『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
有冇人試過拎bno讀書
人地當EU/EEA學生全免學費

呢啲唔會發生啦下嘛 負責呢啲野嘅人應該分得到BC & BNO
我係德國搞residence permit 佢地都知我係香港人
雖然佢一開頭見到個封面都以為我係英國人
跟住一打開黎睇就話「哦,你BNO黎嘅」

就算 BC 唔係都要住三年先可以用 home student fee 咩
收到DHL SMS了
轉左dispatch 大概幾多日後收到?
有心坐尾班車嘅,可以考慮買世柒嗰幾篇文睇,有講咩嘢地方會易啲過到骨,光明正大過到嗰隻,可唔可信就你自己諗。

另外參軍嗰度,陸軍啱啱完咗英聯邦個招聘,唔緊要,如果大家想入皇家海軍嘅話,機會黎啦,下面條link以officer為例,除咗英國或愛爾蘭國民同埋居住英國超過五年以下嘅英聯邦公民合資格外,居住係海外嘅英國國民都合符國籍嘅要求。

如果你有興趣投考,希望你會成為第二位GO_NAVY巴打,得閒上黎分享下軍旅生活

http://www.royalnavy.mod.uk/careers/joining/get-ready-to-join/royal-navy-officer/am-i-eligible
有冇人試過拎bno讀書

呢啲唔會發生啦下嘛 負責呢啲野嘅人應該分得到BC & BNO
我係德國搞residence permit 佢地都知我係香港人

就算 BC 唔係都要住三年先可以用 home student fee 咩

你講呢個係英國本土嘅情況

巴打係德國邊個州?
想問下 11歲以下兒童身份證 係咪一定跟passport有
因為我屋企人唔記得我有無
但第1張ID卡係96年
但係佢地又話有申請回港證
咁我係咪之係應該無BNO

未必,有機會係簽證身份書

因為而家就好大機會搵唔番本BNO
諗緊比唔比一千買個心息

呢D搏定唔搏既掙扎真係最好睇

鬼叫我窮

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。

全部都係 但佢地又話細個覺得唔去旅行無搞PASSPORT 但我又有無相身份證(未搵到 但全家都記得有 包括我自己)
所以我應該會試下
但等緊個FD 副簽

無相嗰張身份證就唔使搵啦,如果你肯定有過無相嘅身份證嘅話,你十一歲換身份證嘅時候就已經交返畀入境處。
想問下 11歲以下兒童身份證 係咪一定跟passport有
因為我屋企人唔記得我有無
但第1張ID卡係96年
但係佢地又話有申請回港證
咁我係咪之係應該無BNO

未必,有機會係簽證身份書

因為而家就好大機會搵唔番本BNO
諗緊比唔比一千買個心息

呢D搏定唔搏既掙扎真係最好睇

鬼叫我窮

你係唔係香港出世?
邊年出世?
你出世時父或母係唔係香港永久性居民?

如果你係香港出世,出世時父或母係永久居民嘅,主權移交前11歲以下嘅,而你又有一張首次簽發日期係寫住主權移交前嘅日期嘅話,基本上都好難無BN(O)。

但BNO都要另外再申請家嘛
識唔少人都係同我差唔多年紀 符合哂你講個啲條件 但係都係冇BNO 就係因為屋企人冇幫手申請
除非巴/絲打有出過國 咁就大機會有過BNO
講得唔啱唔好屌咁大力

岩呀 一定無出國嫁啦
所以係想知張身份證點黎

上面解釋過,無相身份證係唔會單獨簽發,因為張嘢要連埋BN(O)或身份證明書一齊用,單獨一張嘅話張嘢係廢嘅。所以你嘅情況,除咗唔見咗本嘢之外,好難有第二個解釋到邊度變張嘢出黎。
同上面位巴打情況一模一樣
巴打如果驚蝕$1000可以等我報告 唔急申請嘅話
屌我父母都死話係申請回鄉證先整兒童身份證
其實點會唔記得有冇幫子女申請過bno㗎

終於寄咗張form?

終於寄咗張form?

補交咗自己加父母出世紙 父母結婚證明
屌好驚office遲啲將我啲野寄咗比第二個
好似sam巴收到office寄錯第二個人嘅文件
話哂都係重要資料正本
我屋企人叫我死都唔可以唔見

終於寄咗張form?

話哂都係重要資料正本

嗰時細路拎回鄉證邊使身份證,你兩老都搵黎講

咁驚唔見應該去入境處拎張新嘅寄嘛,不過唔緊要啦唔見咗嘅話全部都有得補領

終於寄咗張form?

話哂都係重要資料正本

嗰時細路拎回鄉證邊使身份證,你兩老都搵黎講

咁驚唔見應該去入境處拎張新嘅寄嘛,不過唔緊要啦唔見咗嘅話全部都有得補領

但我屋企唔知我拎黎申請bno
唔見咗要佢地補領一定會殺死我
希望office班大佬生生性性
有冇人試過拎bno讀書

巴打係德國邊個州?

NRW 科隆個頭
有冇人試過拎bno讀書

巴打係德國邊個州?

NRW 科隆個頭

補多句 我係exchange
Report

14/2 上網交表
15/2 郵局特快寄出
18/2 英國果邊收到
21/2 state轉左despatched
24/2 收到新Bno

舊bno係bb相
佢要求副簽一欄
我冇副簽到照寄出

已經成功續Bno

冇副簽都搞得掂
1 我果本同阿媽果本都係1994年簽發 (紅色), 已過期, 請問表格類型係咪都係揀First British passport?

2. 副簽係咪有搵一個有BNO 嘅朋友已經附合國藉嘅要求?

我好怕填錯嘥錢
1 我果本同阿媽果本都係1994年簽發 (紅色), 已過期, 請問表格類型係咪都係揀First British passport?

2. 副簽係咪有搵一個有BNO 嘅朋友已經附合國藉嘅要求?

我好怕填錯嘥錢

以上問題你睇第一版個doc 已經搞掂,我相信個到唔洗用你15分鐘就可以解答到你以上的問題

咁我又無怪佢地 老紀大開始唔記得都唔出奇
我而家等個FD幫我副簽
岩岩去完英國返黎,係Heathrow 個實q 見我拎BNO 叫我排EU 隊
岩岩去完英國返黎,係Heathrow 個實q 見我拎BNO 叫我排EU 隊

佢唔睇清楚或者唔識姐

佢唔睇清楚或者唔識姐

其實的確唔「應該」行UK隊,因為bno係受入境管制,而UK隊係專for唔受管制嘅人,入境手續會簡單啲
雖然UK passport唔畀行UK隊好on9

最後你排eu 隊,佢有無趕你走?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞