【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
是晚,小松不顧環保,將家裡的燈都開啟,確保每一處都光亮的,還會事先叫我進入黑暗的地方進行偵查。

「真係有用?除咗增加用電收費。」我問。

「有呱⋯唔好問我啦,好驚呀。」小松還刻意穿著長袖外套,讓兩隻手都可以收入袖內。

「嗰個女人,好似遇上咗啲麻煩。」

「我都俾佢搞到⋯⋯完全無心機溫書喇⋯⋯」小松焦點不穩地,閱讀書本。

「但佢嘅麻煩,似乎只有你媽媽解決得到。」否則,怎會夜裡打來,而且叫得那麼嚇人。

「我唯有聽朝打番俾佢,同佢講媽咪已經唔喺屋企⋯⋯」小松焦慮地按住前額,嘆了口長氣。
翌日,早上八時正。

明媚的陽光把昨日的不安感驅逐,小松才逐一把燈關下,然後回到客廳那,致電昨夜的女生。

「嘟⋯嘟⋯嘟⋯嘟⋯」電話持續不通:「電話暫時未能接通,請重新再打過。」

接下來,小松重新打了上十次,依然無法接通。

「仲係唔通⋯⋯」她憂慮地說:「我唔想佢出去旺角白行一趟。」

「咁你會唔會去?」

「我唔知啊⋯小葵你話呢?」

「既然佢曾經識你媽媽,咁去交代下都可以,就當係順便交代你媽媽嘅情況,俾佢知。」
如是者,小松在五時正到達了旺角地鐵站,在B出口附近一帶搜尋昨夜那名女人的身影。

在那人流人往的出入口,有個焦慮不安的身影特別惹人注目,她半依半靠地貼住牆壁,似是等待某人。

「係咪佢?」今天坐在小松頭上的我,問。

「可能係⋯⋯」小松戰戰兢兢地走過去,禮貌地問:「你好⋯係咪⋯⋯搵杞島博子⋯嘅小姐?」

「你⋯係⋯」那女人像幾天沒睡,累容呈面:「琴日⋯接教授電話嘅女⋯?」

「我係啊,我叫小松⋯」

「咁⋯教授呢?」

「我媽咪佢⋯⋯」

「可能得教授先幫到我⋯⋯!」那女人抓住小松的膊頭。

「嘶~~~!!」我立即露出駭人的警告。

那女的見我發出不滿的低嘶,馬上放開小松的肩膀:「唔好意思⋯我叫⋯江梓華。」
「好⋯」小松點點頭,開始交代:「其實我想同你講⋯⋯我媽咪,已經唔喺到。」

「唔喺到⋯?教授佢⋯死咗?!無可能!」江梓華瞪大眼睛,有些驚訝。

「唔係死咗!」這是,小松確信的一點:「只係暫時失咗蹤⋯⋯」

「失蹤⋯失蹤⋯⋯」突然,她又追問小松:「但既然你係教授嗰女⋯肯定⋯點都識少少嘢⋯⋯你可唔可以幫幫我!!??」

「吓⋯幫你?」

「呢到唔太方便講⋯⋯去第二到。」江梓華說。

之後,我們從旺角地鐵站B出口,轉移陣地到一間樓上咖啡店。入到去,江梓華立即點了杯黑咖啡,說要保持清醒。

咖啡店雖然位於二樓,但設有落地大玻璃窗,因此仍然能大範圍觀望到街道上繁華的景況。

「唔好意思⋯可能麻煩到你。」江梓華坐下。

「唔緊要⋯」小松抿嘴。

無緣無故地,我們被帶來聽她說事情。

「我打過嚟,其實係因為,嗰隻嘢又嚟搵我。」

「嗰隻嘢?」

「一隻⋯⋯你博子教授,九年前擊退嘅怪物,佢騷擾咗我好耐,直至最近又開始搞我。」
有文
「咩怪物⋯⋯」小松神情深入,似想聽她下去。

「嘔心嘅怪物⋯我形容唔到,我從來唔敢直視佢⋯⋯」江梓華合緊眼睛,喝下黑咖啡:「我要喺人多嘅地方,先唔會俾佢捉走⋯」

「吓⋯?」

「每晚只要我一訓覺,就會感覺到被窩入面有嘢捉住我,想拉我入去某個地方⋯⋯」

「你有冇打開過張被啊⋯⋯」

「冇⋯我唔敢望入面係啲咩⋯⋯只係敢即刻遠離張床,然後我洗頭嗰陣,一合埋對眼,又會感覺到有對手想拉我走。」

「⋯⋯」

「呢隻怪物九年前已經搞過我一次!嗰陣⋯博子教授幫我擊退咗佢⋯⋯我估唔到佢又再返嚟⋯你有冇方法幫到我!!?既然你係佢嗰女,一定知道有啲方法⋯⋯」
有文喇
小松的第一次
今日生日,可唔可以乞墨巴一句生日快樂
Hb
混血妹
日本妹
日本妹好正呀
小松妹妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞