『薪火post』BNO 續期資訊(4)

1002 回覆
24 Like 0 Dislike
認真一問
已經爬左POST
如果我唔知自己有無BNO
但97前有第1張身份證

我要點申請&Check?
照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

97前有身份證都唔代表有bno
認真一問
已經爬左POST
但97前有第1張身份證

照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check
我見doc 話可以照申請 叫佢CHECK
認真一問
已經爬左POST
但97前有第1張身份證

照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

睇下你願唔願意比成千銀check 囉
講真你真係認為同記得自己有先好寄
始終都係錢黎
認真一問
已經爬左POST
但97前有第1張身份證

照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
某程度上 我覺得係一場賭博
老豆老母個本又無我名
但係如果我咁樣係咪都係要照報失
冇副簽照大牌咁寄過去係咩心態

因為真係搵唔到人副簽

無副簽得咗
不過一年半前的事了

1 年前

兩年前

半個月前

兩星期前

負N個月前

thx 巴打

另外如果我老母以前無落我名
而家renew 落番得唔得?

thx 巴打

thx 巴打

唔得啊
97之後冇得申請你點加
睇左doc先啦

thx 巴打

唔得啊
97之後冇得申請你點加

講左應該一百次以上
所謂「落名」同申請登記做 BNO 根本係兩樣獨立嘅嘢黎
當年 BNO registration 係唔使錢,免費架
但係 register 嘅同時要整埋 passport,要俾嘅錢就係整本 passport 嘅費用
咁如果個細路同父/母一齊 register 做 BNO,將細路個名加落父/母嘅 passport 入面嘅話咪可以慳番一本 passport 嘅錢囉

利申 9up
sorry 之前搞唔到清 落名係當新申請

又有另外1個問題

任何人如果只憑香港關係取得聯合王國及殖民地公民身份或英國屬土公民身份,但未於1997年7月1日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥登記英國國民(海外)身份的話,這些人士將於該日起不再是英國屬土公民。

如果老豆老母有舊BNO 同BDTC 會因為申請左BDTC 無得再續BNO
定係 好似POST幅圖咁講 BNO 終身有效
sorry 之前搞唔到清 落名係當新申請

又有另外1個問題

任何人如果只憑香港關係取得聯合王國及殖民地公民身份或英國屬土公民身份,但未於1997年7月1日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥登記英國國民(海外)身份的話,這些人士將於該日起不再是英國屬土公民。

如果老豆老母有舊BNO 同BDTC 會因為申請左BDTC 無得再續BNO
定係 好似POST幅圖咁講 BNO 終身有效

無野啦
知道係唔會有咩 自對一打膠
個post又有返人
個post又有返人

好期待星期六收到本BNO
好期待星期六收到本BNO

快啲破佢處
所謂「落名」同申請登記做 BNO 根本係兩樣獨立嘅嘢黎
當年 BNO registration 係唔使錢,免費架
但係 register 嘅同時要整埋 passport,要俾嘅錢就係整本 passport 嘅費用
咁如果個細路同父/母一齊 register 做 BNO,將細路個名加落父/母嘅 passport 入面嘅話咪可以慳番一本 passport 嘅錢囉

利申 9up

http://web.archive.org/web/19970227223542/http://info.gov.hk/immd/fee-bno.htm
3.Amending an existing passport by adding the particulars of a child or children
HK$65 (5 pounds)
都係要£
認真一問
已經爬左POST
但97前有第1張身份證

照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
老豆老母個本又無我名

如果自已跟本冇BNO而又報失話自己唔見護照
比英國覺得你欺騙佢 失財兼可能留壞記錄不好
忍忍等變數仲好
認真一問
已經爬左POST
但97前有第1張身份證

照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
老豆老母個本又無我名

忍忍等變數仲好

欺咩騙 唔記得就係唔記得架啦,又唔係明知自己冇走去博懵,佢又唔會俾你博到懵嘅
唔通俾多百幾鎊去填 NS form 先? 佢咪又一樣係 check 嗰啲 record
認真一問
已經爬左POST
但97前有第1張身份證

照報失?
之後搵人副簽?

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
老豆老母個本又無我名

忍忍等變數仲好

唔會係咁嘅,咁捻嘅想法未免疑慮過多了

有bdtc嘅人都可以記錯有bno而填報失form,畢竟咁多年嘅野都唔記得喇嘛

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
老豆老母個本又無我名

忍忍等變數仲好

欺咩騙 唔記得就係唔記得架啦,又唔係明知自己冇走去博懵,佢又唔會俾你博到懵嘅
唔通俾多百幾鎊去填 NS form 先? 佢咪又一樣係 check 嗰啲 record

所以我真係好懷疑ns form有冇用,bno 申請費用我願意比,但ns form,well⋯⋯我覺得如果真係睇返同一樣野咁就無謂喇

你肯定你睇完 doc?

所以咪要check

始終都係錢黎

係 所以我都諗緊
老豆老母個本又無我名

忍忍等變數仲好

所以我真係好懷疑ns form有冇用,bno 申請費用我願意比,但ns form,well⋯⋯我覺得如果真係睇返同一樣野咁就無謂喇

唔知呢
我覺得如果你搵唔到啲實質嘅證據真係只可以靠佢哋人手搵返 record
如果真係電腦化嗰陣漏咗嘅,咁你真係未必可以就咁推到佢哋去搵 archive

我有個諗法,就係出 FOI request 問下 HMPO 會點樣處理 lost BNO passport application,睇下佢哋點答
但係實際點問先會出到有用嘅答就可能要研究下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞