【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
「傳說啊‧‧‧‧‧‧呢間學校,存在一個美少年。」女同學紛紛說出:「因為佢太靚仔,所以見到佢嘅女仔,都會瘋狂咁愛上佢。」

「咁佢,就係上面?」我指一指上層。

「嗯‧‧‧」女學生點點頭,細說:「傳聞話,佢就喺上面嗰層徘徊,如果有機會嘅‧‧‧‧‧‧話唔定我哋喺到都可以睇到佢嗰樣!」

「美少年‧‧‧‧‧‧」我回憶起,小松被一個不知名少年捉走的場面:「佢係人?人無可能困住自己喺上面,除非有嘢食嘢飲‧‧‧‧‧‧」

「咁我哋就唔知啦,始終都係傳說嚟。」

「有冇方法上到去?」我又問。

「冇啊,鎖匙學校好似已經遺失咗,七樓都封鎖咗成年。」
說罷,女學生們便手牽手的落樓梯去:「睇嚟都係無緣遇到美少年嫁喇~」

捉住鐵閘的我,搖了搖:「好堅固‧‧‧」

我把匙孔的模樣記緊,回去跟匙匠說,可他說鎖孔太複雜,而拒絕這份委託。

現在,只有等待假道學回來。

沒處可去的我,走到鄰近的公園,坐在那裡的鞦韆上。

越是接近黑夜,這裡的景色就越是不對路。

感覺,有一層層的虛霧掠過街道小巷,早上城市的光景不復在,取而代之是個陰冷的小鎮。

人,也好像變少了。

什麼一回事?城市本應有的生氣,為什麼都消失掉似的。
係咪伊藤潤二個十字街口的美少年
陣陣不安、寒氣捲襲而來,彷彿有東西在暗角處,將你偷偷窺視,並且不懷好意。

到後來,街燈都熄滅,只餘下鞦韆旁的街燈,依然照亮著我,像是最後的光圍,

「嚓‧‧‧」連這燈,都好像快要熄滅了。

不是吧?整個城市,每家每戶都沒有一個人開燈,是斷電?但奇怪的是,我不得有人的出現。

只有,死寂。

「呼‧‧‧」倏地,背後出現不明的抖氣聲。

我馬上向前仆倒,轉身凝望‧‧‧‧‧‧

「假道學!」

「‧‧‧」他貫徹惜字如金的性格,說:「你見到‧‧‧‧‧‧周圍?」

「周圍‧‧‧?」我不明解。

「真正嘅周圍。」
「傳說啊‧‧‧‧‧‧呢個講故台,存在一個美少年。」連登仔紛紛說出:「因為佢太靚仔,所以見到佢啲文嘅連登仔,都會瘋狂咁愛上佢。」

係文呀!!!
「咩意思‧‧‧」

「我喺你身上施加咗精神屏障,不過應該逐漸退效‧‧‧‧‧‧」

「你講清楚啲。」我靠前一步。

「你由入嚟開始,見到嘅綠林美樹至到忙碌嘅城市,都係假。」

「假‧‧‧?」

「如果人類就咁入到紫魅世界,感受到嗰種單純嘅死寂同虛空,不出半日就會發癲。」假道學作出說明:「我施加咗精神屏障俾你,先可以暫時制止。」

「即係我宜家眼前灰冷到不見天日嘅世界‧‧‧‧‧‧」我橫望周遭:「先係真正嘅紫魅‧‧‧‧‧‧世界?」

「雖然呃咗你,但都只係驚你承受唔住。」假道學呼出一口氣,說:「宜個永無天日嘅環境,一旦留耐咗,就會逐漸將你同化。」
「咁茶婆‧‧‧‧‧‧」我回想剛才的事情:「仲有嗰班學生‧‧‧」

「茶譚村,仲有嗰位茶婆都的確存在,但唔係你眼中落住楓葉嘅隱世桃源,茶婆亦都係另一種形態嘅怪物。」假道學說出真相。

「咁佢係咩嚟?嗰啲茶又係‧‧‧‧‧‧」

「你唔會想知。」一句,輕描淡寫。

我終於知道為何假道學一直對周遭都愛理不理、更不搭多餘的話。

原來我見到的一切,都是虛假。

「咁‧‧‧嗰班學生?」

「亡靈,紫魅世界存在好多。」他說。

此時,又一陣狂風拂至。

真的完全想像不到‧‧‧‧‧‧

我剛才一直,處身在這種地方。
「有時候接受所謂嘅真相,倒不相去相信虛假。」假道學掩手指,放在我太陽穴:「所以,你要我繼續對你施放精神屏障?咁樣,你就可以見番頭先嗰個,充滿街燈、有行人、好似充滿生氣活力嘅城市。」

「‧‧‧‧‧‧」

「否則,你就要同我一樣,面對宜個‧‧‧‧‧‧」假道學停頓一下,說:「醜陋嘅真相。」

我捉住他的手,並移開走:「唔需要‧‧‧」

「你確定?咁你精神最好保持住正常,否則,好易招惹惡靈附身。」假道學說。

假道學彷彿跟我訴說,真相未必好。

有時候,人也許需要虛假。
好鍾意墨巴句
有時候,人也許需要虛假
人與人之間只需要虛假
有時候接受所謂嘅真相,倒不相去相信虛假。
我們身邊太多假人
包括我,你同墨巴
支持

訓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞