【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
我好嬲呀
好多主線內容
你講呢邊定追女先
呢邊
佢已經被眼前嘅正評吸引住 不能自拔
真係被遺忘
咁個毒撚係幾個笑嘅 佢又寫得開心 呢邊又一日都有幾篇 我地都應該知足
利申: 其實我都想睇一葵多d嘅
其實唔介意墨巴專心喺追女仔個故度
快快脆完咗嗰邊就瘋狂出呢邊嘅文
我淨係怕墨巴比班毒撚搞到轉唔翻過嚟
寫到葵變做毒撚
兩邊都仲係序
墨b兩邊都唔更新係咪終於肯去訓覺啦
似係
係咪温緊final咋?
去左追女了
不過其實你寫乜都咁支持你嘅
我愛黎明!我愛黎明!
小松啊墨巴
「哦‧‧‧」就算小松多任性,見爺爺嚴肅也不禁耍嘴皮了。

自那天後,我有一段時間沒見假道學。

這場短短的家庭會議後,小松整個十七歲的暑假,都不像青年少艾一樣,沉淪在書海的文字或是歡樂的笑聲中。

而是受爺爺特訓,接受傳統的鬼怪獵人訓練。

初時的小松,只把訓練當做有趣、好玩的性質,沒以完全認真的態度,對待此事。

好比,是當成一個暑期活動吧。

每天,我就見她學習對付不同魔鬼、妖怪的方法,但全憑口講,一次實戰經驗都沒有。

酷似天不怕,地不怕的小松,學得很快,平衡每天都學會對付三種不同的妖魔鬼怪,連我都有去聽。
2邊追
她有號稱全港最出色的「驅魔者」教導,如何正確對付魔鬼,話雖爺爺可能是自吹自擂。

燒骨灰、找巫袋、撤鹽陣、澆聖水、唸聖經、畫符咒,都難不到小松,然而只是驅魔者的第一步。

向來神秘的杞仁,對於小松這種生活沒有多言,亦沒有干預,可能已經接受了爺爺的意見。

由於學習的關係,家裡總會被弄得亂七八糟。

爺爺卻笑著說,這才是真正驅魔者的生活:「好懷念。」

「入門級你學哂喇,小松。」八月的結尾,爺爺拍掌鼓勵。

「都係聽書咁渣喎,根本無咩唔同。」小松打呵欠:「我幾時可以好似你哋咁,玩吓法術?」

小松期待的,只是憑空變出火焰這種小技倆。
「要做驅魔者,除咗要喺圈子有人脈之外,仲要同身邊正常嘅朋友斷絕來往。」

「點解呢?」

每晚十時正,兩爺孫都會坐在小花園上堂。

「因為魔鬼可能會利用、牽連佢哋。」

「唔會呱‧‧‧」

「小松,你仲未有覺悟啊。」爺爺拍拍她的膊:「你最多叫做學識驅魔,但唔可以稱得上領悟。」

「我想接觸呢啲嘢,但又唔想同朋友絕交呀‧‧‧‧‧‧」

「咁我問你啦,點解想接觸呢啲嘢?」爺爺反問:「因為媽咪?」

「唔。」小松點頭,緩緩吐出:「我想‧‧‧接觸多啲佢嘅世界。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞