『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
az-687 人數出咗未

你做咩問我...唔係我問架

https://www.whatdotheyknow.com/request/number_of_british_passports_issu_2

係咪未答
DD第一次係度LM
我1月24去HK POST寄EMS去英國
26到到利物浦
今日就轉左Dispatched
BNO Team 手腳真係好快
我又改過名,
又冇比改名契
只係比左個有寫我改過名嘅出世紙FULL COLOR COPY
BNO又過期左16年
副簽人又唔係BC OR BNO
只係澳洲公民
4日就批左,真心快手

OH SHIT 啦,DHL SEND 比我個Email個台頭寫我舊名嘅
會唔會本BNO都寫我舊名架

hmpo 真有時真係求其到你唔信

佢寄左個美國女仔嘅文件比我
而我個d文件就冇寄黎

鬼妹
23/1寄
27/1去列英國
到而家仲未派件

https://www.whatdotheyknow.com/request/number_of_british_passports_issu_2

係咪未答

未...最遲7/2答

OH SHIT 啦,DHL SEND 比我個Email個台頭寫我舊名嘅

而我個d文件就冇寄黎

鬼妹

應該係混血嘅,因為姓Vu

係咪未答

未...最遲7/2答

24/2

而我個d文件就冇寄黎

鬼妹

我有個姓胡嘅 friend 係澳門人,英文拼音係 Vu

而我個d文件就冇寄黎

鬼妹

有冇得J
想問下google doc個香港身份證明書(CI)係咩?
同香港身份證有咩分別?

冇記錯拎Cl多數大陸黎既人多~唔係香港出世加未有資格拎身份證既人拎
同香港身份證有咩分別?

冇記錯拎Cl多數大陸黎既人多~唔係香港出世加未有資格拎身份證既人拎

唔係呀,拎 CI 要同時拎埋身份證

鬼妹

居然係華人...
同香港身份證有咩分別?

明白了~原來係Cl係無國籍既旅遊證件

明白了~原來係Cl係無國籍既旅遊證件

正常人係拎BDTC,拎唔到既只可以拎Cl

有冇得J

有有地嘅,個樣似鬼妹多過似亞洲人。
膚色唔係純白,有d似latino

有冇得J

有冇得J

佢都會當係英國護照咁處理 所以BC同BNO都會吸呢個印

愛爾蘭到底用咩標準?

我就唔知點解要換印,仲要畀得幾日你免簽證咁怪。
但我好肯定BC唔會有印,而你呢張圖本嘢應該係美國護照黎。

咁可能係海關哥哥搞錯左掛
如果BC冇印 一係我都跟住冇印 一係就同廁板一樣都係6個月免簽證

老實講如果連美國佬都試過唔畀足90日嘅,咁我就真係唔知佢咩準則,太少資料好難討論,不過就好肯定佢無當你係BC,我google 搵到呢張圖就應該係BC/愛爾蘭BS嘅英國護照,個印就只有日期印,無另一個有逗留期限嘅印

CI同DI嘅用途都係畀啲係無法取得任何其他國家證件嘅人用嘅,至於係咩人用呢,CI係畀香港永久性居民用嘅,DI就畀香港居民用。

97時CCTVB咪有個節目講有對大中華膠/藍屍夫婦有顆支那人情意結有資格入籍BDTC都唔入堅持用CI嘛,咪畀呢啲人用。

DI就唔詳述啦,依家都仲有,想知可以自己去入境處個網睇。
留名

佢都會當係英國護照咁處理 所以BC同BNO都會吸呢個印

愛爾蘭到底用咩標準?

我就唔知點解要換印,仲要畀得幾日你免簽證咁怪。
但我好肯定BC唔會有印,而你呢張圖本嘢應該係美國護照黎。

咁可能係海關哥哥搞錯左掛
如果BC冇印 一係我都跟住冇印 一係就同廁板一樣都係6個月免簽證

老實講如果連美國佬都試過唔畀足90日嘅,咁我就真係唔知佢咩準則,太少資料好難討論,不過就好肯定佢無當你係BC,我google 搵到呢張圖就應該係BC/愛爾蘭BS嘅英國護照,個印就只有日期印,無另一個有逗留期限嘅印

等我試下答啦
左下角張圖係我第一次入愛爾蘭關員吸畀我嘅,當時我係去exchange,呢個印其實係for要去登記GNIB嘅人,留意下個印左上角寫住GNIB Port xxx 。圖中其他愛爾蘭印就係我登記左GNIB後嘅出入境印

下面呢個係我個GNIB登記印

跟住我半年前返左去一次探朋友,關員係吸呢個印畀我,而呢個以我所之係for普通旅客嘅,用bno英國去愛爾蘭正路係一定有印嘅

我最記得有一次返到愛爾蘭個關員進兩望我本bno跟住好興奮咁叫左隔離3個關員過黎話:「拿呢本就係hong kong british passport喇 (大概意思) 」跟住幾個好似發現新大陸咁係咁研究我本野 所以呢:
1. 其實唔係個個愛爾蘭關員都識分BC同BNO
2. 係都柏林入過1x次,有幾次係冇吸印就咁畀我過
3. 係其他細port (shannon)試過又係冇吸印
結論:有冇印都係撞手神
我最記得有一次返到愛爾蘭個關員進兩望我本bno跟住好興奮咁叫左隔離3個關員過黎話:「拿呢本就係hong kong british passport喇 (大概意思) 」跟住幾個好似發現新大陸咁係咁研究我本野

係咪有返咁上下年紀
我最記得有一次返到愛爾蘭個關員進兩望我本bno跟住好興奮咁叫左隔離3個關員過黎話:「拿呢本就係hong kong british passport喇 (大概意思) 」跟住幾個好似發現新大陸咁係咁研究我本野

係咪有返咁上下年紀

係,愛爾蘭大嬸

1) 大阪關西排隊入境 見前面一家3口
講蝗語 兩個大人 支那護照 嗰十歲細路用特衰 講緊咩 自己諗

2) 去大阪關西入境 要我show hkid
唔show又怕原機走
全程英文
一睇到hkid ok即過

3) 去山崎蒸溜所參觀 有條愛爾蘭仔超靚仔
我話我英藉 不過唔識英文
佢笑咗 話知香港97歷史 仲話愛爾蘭有好多香港人 講緊咩 又係自己諗
佢笑咗 話知香港97歷史 仲話愛爾蘭有好多香港人 講緊咩 又係自己諗

gay

gay

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞