【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
「我可以點幫你啊?我普通學嚟渣⋯不如⋯我叫我爺爺幫你啊!佢係呢行,可能會有辦法⋯⋯」小松撒手搖頭。

「幫到我就得⋯唔該哂你⋯!」江梓華連忙點頭答謝,誰不知太用力,敲到檯面了:「呀⋯」

「你冷靜啲先啊⋯⋯」小松開始致電給爺爺:「喂⋯爺爺啊?」

「小松?咁難得打俾我啊哈哈。」爺爺一如在渡假的聲音。

「我⋯」小松不知怎樣開口,才好說:「我⋯有個朋友呢,佢遇上咗啲小問題。」

「小問題?如果係錢銀上嘅⋯⋯」從聲音也可聽出,爺爺面有難色。

「唔係,係關於超自然嘅嘢⋯⋯」小松望一望她,再說:「佢懷疑遇到鬼⋯?」

「唔係鬼⋯!係怪物⋯!」她確切地說。
「所以,想請你幫幫手啊。」小松說。

「呵呵,但爺爺退咗休好耐囉,除非係小孫女你出事喇,否則我都唔會再接觸呢啲事。」

「咁啊⋯」

「叫佢自己另尋高明喇~」

如是者,請求被爺爺婉拒了。

「冇人幫⋯我啊?咁一定會俾佢捉走⋯」

「捉走?點解佢咁肯定係捉,唔係殺死。」我提出疑問。

小松亦以人話,復述我的提問給她。

「係博子教授講⋯⋯」

「嗯⋯?」

「想當年我遇到宜種事情嗰陣,我其實都搵過好多驅魔人同靈媒,但佢哋唔係神棍,就話自己對付開嘅生命體,並唔係宜一種。」

「得我媽咪,先知道點樣對付?」

「係。」江梓華握緊咖啡杯,說:「佢稱,宜種生命體為⋯⋯嚟自紫魅世界嘅怪物,或者簡稱「詭異」。」
「詭異⋯我知道,我媽咪係專門研究「紫魅世界」,對入面都有好深嘅認識。」小松平日在母親的舊節目上,就看不少解說:「嗰到,可以話係另一個世界。」

「冇錯⋯!」江梓華見她懂那麼多,稍為激動起來:「請你一定要跟我返屋企,去幫我驅趕嗰隻怪物!」

「呃唔⋯小葵你認為呢?」小松問我。

「你自己認為?」我反問。

「我⋯其實⋯我都想了解⋯⋯」小松默默抬頭,說:「媽咪嘅世界。」

「既然係咁,你冇理由拒絕。」我說。

「但會唔會好似上次學校咁⋯⋯」

「可能會有危險,但上次係有高人幫手,今次冇。」這次,假道學應該不會在旁:「所以你覺得有危險⋯⋯就走。」
加速
Live
「好⋯我明啦。」她小作考慮後,便下定決心:「江小姐,我可能試吓幫你,但唔擔保一定得⋯⋯有咩事我都會即刻走,明未?」

「好啊好啊!!唔該你呀!」對方感激地握手。

在晚上前,兩個只屬點頭之交的人,便在旺角附近一帶購物,購買所需的用品。

途中,江小姐為我們簡述了那隻怪物的情況:

-喜歡在被窩出現

-一旦去到人多的地方,便會消失

這些資訊其實可有可有,但給小松預先想像到畫面,到真正發生時便不會大叫大嚷。

──章節──

安心

旺角,一田超市。

裡面人山人海,暫時使兩人從恐怖的話題上抽離。

「佢喺被窩出現⋯咁你有冇掉走張被,或者唔用被訓覺?」小松詳問情況。

「冇,因為唔用被⋯⋯我會覺得更加不安,越嚟越驚,好似冇嘢保護自己周圍咁。」說著說著,江小姐抱臂而行:「就算我會被多張被,佢都依然會出現⋯」

「咁應該唔關被事,係分明針對你。」小松販賣食物調味料的架子前,說:「買啲鹽先,傳統上鹽係可以防止不祥嘅嘢入屋,有冇用都試一下。」

「你係邊到學番嚟?」我拍拍小松的頭。

「爺爺本筆記囉。」
我諗起路人超能100個靈幻師傅
我都係咁諗
買好鹽後,小松即問:「江小姐,你住喺邊啊?」

「一包⋯鹽,就搞掂⋯?」江梓華感到意外。

「我學識有限啊。」小松尷尬得抓頭:「不過,我仲識畫少少驅魔符陣嘅⋯⋯」

「唔⋯」

江小姐住於天水圍,某橦公屋。

樓齡有點舊了,狹窄的走廊亦很長,凝造出一種壓迫感。

「呢到⋯都幾陰沉下。」雙手抽住一袋鹽的小松,說。

「咔──」江小姐把門打開。

「喺朝早⋯佢唔會出嚟。」門已開。
打錯好多字喎
說好的大量
btw 墨巴好忙? 兩邊都無乜文
唔準吹墨巴
無吹阿 關心下
唔準催
個天依家紫色啱啱起身以為入咗紫魅
有文=2篇
多文=4篇
大量=6篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞