【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
到返依邊
「預言完畢?」杞爺在外頭問。

「你可以入嚟。」卡普菲准許。

「呵,外面真係凍。」杞爺擦擦手、進來坐下。

「入掛地獄,果然怕凍。」卡普菲為我們倒了杯茶。

很香,那種奶油香,連我都想舔一口。

杞爺小喝一口,不禁讚嘆:「如果配多塊乾馬火腿,就正!」

「杞爺,我已經唔可以好似從前咁奢侈。」卡普菲身上沒半顆耳環戒指,看起來很簡樸。

「仲記得我媳婦第一次帶你嚟嗰陣呢,你成身珠寶,又金又銀咁款,閃到我老人家差啲瞎眼。」

「宜個唔同,只可以將所有專注力‧‧‧‧‧‧放到眼睛上。」卡普菲一如所言,全身只有眼睛是外露的位置。
出完個邊又出呢邊,墨b真係好搏 辛苦哂
「哈,呢幾年‧‧‧‧‧‧啲神棍真係搶哂你生意咩?」杞爺笑問。

「嗯啊,我都就快無辦法生存。」

「真係唔掂先搵我喇,我帶孫女繼續行行先。」

「佢叫小松?」卡普菲望向小松。

「係。」小松像乖學生點頭。

「你要培養一個咁可愛嘅驅魔者?」

「只係帶佢嚟感受吓另一個世界。」杞爺牽住小松離開:「好啦,我哋去第二到。」

接下來的節目,就是遊市集。

市集多半販賣古怪的東西,諸如黑狗血、銀製用品、吸血鬼尖牙、惡魔紅石、矮精的耳朵、被囚禁的小精靈等。

「好得意啊。」小松停在類似寵物店的地方。

不能說成寵物店,是因為寵物都有些奇怪。例如,她眼前被囚禁在模型屋裡的小精靈。

「佢叫柏格,好得意嫁!」店主是名西裝男人。

「得意‧‧‧?」

小精靈柏格只有一隻手掌大,他渾身發光,有對小翅膀不停拍打著,在放有模型屋的鳥籠裡飛來飛去。
「小松~唔好理,我唔支以宜種人口販賣行為。」杞爺拉走小松。

「老嘢!佢哋只係小精靈~」那店主反駁。

「真係‧‧‧第一次見識啊。」小松覺得神奇,眼珠不斷觸及新穎事物:「以後都多啲嚟啊!」

「命運會推使你多啲嚟。」杞爺只說了一句。

「我已經做好繼承家業嘅準備‧‧‧‧‧‧!或者,或者我可以好似《怪獸與牠們產地》主角咁,有一個龐大嘅動物圈,做出名嘅超自然界訓練師。」小松十分異想天開。

「哈哈哈哈,但係事實唔會咁好呢。」杞爺停下來,對小松說:「其實爺爺係想你做個普通人,但事實講俾我聽‧‧‧‧‧‧係無可能,最近發生嘅事你都有眼見,一波一波咁搵上你嚟,爺爺都無可能二十四小時喺你身邊,所以等你接受好一切,準備好迎接,我就會解除你嘅保護咒。」

「點解魔鬼妖怪要搵我‧‧‧‧‧‧」

「咁係因為你流住我同你外公兩大名族嘅血脈,每個邪物都想捉走你。」杞爺又說:「但我哋唔係嗰種超級疼愛仔女孫兒嘅公公爺爺,雖然都愛,但我哋知道佢哋總有一日,要面對妖魔鬼怪,所以最後都會放手,唔求佢哋功成名就,但求佢哋可以明哲保身。」
小松都有睇FB
小松
「唔求佢哋功成名就,但求佢哋可以明哲保身」
真正體現到長輩對後輩嘅愛同哀
赤夢嗰個係老母定係小葵
小葵for sure
小葵啦梗係
墨巴呢
十五分鐘後出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞