『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
爬文見到有人話用過特衰入台灣 馬來西亞 新加坡 再用bno入可能會視為雙重國籍唔比你入 要用返第一次入起境果本
睇台灣d人話bno唔當外國護照所以無問題
咁馬來西亞同新加坡呢

個人分享:我第一次去馬來西亞係3歲,嗰陣我係理所當然用bno
到幾個月前我再用bno入,期間冇用過特衰入
如果照噉睇,我3歲用過bno入,噉我咪以後唔畀用特衰入?
我覺得係有手續啫
爬文見到有人話用過特衰入台灣 馬來西亞 新加坡 再用bno入可能會視為雙重國籍唔比你入 要用返第一次入起境果本
咁馬來西亞同新加坡呢

之前好似有巴打話佢入境嗰陣關員有問佢係咪有2本,之後提佢邊本入就邊本出就畀佢過
咁馬來西亞同新加坡呢

乜野文? Source?

去過4次新加坡同3次馬來西亞
用過BNO同HKSAR,乜事都冇
咁馬來西亞同新加坡呢

乜野文? Source?

去過4次新加坡同3次馬來西亞
用過BNO同HKSAR,乜事都冇

東亞地方對香港人有兩本護照都麻木啦
台灣:台灣畀「香港居民」嘅簽證措施就係網簽或者落地簽,而根據台灣嘅港澳關係條例,「香港居民」嘅定義係你有香港永久居民身份兼無持有特區護照及BNO護照以外嘅國家護照,只要你符合該條例香港居民定義,就算你第一次用BNO第二次用特區護照或者調轉用都無問題。

馬來西亞:根據FCO嘅travel advice,FCO唔建議有雙重國籍嘅英國國民係大馬關口同時展示兩本護照,否則可被拒入境。

新加坡:聞所未聞。
下次去台灣用BNO試下先
Malaysia doesn’t recognise dual nationality. Technically you can be refused entry if you are found to be holding two passports of different nationality.

原文意思係咁,但係如果你上次用特區護照今次想用BNO,咁你就最好唔好帶特區護照。
入境香港用bno得唔得

係海外,無左HKID成年

http://www.immd.gov.hk/hkt/services/immigration_clearance2.html
入境香港用bno得唔得

http://www.immd.gov.hk/hkt/services/immigration_clearance2.html

你依條 link 係講要登記嘅嗰隻 e道喎

正常入境可以就咁用 BNO
btw 你喺海外唔見咗 HKID 好似要喺網上 report 返俾黑警
入境香港用bno得唔得

你依條 link 係講要登記嘅嗰隻 e道喎

正常入境可以就咁用 BNO
btw 你喺海外唔見咗 HKID 好似要喺網上 report 返俾黑警

sor 眼花
Malaysia doesn’t recognise dual nationality. Technically you can be refused entry if you are found to be holding two passports of different nationality.

原文意思係咁,但係如果你上次用特區護照今次想用BNO,咁你就最好唔好帶特區護照。

好耐好耐年前 應該10年 用特區護照入馬來西亞
上年六月用BNO入冇事

另外前年用特區入新加坡上年用BNO都冇事
係用BNO喺墨爾本去新加坡搭SQ時地勤hold起咗本BNO好耐 又要另外去counter搞 又問我有冇第二本護照 但最後冇事
關於bb仔相嘅問題
本bno係bb仔相
想問係咪唔少人冇副簽都成功續到?
有冇成功/失敗經驗分享下?
關於bb仔相嘅問題
本bno係bb仔相
想問係咪唔少人冇副簽都成功續到?
有冇成功/失敗經驗分享下?

只可以同你講最近係緊左...

但其實佢都會查到你用過特衰入境嘛 到時問都要講真話

你係要老實答,我係叫你哋唔好同時show兩本護照啫, FCO寫得出黎一定係有人奶過嘢先咁寫。

我亦見過有人被人問過,老實答係無問題嘅。
咁馬來西亞同新加坡呢

之前好似有巴打話佢入境嗰陣關員有問佢係咪有2本,之後提佢邊本入就邊本出就畀佢過

係我講嘅 前年親身經歷
台灣:台灣畀「香港居民」嘅簽證措施就係網簽或者落地簽,而根據台灣嘅港澳關係條例,「香港居民」嘅定義係你有香港永久居民身份兼無持有特區護照及BNO護照以外嘅國家護照,只要你符合該條例香港居民定義,就算你第一次用BNO第二次用特區護照或者調轉用都無問題。

馬來西亞:根據FCO嘅travel advice,FCO唔建議有雙重國籍嘅英國國民係大馬關口同時展示兩本護照,否則可被拒入境。

新加坡:聞所未聞。

係囉 其實正常都係比一本佢睇架啦
拎兩本出黎嘅係咪戇鳩
去馬來西亞應該冇事嘅 應該話 你帶兩本都冇問題 但唔好咁白痴拎哂兩本出黎

但其實佢都會查到你用過特衰入境嘛 到時問都要講真話

你係要老實答,我係叫你哋唔好同時show兩本護照啫, FCO寫得出黎一定係有人奶過嘢先咁寫。

我亦見過有人被人問過,老實答係無問題嘅。

即係只需回答佢係有兩本就得?
大把人雙重國籍啦 (澳洲 / 加拿大)
馬拉返馬交俾人毒Q死條友都4本啦
唔好show俾人睇咁on9 之嘛
入境人員睇到咁做你定唔做你好?
假護照? 間諜?
但你想試 唔會阻止 記得出post thx!
從來都冇用過廁板,所以冇呢個問題
利申: 從未申請過廁板

年少冇知申請過
留名返屋企搞

年少冇知申請過

申唔申請都有支那籍 冇分別
雙重國籍入境又唔係講到查家宅,冇拎出嚟都查到你有而唔俾你入
只係守返雙重國籍嘅常識,入境唔好拎兩本出嚟就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞