地要我送返舊個本護照返去先證明到有申請 但係個本野一早就唔見左 所以搵返當時去旅行嘅相+簽證 然後畀錢入境處拎護照嘅申請資料 證明04年第一次申請廁板

後尾就成功左 到搵返本舊證嘅時候本新BNO已經差唔多送到

非常多謝你提供嘅資料 ,你地係點覆佢地?用邊個email,定係用郵寄直接同examiner講?

你地當時去邊個國家要做簽證,而個簽證有保留但個護照冇反而搵唔到咁得意嘅

我係98後去泰國旅行,但因為泰國唔需要簽證,而我本特衰係2002先第一次申請...

我應該會去入境處要求出個證明,證明第一次申請係2002年,佢係點寫比你?有冇mention過你有BNO或者冇CI或者冇BDTC?
不過你得唔代表我得,起碼你啊媽係BNO可以成功續領,你只需證明你同啊媽一齊出過國就ok。

而我最多只能證明我98年出國而02年先第一次拎廁板,98年用咩出國係無從證實。
不過你得唔代表我得,起碼你啊媽係BNO可以成功續領,你只需證明你同啊媽一齊出過國就ok。

而我最多只能證明我98年出國而02年先第一次拎廁板,98年用咩出國係無從證實。

咁曲折都得 你有機喎
唔知有冇機會香港入境處有你98年用bno既出入境記錄呢? 問埋泰國啦一係

希望在明天 認祖歸英
各位我真心求救依家好大鑊

咁呢我寄到啲文件過去 佢就send email同我講
話我有份 form 未填咁但係 份form 係好似要副署

講下我背景先我本嘢01年過期老豆老母都有bno但係都過咗期冇續期

咁我錢又交埋啲資料又好似啱 所以就好疑惑 應該要再做啲乜嘢 因為我唔想要寄第三次 佢仲話要我寄兩張相 但係明明我第一次寄去嘅時候 已經寄咗 因為之後未必有時間搞 所以好擔心 應該都搵唔到副署㗎啦 可以做啲乜嘢好呀 緊急please help

講下我背景先我本嘢01年過期老豆老母都有bno但係都過咗期冇續期

咁我錢又交埋啲資料又好似啱 所以就好疑惑 應該要再做啲乜嘢 因為我唔想要寄第三次 佢仲話要我寄兩張相 但係明明我第一次寄去嘅時候 已經寄咗 因為之後未必有時間搞 所以好擔心 應該都搵唔到副署㗎啦 可以做啲乜嘢好呀 緊急please help

十萬火急有冇人可以話畀我知除咗填好份 form 之外仲有啲咩要做 但係我搵唔到副署 係咪玩撚猿
想問澳洲Eta 要點整?
買機票打去Airline 度叫佢幫我搞?

要去旅行社搞

要識2年先可以簽....

冇理呢樣野 老虎蟹都當識左兩年

哦,呢d..大家有時差姐

我識既一日等如地球既一光年 好似係

照你咁講你係差副簽同相 相你可以豪俾佢寄多次
你冇副簽先係最大問題 你宜家冇得搏大霧
你試下搵你身邊識既人有冇人帶bno啦
如果你有睇我個case 我係搵左miss個老公幫手
當初死r爛r身邊都冇人有bno 估唔到最尾r到副簽返黎
利申:9up

照你咁講你係差副簽同相 相你可以豪俾佢寄多次
你冇副簽先係最大問題 你宜家冇得搏大霧
你試下搵你身邊識既人有冇人帶bno啦
如果你有睇我個case 我係搵左miss個老公幫手
當初死r爛r身邊都冇人有bno 估唔到最尾r到副簽返黎
利申:9up

即係話我一定要有副簽先得呀 點解會咁嘅 同埋我寄咗兩張相畀佢 我有冇得同佢講返我已經寄咗㗎 因為我啲證件相係最後兩張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞