【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
「除咗自首我都唔知講咩喎⋯⋯」小松腳步一直往後微移。

「明明我用咗符屍符好耐⋯」江小姐按住那床架,喝問:「點解佢都仲係出到嚟搞我!!!?」

突然,屋內被江小姐用檀香木封住的牆壁裂隙都隱隱作動,像有什麼正敲著木板,要撞出來。

「點解仲搞住我⋯⋯」江小姐陷入抓狂。

「啲符俾蟲咬到溶溶爛爛咁,失效都唔出奇。」我望向小松:「我哋走,宜到好危險。」

「符屍符一日未撕,或者字未損毀,都仲有封印功效。」小松盯住床架,說:「應該係⋯⋯個床架穿咗個小洞。」

「咩意思?」

「藏屍用檀木係好,但如果長期唔打理嘅話,香氣好易引嚟白蟻蛀食,如果食到穿咗個小洞,咁入面嘅死怨者就⋯⋯」

說到此處,客廳響起一聲震動!
「喀──喀喀喀喀喀!!!!!!」牆壁被檀木封住的裂隙,都伸出一隻枯瘦腐爛的手。

「呀啊啊啊!!!!!」江小姐驚慌地掩頭大叫。

它們通通一擺一動,終於⋯⋯將最近的小松示為目標。

數十隻手,同時襲向我們!!!

「小葵!」危急之際,小松將我拋走。

她自己,則獨自承受數十隻手的拉扯!一隻捉膊、一隻捉腳脛、一隻捉馬尾、一隻捉小腿、一隻捉手腕,酷如五馬分屍之刑。

「啊⋯!」突如其來的襲擊,小松無力抵抗。

我跳上那些怪手狠狠地咬下去,但顯然什麼作用都沒有。而江小姐更是無用,明明手持電鑽都嚇得花容失色,喪失意志。

「得你阻止到!」我跑到江小姐面前,呼叫她。

但她只懂抱頭叫喊,無法清醒過來。
忽然,一抹黑影捲襲到窗外,隨後一隻黑貓於影中出現。

「惡魔貓!?」

「唔需要驚訝~」惡魔貓悠悠地進來,細心觀賞住被拉扯的小松:「上次嘅交易,你諗成點?」

「我唔會幫你殺任何人!」

「話說起嚟,宜種情況傾交易嘅事,似乎唔太恰當。」惡魔貓仍然一副輕鬆,不把如今的場面當成一回事:「或者~我可以幫幫你。」

「⋯」

「你唔需要提供獨一無二嘅靈魂俾我,但你需要幫我完成一件事情,只要講聲「我願意」就自動交易成功。」

惡魔貓盯住我,要我短時間內決擇。

「呀啊!!!」小松痛叫。

「我願意!」我答。

一瞬間,

我化為人類。
上啊!裸體男!
點解唔錫小松 一錫佢咪祖先上身囉
唔准駁嘴
mola mola 要同惡魔做交易呀
仲慘過隔離主角食煙呀
聽故唔準駁故
有無著衫架小葵
新年快樂
竟然冇飲醉
醉咗喇,一陣喺度出埋文
墨巴2019快樂
新年快樂
新年快樂
Happy new year
冇嘅
另類騎劫我是ok的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞