【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
文啊
墨巴唔要你喇
遺忘了
有文未
文啊bb
想問下墨巴係邊到出緊第二個故?
兩爺孫好像是第一次外出?原本應該是睡眠時間,但我還是被強行放到頭頂,一起出去。

巫市。位於貝澳一片荒無人煙的空地,接近郊區地方。為了小松,爺爺特意乘寒出發,駛車前往。

「呼~」夜晚氣溫有點冷,爺爺抽起煙來。

而坐在後座的小松,則呼氣到車窗上,然後用小手指畫畫那些驅趕魔鬼咒。

「落車之後要緊實我喎~小松。」

「如果唔跟會點?」小松跟任性很易牽扯起。

「可能啊~?哈哈,可能會有神秘嘅人帶你走,帶你去紫魅世界。」

「點解媽咪喺節目到,成日話紫魅世界等同於鏡嘅?」小松望住倒後鏡。

「因為啊,嗰到係反映人內心嘅真實世界。」爺爺續說:「裡面嘅生物,好大部份都係由人內心潛藏以久嘅壓抑,或者長期扭曲嘅心靈產生而成,係全人類共同製造出嘅怪物。」

「就冇好嘅?」

「當然有好,但既然人類隱藏得嘅,又會好得去邊。」
創意台
原來休息就係出呢邊 墨巴真係唔洗訓
「咁班怪物生活喺紫魅世界,又有咩目的?」小松好多問題。

「有啲係為咗實現自己慾念,有啲係漫無目的咁行走,有啲純粹想加害其他生物,所以好危險。」爺爺較細電台聲音:「你爺爺我接觸開嘅係地獄惡魔,而你外公接觸開嘅係塵世妖怪,全家得你媽媽一個係接觸紫魅世界,對嗰到有深入認知。」

「咁阿爸呢?你唔會同我講佢真係一個獸醫啊嘛?一個成日要OT嘅獸醫!!?」

「你爸爸‧‧‧‧‧‧都係等你親自問佢喇,你兩父女感情咁好,哈哈哈。」

「玩嘢啊,邊忽好。」小松踢一踢前方椅背。

車子停汨在路邊,落車後爺爺便牽住小松的手,一起走上郊區那片荒地。

熱鬧的荒地。

彷彿別有洞天,在穿過某個路牌後,前方不遠處就出現混雜的人聲和不明的火光。

「啱啱明明好似咩都無嫁‧‧‧‧‧‧」小松疑惑。

「結界。」爺爺簡而直接。
我都想訓 但這是責任
食緊飯有文睇
「咁我起個結界俾自己同朋友一齊入去玩,咪好正?」小松又提出異想。

「好消耗法力架,要維持咁大同穩定嘅結界,背後施法嘅人都要有番咁上下年資。」爺爺細撫嘴唇,打個比喻:「就好似‧‧‧‧‧‧你要一個大學博士不斷寫論文,而隻隻字都要有質數,唔係為咗堆字數寫嘅。」

「哇‧‧‧‧‧‧」小松感嘆起來:「你一打呢個比喻,我即刻幻想到有幾痛苦,同有幾困難。」

不知不覺,兩人步入巫市中。

巫市裡有分攤位,或是店子。建築好奇怪,有圖案特別的圓柱圖騰、綻放不同色彩的火炬、現代不會見到的吉普賽人流浪車、形形式式的大小帳篷。

有店舖賣符紙、有的賣動物血液、有的賣上百種不同的昆蟲毒物。老闆多半都不是正常人,不是情緒神經質,愛跟對面店的老闆對罵,就是身上生了顆大腫瘤,或是瘦骨嶙峋。

除此之外,會有不知從哪來的鼓聲、吹笛聲、歌唱聲,聲音若隱若現進進出出你耳邊,你卻不會找出其來源的位置。

種種東西併合起來,就成為神神怪怪的巫市。

而且在黑夜舉行,氣氛渲染下,感覺自己不活於現代香港這時空之中,
文!!!
唔好逼得自己太緊呀墨b
來逛市的,有高貴、有頹靡、有神秘,每個經過店子的人,都只會把視線停留在商品一秒,不會表露心跡。

「佢哋有巫師、有魔女、有男巫、有賢者、有神媒、有驅魔者,唔同嘅人都會出現喺到。」爺爺邊說,邊帶小松逛市:「你唔可以向佢哋表露心跡,佢哋有好有壞。」

「‧‧‧‧‧‧會唔會有狼人或者吸血鬼?」小松左顧右盼。

「有嘅~不過都應該化成人形,你唔會察覺到佢哋存在。」爺爺開玩笑道:「除非今晚係月圓,或者小松你流咗好多血,可能會激起佢哋本性。」

「咁我哋宜家去邊?」

「一位你媽咪嘅朋友,占卜好厲害,就嚟搵佢占卜吓你嘅將來?」
我愛黎明!我愛黎明!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞