『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
我果本bno 過左期十幾年
張相仲係小學雞黎
無副簽 1月23號到利狗 24號就批左

寄左三本舊bno
全本特衰彩印 身份證彩印 出世址副本 老豆過期bno資料頁副本
正本 小學畢業證書 澳洲大學學生證 澳洲過期車牌

大量既住址證明 總之一年內任何銀行政府電話商既都攝張落去

要呢d黎做咩

可以用黎認樣,由細到大既樣推斷係咪你本人

要呢d黎做咩

可以用黎認樣,由細到大既樣推斷係咪你本人

我10月都係寄埋老母本過期bno副本去搏下唔駛副簽結果得左,而家唔知仲得唔得
E+副簽係咪無得博大霧唔簽

最近啲霧無以前咁大,無以前咁易博,前面有一位又被要求副署,所以你自己衡量下試唔試自己啲運氣

1) 大阪關西機場 ANA用部機自助出機票
scan bno部機畫面寫英國

2) 寄行李 空姐全程英文問我show hkid
即show即走得

3) 返到香港機場 見有大把時間 用bno排隊入境 條入境處男問我有冇hkid 我想攞又唔攞之間 扮聽唔到先 佢老味再問我 我答佢唔使hkid㗎嘛 佢話有就會快D 我唔show佢咪又係要俾我入境 佢老母
E+副簽係咪無得博大霧唔簽

最近啲霧無以前咁大,無以前咁易博,前面有一位又被要求副署,所以你自己衡量下試唔試自己啲運氣

唔係停止更新bno免簽喇咩?
應該唔關我地事下話

英國一直都有更新免簽情況㗎,好似BNO去越南要簽證,佢地都有更新網頁。只不過佢地唔再幫BNO去爭取多啲免簽咁解姐,況且邊個國家俾免簽,邊個唔俾,英國都無得話事。

姐係都會有新免簽,不過唔會主動爭取咁解??
今朝寄左
召喚 我老婆係Gakki 會員

快d 些牙你本護照最後係咪出左舊名
不過你得唔代表我得,起碼你啊媽係BNO可以成功續領,你只需證明你同啊媽一齊出過國就ok。

而我最多只能證明我98年出國而02年先第一次拎廁板,98年用咩出國係無從證實。

咁曲折都得 你有機喎
唔知有冇機會香港入境處有你98年用bno既出入境記錄呢? 問埋泰國啦一係

希望在明天 認祖歸英

你就係認祖歸英ching?

最後武士

最後武士

不過你得唔代表我得,起碼你啊媽係BNO可以成功續領,你只需證明你同啊媽一齊出過國就ok。

而我最多只能證明我98年出國而02年先第一次拎廁板,98年用咩出國係無從證實。

咁曲折都得 你有機喎
唔知有冇機會香港入境處有你98年用bno既出入境記錄呢? 問埋泰國啦一係

希望在明天 認祖歸英

你就係認祖歸英ching?

我唔係佢

我一文不值

最後武士

恭喜哂
副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供

首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

我唔保證你揀跟上面次選項目做HMPO唔會要求你搵另一位合資格嘅副署人,但係你應該搵一位係你身邊最能接近合符要求嘅副署人為你簽署。

但無論如何,認識兩年以上呢個條件係最基本,因為副署人嘅目的係證實該相片嘅人嘅樣貌係護照持有人,如果嗰個人識唔夠你兩年,憑乜嘢幫你做副署人?

我諗咁樣寫嘅話,你哋會有動力啲搵副署人,但係我再講多次你搵唔到首選級嘅副署人就會有風險,所以自行衡量啦。

副簽問題請睇上便
睇 doc
唔 quote

我覺得 大媽與賤嬰兒 嘅 case 有機會係佢俾咗啲證據之後,HMPO 搵返 archive 咗嘅實體文件搵到佢真係 BNO 先出到 passport
冇可能會咁兒戲俾幅相就過到,而入境處嘅信件最多只可以證明佢嗰陣唔係用廁板,證明唔到佢真係用 BNO (因為可以係有其他國籍嘅 passport)
唔 quote

我覺得 大媽與賤嬰兒 嘅 case 有機會係佢俾咗啲證據之後,HMPO 搵返 archive 咗嘅實體文件搵到佢真係 BNO 先出到 passport
冇可能會咁兒戲俾幅相就過到,而入境處嘅信件最多只可以證明佢嗰陣唔係用廁板,證明唔到佢真係用 BNO (因為可以係有其他國籍嘅 passport)

會否有可能係個簽證證明到呢?
不過你咁講都有可能,否則唔需要兩個月

到冇辦法既時候你搵萄國或者澳洲副簽都要嫁啦

我都覺得搵左先申請
萬一搵唔到又博唔到大霧都唔知點 本護照又係英國到

我真係唔知要囉 上網睇蘋果嗰啲 都話可以唔使副簽嘅 搞到我都冇放喺心入面

司徒老狗

毒果
入黎推下先
副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供

首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

我唔保證你揀跟上面次選項目做HMPO唔會要求你搵另一位合資格嘅副署人,但係你應該搵一位係你身邊最能接近合符要求嘅副署人為你簽署。

但無論如何,認識兩年以上呢個條件係最基本,因為副署人嘅目的係證實該相片嘅人嘅樣貌係護照持有人,如果嗰個人識唔夠你兩年,憑乜嘢幫你做副署人?

我諗咁樣寫嘅話,你哋會有動力啲搵副署人,但係我再講多次你搵唔到首選級嘅副署人就會有風險,所以自行衡量啦。

副簽問題請睇上便

幫你推推呢個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞