『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
唔知有無「新香港人」睇完post去續BNO呢?
份件到左利物浦

我記得你好耐之前已經出現咖喇播
點解而家先續咖

因為當時未有信用卡 所以一直都未搞
後尾申請左(一排)先決定續bno

冇信用卡買張tap and go 啦

唔好啊,呢間公司好差咖,d數好亂,有不明扣數公司又唔理,問客服客服又唔負責任搭錯曬

之前個payme 爆鑊post話tap n go增值增到變負數
唔知有無「新香港人」睇完post去續BNO呢?

你點定義先
份件到左利物浦

點解而家先續咖

唔好啊,呢間公司好差咖,d數好亂,有不明扣數公司又唔理,問客服客服又唔負責任搭錯曬

之前個payme 爆鑊post話tap n go增值增到變負數

我就唔信
何況你要用都係用一次啫
佢sd email黎叫我交出世紙同父母出世紙 再加結婚證明
但我開口咪父母拎有啲尷尬
唔比係咪會hold住申請程序

半夜拎唔得?

補拎時你拎左乜資料比佢? 唔齊料?
份件到左利物浦

點解而家先續咖

仲有,你碌左JP¥10000,今日話扣$688,過兩日話你知扣$701,再過多兩日又變$711

打去問點解,佢話公司有權決定匯率係幾多

咁佢講曬啦,咁彈弓手法
份件到左利物浦

點解而家先續咖

我就唔信
何況你要用都係用一次啫

我親自瀨過野喇
海外簽帳尤其可疑

此外,商店公司有時會hold $1 測試張卡咁,張卡係會照扣錢,但實際上商戶係冇收過錢只係測試唔會過數。
份件到左利物浦

點解而家先續咖

我就唔信
何況你要用都係用一次啫

我親自瀨過野喇
海外簽帳尤其可疑

此外,商店公司有時會hold $1 測試張卡咁,張卡係會照扣錢,但實際上商戶係冇收過錢只係測試唔會過數。

Debit Card通病

利申:以前用過恆生Alphacard,試過

補拎時你拎左乜資料比佢? 唔齊料?

交齊呀 有副簽
嗰時佢冇問過我拎出世紙

我就唔信
何況你要用都係用一次啫

我親自瀨過野喇
海外簽帳尤其可疑

Credit card都會,只不過有信用額唔多覺。不過正常黎講,商戶release fund會一兩日放返出黎,Alphacard 當年我都有遇到呢個問題,商戶release fund唔夠一禮拜個額就出返黎。tap n go個問題係,商戶release 完,你張卡依然扣起條數,直至30日過後。

而家呢張卡,我只會拎黎退稅用,因為無需扣回海外簽帳個幾倍積分,而且退款唔需要額外收2%外幣費。退完返百佳麥當勞用左佢。
遲d搞先
想去玻利維亞不過冇錢

係咪話搞簽證好麻煩

據講依家BNO係免簽去到Bolivia

據咩講啫,睇下 FCO travel advice 咪知

以前d人一路係話BNO都唔係visa free入bolivia
要過關時人地以為你係揸英國護照當左你係英國人先得

依家BNO最新免簽名單係出現左bolivia
但我未親自去過唔想亂答人

而家FCO加咗句"Unless otherwise stated, this information is for travellers using a full ‘British Citizen’ passport." 所以"British nationals"未必包括BNO

戴哂頭盔
求其揀一個歐洲國家,都話如果非 BC 就自己上佢地國家網頁睇

費事陣間人哋睇唔明咩係 BNO 又入晒佢數
你知香港人幾撚煩架啦

其實TIMATIC同FCO都唔係百分百準確,較準確係BNO人遊記資料,始終係第一身經歷。FCO同TIMATIC都話去烏克蘭、格魯吉亞、馬其頓只俾BC免簽,BNO要簽證,建議避免機場進出,但我經歷係烏克蘭、格魯吉亞機場進出完全無問題,馬其頓由接壤保加利亞關口至斯科普里機場出境都無問題。再講丫,唔知嘅人話去哈薩克用廁板可14日免簽好似好威,點知BNO可以免簽30日。 唯一BNO去俄羅斯一定要簽,原因好簡單,全部歐盟護照去俄羅斯都要簽。 嚟緊暑假我會試用BNO入白俄,睇吓係咪堅要我簽證。

以前d人一路係話BNO都唔係visa free入bolivia

而家FCO加咗句"Unless otherwise stated, this information is for travellers using a full ‘British Citizen’ passport." 所以"British nationals"未必包括BNO

戴哂頭盔
求其揀一個歐洲國家,都話如果非 BC 就自己上佢地國家網頁睇

你知香港人幾撚煩架啦

其實TIMATIC同FCO都唔係百分百準確,較準確係BNO人遊記資料,始終係第一身經歷。FCO同TIMATIC都話去烏克蘭、格魯吉亞、馬其頓只俾BC免簽,BNO要簽證,建議避免機場進出,但我經歷係烏克蘭、格魯吉亞機場進出完全無問題,馬其頓由接壤保加利亞關口至斯科普里機場出境都無問題。再講丫,唔知嘅人話去哈薩克用廁板可14日免簽好似好威,點知BNO可以免簽30日。 唯一BNO去俄羅斯一定要簽,原因好簡單,全部歐盟護照去俄羅斯都要簽。 嚟緊暑假我會試用BNO入白俄,睇吓係咪堅要我簽證。

唯一我驚用bno 由香港飛去哈薩克,個地勤要我出示簽證
遲d搞先
想去玻利維亞不過冇錢

係咪話搞簽證好麻煩

戴哂頭盔

你知香港人幾撚煩架啦

你入荷蘭睇吓
佢 redirect 去領事館,但入到去冇講 bno 要唔要 visa

歐盟國家唔駛睇啦,要睇就梗係睇官網最後幾頁
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02001R0539-20140609&from=EN

戴哂頭盔

你知香港人幾撚煩架啦

唯一我驚用bno 由香港飛去哈薩克,個地勤要我出示簽證

https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=KZ&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=KLMB2C&subuser=KLMB2C

Visa Exemptions:

- Nationals of Kazakhstan.

- Nationals of Armenia, Belarus, Georgia, Kyrgyzstan, Moldova

(Rep.), Mongolia, Russian Fed. and Ukraine for a maximum
stay of 90 days.
- Nationals of Argentina, Australia, Austria, Azerbaijan,

Belgium, Canada, Chile, Czech Rep., Greece, Hungary,
Iceland, Ireland (Rep.), Japan, Luxembourg, Malaysia, Malta,
Monaco, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Serbia,
Singapore, Sweden, Tajikistan, Turkey, USA and Uzbekistan
for a maximum stay of 30 days.
- Passengers with a British passport for a maximum stay of 30 days.

如果擔心嘅,咪帶埋廁板去囉,Check-in用完,入境再試BNO。我都係咁試,暫時無遇到問題。係網上啲人入吉爾吉斯都係咁用BNO。烏茲別克雖然要簽證但唔駛LOI,慳好多功夫!
無知一問
本舊bno得返我個人資料個一頁
其他都俾老母剪走哂
咁係咪當遺失咁做會比較好?
無知一問
其他都俾老母剪走哂

唔係,係當損壞,無需要LS901 form,要照send張個人資料頁過去
無知一問
其他都俾老母剪走哂

唔係,係當損壞,無需要LS01 form,要照send張個人資料頁過去

無知一問
其他都俾老母剪走哂

唔係,係當損壞,無需要LS901 form,要照send張個人資料頁過去

通常都淨剪角,做咩會頁頁都剪走
無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

前排都試過有same case
都係damage passport
無知一問
其他都俾老母剪走哂

佢比老母剪

前排都試過有same case
都係damage passport

做乜事要剪走晒佢?

我就唔信
何況你要用都係用一次啫

我親自瀨過野喇
海外簽帳尤其可疑

Credit card都會,只不過有信用額唔多覺。不過正常黎講,商戶release fund會一兩日放返出黎,Alphacard 當年我都有遇到呢個問題,商戶release fund唔夠一禮拜個額就出返黎。tap n go個問題係,商戶release 完,你張卡依然扣起條數,直至30日過後。

而家呢張卡,我只會拎黎退稅用,因為無需扣回海外簽帳個幾倍積分,而且退款唔需要額外收2%外幣費。退完返百佳麥當勞用左佢。

以前用過Alphacard喺聖安娜買野,條友碌多左次機搞到變左兩個交易
多左果單即時void左,但refund要3個禮拜先收到
我要幫家姐申請續BNO
但佢個case 比較多野搞所以想請教各位巴絲

因為我家姐唔見左舊果本但又想續領
然後佢又改過名(舊果本BNO個名係舊名)
咁怕HM捉嚴睇埋出世紙
但我呀爸呀媽又改晒名
佢地E 加個名同家姐出世紙上既名唔同
咁係唔係資父母資料果陣係additional information 打父母曾經改過名
然後再填LS01+提供我呀爸呀媽家姐3個人既改名契比HM?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞