【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
唔記得正皮嘅好快啲正皮喇下
仲冇有文
個post改名改得好 墨巴已經掛住追女仔遺忘左小松
瞓醒都唔出呢邊先
睇嚟真係遺忘的
墨巴係咪唔出
食埋飯出文
食飽啲出多啲
食埋飯有得睇
好野有文,墨b食飽啲吖
原來未重製前嘅第一個post正評多過呢度好多,d人去哂邊?
爺爺帶我們進入某個帳篷中。它像蒙古帳營,中央一張矮茶几、周邊擺放工作需用到的物品。

「我就預計到,今日會係個特別嘅日子。」裡面,坐著一個神秘的女人。

至所以說神秘,皆因她頭披黑紗巾、全身包得密實,只能看見一雙眼睛,那眼睛卻清澈無比,像看得透未來,看得清過去。

「好耐無見。」阿爺搭住小松的膊一同坐下。

「上一次見你,都已經係五年、十年前‧‧‧‧‧‧?好久遠,我都遺忘咗。」那女的說。

「小松介紹你,卡普菲阿姨,係你媽媽舊相識。」爺爺和善介紹道。

「你好‧‧‧」小松一臉懵然,去跟卡普菲阿姨握手。

「你好。」很快,她就凝視住小松清亮的眸子,默默唸道:「同佢好相似嘅一對眼。」
帳篷內,只有幽幽的蠟燭光,可能是布料的的隔音功能太好,而隔走外面不少雜音,整個空間彷彿只得我們。

「你話我媽咪‧‧‧‧‧‧?」一提母親,小松貌悅。

「嗯,富有智慧,睇得清楚前面任何一條路,唔會走錯。」卡普菲阿姨說。

「姨姨‧‧‧‧‧‧你唔係本地香港人?」

「喔?你果然有慧光。」

「唔係‧‧‧‧‧‧只係因為你個名,唔會喺香港點見到。」小松尷尬地回應。

卡普菲沉默一笑:「我係羅姆人。」

「即係吉卜賽人?!」小松豎起食指。

「嗯,喺年輕嗰陣,同你媽咪曾經喺也門留學。」
You have your mother’s eyes
好滾動 一入嚟就有文
接續,卡普菲拿出一張泛黃的舊照,說:「當時,我哋主修宗教。」

「咁點解你最後會嚟咗香港嘅?」

小松提出這題問時,卡普菲把目光移向了爺爺:「杞爺?」語氣帶有疑慮。

杞爺這稱呼不錯,以我也索性改口叫他杞爺好了。

「我仲未同佢講。」杞爺緩緩地和笑。

「其實,呢到並唔屬於任何一個地方。」卡普菲對小松,說。

「即係唔屬於任何城市國家‧‧‧‧‧‧?單純係一個空間?」小松不解地答。

「嗯,只要走入某個特定結界,就可以入嚟,「巫市」係唔屬於任何地方,純粹係十二女巫創立出嚟,俾大家交流、購物嘅空間。」

「噢喔‧‧‧‧‧‧」小松似懂非懂地點頭。
「你仲有冇做靈媒占卜嘅工作?」杞爺一邊觀察營內的物品,一邊問。

「無做好耐,宜個年代只有講假話嘅神棍先會得人歡喜。」卡普菲冷豔一笑:「講真話嘅靈媒,只會受到人討厭。」

「係咁嘅話‧‧‧‧‧‧真係可惜!仲想帶孫女嚟預測下命運添。」

「杞爺。」卡普菲始才拉開口巾,喝口熱熱的酥油茶:「你係專門打破命運嘅人,喺你面前,預言應該無任何作用?」

「我已經唔似以前。」

「因為遭逢巨變?」卡普菲的一言,就如道出杞爺心刺。

連向來善和的杞爺,都無法回答下句,沉默一會。

「所以呢,搵你就真係啱,你預測咁厲害。」杞爺微笑道。

「可以,但你知占卜嘅程序?因為好神聖,請你要回避一下。」卡普菲直說。
好感動吖 小松終有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞