『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
27/1寄咗去 兩日前簽收左 等緊處理

要10日?

因為中間新年 同埋我揀最平嘅方法

10日點會係最平啊,仲要隔個假期,你份野一定係坐飛機去嘅

你應該未試過乜野叫平咖喇

最平要1個半月,即係平郵,搭船由香港去到新加坡,uturn 上返印度洋,經過印度,到坦桑尼亞,沿住非洲落南非,然後再上西非經過塞內加爾呢d國家,過埋摩洛哥就到歐洲喇,然後再經葡萄牙再兜上去就係英國

我呢份就係平郵喇:CP885601708HK
1月21寄,27號離開港口,開始佢嘅海上漫遊
(不是寄俾hmpo的

咁樣寄要幾錢

寄30g 飛機要3.7
船好似平幾毫

咁點解唔比多幾毫子寄空郵

要10日?

最平要1個半月,即係平郵,搭船由香港去到新加坡,uturn 上返印度洋,經過印度,到坦桑尼亞,沿住非洲落南非,然後再上西非經過塞內加爾呢d國家,過埋摩洛哥就到歐洲喇,然後再經葡萄牙再兜上去就係英國

(不是寄俾hmpo的

咁樣寄要幾錢

寄30g 飛機要3.7
船好似平幾毫

咁點解唔比多幾毫子寄空郵

我覺得200 g以下唔會有人寄平郵掛?

平郵 vs 空郵 200g 以上會有顯著分別
200g $1x vs $3x
500g $30 vs $8x
2kg $8x vs ~$300

要10日?

(不是寄俾hmpo的

咁樣寄要幾錢

我寄13kg
平郵~$430 vs 空郵~$1000

要10日?

(不是寄俾hmpo的

咁樣寄要幾錢

我寄13kg

寄咁重野

要10日?

(不是寄俾hmpo的

咁樣寄要幾錢

我寄13kg

寄咁重野

點解可以寄到咁重

要10日?

(不是寄俾hmpo的

咁樣寄要幾錢

我寄13kg

寄咁重野

點解可以寄到咁重

有中藥,茶,con,公仔麵,維他奶
https://martinoei.com/article/11476/bno-%E5%B1%85%E6%AD%90%E6%AC%8A%E7%B3%BB%E5%88%97%E6%94%B6%E8%B2%BB%E6%96%87%E7%AB%A0%E5%85%8D%E8%B2%BB%E5%B0%8E%E8%AB%96

而第二、三、四、五篇文章,係個別講以下國家嘅申請方法,當中包括BC適用部分,而呢啲文章,會喺未來幾日陸續出街

1. 德國
2. 荷蘭
3. 丹麥
4. 其餘歐洲國家總論

係咪要一篇一篇咁用25蚊買黎睇?

想學多d野

係咪而家俾月費就有得睇?
平郵唔掛號召喚
想問下有無人試過 BNO 行 Heathrow 個 UK holder 條隊?
想問下有無人試過 BNO 行 Heathrow 個 UK holder 條隊?

機用唔到
我排過人手
冇咩特別嘢講,但叫我拎回程機票佢睇,心照
BNO去澳洲旅行係咪要經agency搞ETA
邊間有得搞

係!基本上間間都有得搞
新華,星晨好似最平

最貴康泰$350,
永安$250,
星晨$200
仲有D 細鋪 $150, $100 都有.
我細鋪$200 搞左, 下星期去

岩先問左星晨都要$250
可唔可以話我知邊到有$200
想慳得1蚊得1蚊
但又唔想用特衰
終於搵到lecturer幫我副簽
雖然佢係揸US passport
終於搵到lecturer幫我副簽
雖然佢係揸US passport

唔駛搏大霧擔驚受怕
想去海參威 申請俄羅斯簽證嘅話要幾錢
拎廁板係唔使錢 但唔想

巴打幾時去?我四月

機用唔到
我排過人手

我個次行other passporto俾個IO問我點解會有BNO
邊間有得搞

係!基本上間間都有得搞
新華,星晨好似最平

最貴康泰$350,
永安$250,
星晨$200

想慳得1蚊得1蚊
但又唔想用特衰

新華呢?
想問下有無人改過名寄去果時知唔知洗唔洗比埋出世址定剩係改名契就得?
邊間有得搞

係!基本上間間都有得搞
新華,星晨好似最平

最貴康泰$350,
永安$250,
星晨$200

想慳得1蚊得1蚊
但又唔想用特衰

新華呢?

新華問過佢話唔做
定唔知佢係耍我

試過一次,差唔多十年前聖誕前夕,BA28,無記錯應該係當天晨早第一班機,兩邊都無乜人排隊,所以試排EU果邊,可能拖住阿媽過關,問咗我留幾耐,跟住一個印就過關啦。

前年由星加坡飛倫敦就唔敢搏啦,超多人排隊。

機用唔到
我排過人手

我個次行other passporto俾個IO問我點解會有BNO

問番佢點解你係英國人

想去海參威 申請俄羅斯簽證嘅話要幾錢
拎廁板係唔使錢 但唔想

巴打幾時去?我四月

未諗 可能最後去莫斯科

喜訊 轉咗Dispatched(=申請成功?)
$60.5運費 6/2送到 10/2轉Dispatched
得2003年申請個本兒童BNO form要求咗副簽 但係我冇簽到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞