『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
我要幫家姐申請續BNO
但佢個case 比較多野搞所以想請教各位巴絲

因為我家姐唔見左舊果本但又想續領
然後佢又改過名(舊果本BNO個名係舊名)
咁怕HM捉嚴睇埋出世紙
但我呀爸呀媽又改晒名
佢地E 加個名同家姐出世紙上既名唔同
咁係唔係資父母資料果陣係additional information 打父母曾經改過名
然後再填LS01+提供我呀爸呀媽家姐3個人既改名契比HM?

我覺得你應該去sam巴打去過果間顧問中心問下
我要幫家姐申請續BNO

咁怕HM捉嚴睇埋出世紙
但我呀爸呀媽又改晒名
咁係唔係資父母資料果陣係additional information 打父母曾經改過名

唔需要

dad and mum 嘅資料對續bno唔重要

只需要一樣野就可以link up而家個名with佢本舊證:
改名嘅offical 證明:顯示有舊名,新名同身份證
我要幫家姐申請續BNO

咁怕HM捉嚴睇埋出世紙
但我呀爸呀媽又改晒名

唔需要

dad and mum 嘅資料對續bno唔重要

只需要一樣野就可以link up而家個名with佢本舊證:
改名嘅offical 證明:顯示有舊名,新名同身份證

好 唔該sam巴打同小湊絲打解答
我一陣慢慢打資料
仲要幫埋呀媽續
我建議嗰啲唔明文講bno冇或者冇citizenship唔得嘅地方搏下
如果佢唔講嘅話我相信佢地唔多care個分別,你唔係特別可疑嘅話佢冇必要為難你,而且你搏到過到可以俾其他人一個借監
個人意見
其實我一直有個疑問
D舊護照咁耐之前簽發 佢地點樣check記錄/分真偽?
岩岩收到DHL message

話說2月頭幫老母續BNO
06年過期
上網揀Renewal都變左Adult First Time
仲要副簽

但最後無副簽 簽名又擇界咁寄左去

不過都係好彩 大家唔好搏
想問下 11歲以下兒童身份證 係咪一定跟passport有
因為我屋企人唔記得我有無
但第1張ID卡係96年
但係佢地又話有申請回港證
咁我係咪之係應該無BNO
其實只要係香港出世同埋出世紙係寫Established 就好易估有冇申請過
以下個flow 如果有錯請屌柒
0. 係咪1/7/97 前出世
A. 係去(1) B. 唔係去(7)
1. 1/7/97 嗰日夠11歲未
A. 唔夠就去(2) B. 夠就去(6)
2. 係咪喺1997 年出世
A. 係就去(3) B. 唔係就去(4)
3. 身份證首次發出日期係
A. (09-97) 或之前就去(5) B. 其他就去(7)
4. 身份證首次發出日期係
A. (06-97)或以前就去(5) B. 其他就去(7)
5. 好大機會有 但係申請失敗就我唔會承擔你嘅後果
6. 再搵清楚啲有冇 搵唔到就只可以講機會均等 柒咗冇仇報
7. 有外國pp 就 冇就做中國人啦

好似咁樣
但第1張ID卡係96年

未必,有機會係簽證身份書
但第1張ID卡係96年

因為而家就好大機會搵唔番本BNO
諗緊比唔比一千買個心息

據講依家BNO係免簽去到Bolivia

據咩講啫,睇下 FCO travel advice 咪知

以前d人一路係話BNO都唔係visa free入bolivia
要過關時人地以為你係揸英國護照當左你係英國人先得

依家BNO最新免簽名單係出現左bolivia
但我未親自去過唔想亂答人

而家FCO加咗句"Unless otherwise stated, this information is for travellers using a full ‘British Citizen’ passport." 所以"British nationals"未必包括BNO

戴哂頭盔
求其揀一個歐洲國家,都話如果非 BC 就自己上佢地國家網頁睇

費事陣間人哋睇唔明咩係 BNO 又入晒佢數
你知香港人幾撚煩架啦

其實TIMATIC同FCO都唔係百分百準確,較準確係BNO人遊記資料,始終係第一身經歷。FCO同TIMATIC都話去烏克蘭、格魯吉亞、馬其頓只俾BC免簽,BNO要簽證,建議避免機場進出,但我經歷係烏克蘭、格魯吉亞機場進出完全無問題,馬其頓由接壤保加利亞關口至斯科普里機場出境都無問題。再講丫,唔知嘅人話去哈薩克用廁板可14日免簽好似好威,點知BNO可以免簽30日。 唯一BNO去俄羅斯一定要簽,原因好簡單,全部歐盟護照去俄羅斯都要簽。 嚟緊暑假我會試用BNO入白俄,睇吓係咪堅要我簽證。

唯一我驚用bno 由香港飛去哈薩克,個地勤要我出示簽證

https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=KZ&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=KLMB2C&subuser=KLMB2C

Visa Exemptions:

- Nationals of Kazakhstan.

- Nationals of Armenia, Belarus, Georgia, Kyrgyzstan, Moldova

(Rep.), Mongolia, Russian Fed. and Ukraine for a maximum
stay of 90 days.
- Nationals of Argentina, Australia, Austria, Azerbaijan,

Belgium, Canada, Chile, Czech Rep., Greece, Hungary,
Iceland, Ireland (Rep.), Japan, Luxembourg, Malaysia, Malta,
Monaco, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Serbia,
Singapore, Sweden, Tajikistan, Turkey, USA and Uzbekistan
for a maximum stay of 30 days.
- Passengers with a British passport for a maximum stay of 30 days.

如果擔心嘅,咪帶埋廁板去囉,Check-in用完,入境再試BNO。我都係咁試,暫時無遇到問題。係網上啲人入吉爾吉斯都係咁用BNO。烏茲別克雖然要簽證但唔駛LOI,慳好多功夫!

咁一定! 比左咁多錢續
無理由唔用嫁
但第1張ID卡係96年

諗緊比唔比一千買個心息

呢D搏定唔搏既掙扎真係最好睇
但第1張ID卡係96年

諗緊比唔比一千買個心息

鬼叫我窮
但第1張ID卡係96年

諗緊比唔比一千買個心息

不過都唔洗考慮啦下話
除非你等著開飯姐
頭先係隔離月經po又講香港啲中小學生講蝗語,講到灰灰地,好彩有本b仔打下飛機
無知一問
本舊bno得返我個人資料個一頁
其他都俾老母剪走哂
咁係咪當遺失咁做會比較好?

唔係,係當損壞,無需要LS901 form,要照send張個人資料頁過去

通常都淨剪角,做咩會頁頁都剪走

佢比老母剪

前排都試過有same case
都係damage passport

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念
無知一問
其他都俾老母剪走哂

唔係,係當損壞,無需要LS901 form,要照send張個人資料頁過去

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念

無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念

我真係唔知俾乜反應好
但第1張ID卡係96年

諗緊比唔比一千買個心息

鬼叫我窮

比啦...我寧願買少D野好過心掛掛
無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念

我真係唔知俾乜反應好

成本留都得姐...
但第1張ID卡係96年

諗緊比唔比一千買個心息

鬼叫我窮

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。
其實我一直有個疑問
D舊護照咁耐之前簽發 佢地點樣check記錄/分真偽?

每本護照都有book number
出左比你,就會在佢自己嘅登記冊登記。

如果你假嘅,佢咪冇登記
無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

屋企細,地方淺窄
無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念

咁...點解唔剪剩幅相..?
無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念

係囉,舊版BNO係用原相架喎

佢比老母剪

做乜事要剪走晒佢?

佢係為左留我張相做紀念

係囉,舊版BNO係用原相架喎

我都唔知點解 淨係知道呢個動作太on9
寧願佢話成本掉左
不過可能因為有個人資料所以先廢事掉個版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞